Loader

Intervju, Vukosava Crnjanski, direktorka CRTE

Hronika propadanja demokratije

“Nije problem u odnosu kazanog i prećutanog u izveštaju ODIHR-a. Ne treba da krivimo autore izveštaja misleći da su ostavili prostor za međusobno isključujuća tumačenja. Jer nisu. Problem je u našem dvorištu, u tome što se ustalila praksa da se domaća javnost ubeđuje da ne vidi ono što joj je sasvim očigledno (…) Najkraće i koliko je moguće pojednostavljeno, to brisanje granice između države i partije koje ODIHR ističe, znači da izbori dolaze do tačke u kojoj može da ih dobije samo vlast koja ih i raspisuje”

Pravoslavlje u Ukrajini

Vera na raspeću

Kakva je religijska situacija danas u Ukrajini? Koje su i koje će biti posledice verske podele među pravoslavnima po društvo i ljudske odnose? Koliko je i kakvih veza i odanosti tu isprepletano? Koliki je broj vernika i parohija prešao iz Ukrajinske pravoslavne crkve u Pravoslavnu crkvu Ukrajine i šta je sa onima koji to nisu i neće učiniti? Šta će biti sa jazom između Moskve i Carigrada? Kako sve ovo vide i šta za “Vreme” kažu mitropolit Pravoslavne crkve Ukrajine Jevstratij Zorja, đakon Ukrajinske pravoslavne crkve koji je, strahujući za svoju bezbednost, želeo da ostane anoniman, ruska istoričarka Nadežda Beljakova, koja je morala da ode iz Moskve da bi zaštitila svoju ćerku, i profesor Univerziteta u Regensburgu Klaus Buhenau

Kosovo, danas i sutra

Srpska zajednica na Kosovu, život u limbu

Čemu se Srbi na Kosovu mogu nadati narednih meseci? Kako najave svih izbora – od američkih, preko onih za evropski parlament, do moguće kosovskih – utiču na njihov položaj? U kojoj meri su napadi na srpsku zajednicu deo predizborne kampanje Samoopredeljenja, a u kojoj pokušaj da se stanje na terenu izmeni do te mere da moguće promene geopolitičkih okolnosti i ne bi imale nikakav uticaj? Koje su sve nijanse u dešavanjima na KiM koje se iz Beograda mahom ne vide

Intervju: Dragana Mladenović, književnica

Čitajte deci šta ona izaberu

“Danas se snima na desetine domaćih filmova i serija, a jedva da je bilo šta od toga namenjeno najmlađima. Takođe, primetila sam da naša deca odrastaju uz muzičke hitove iz našeg detinjstva. To govori o tome da se veoma malo autora ozbiljno bavi komponovanjem novih dečjih pesama čiji bi predložak bila savremena poezija za decu”

Intervju: Srđan Majstorović

O Srbiji se govori karikaturalnim jezikom

“Nisam siguran koliko će pritisak iz Evrope imati efekta ukoliko građani Srbije ne osete ovaj trenutak kao ključan i ukoliko jednostavno ne kažu: ne, ne želimo da živimo u ovakvom sistemu. Bez tako jasnog i nedvosmislenog zahteva i bez mnogo snažnijeg pritiska domaće javnosti, pritisak spolja neće imati preterani efekat”