Loader

Intervju – Andrea Simončeli, predsednik UO Delta Generali osiguranja

Obezbediti mogućnost izbora

"Promena poreske politike bila bi win-win situacija, jer se razvijanjem privatnog zdravstvenog osiguranja odgovornost i troškovi lečenja stavljaju na pleća osiguravajućih kompanija"

Intervju – Darko Babić, generalni direktor DHL-a za Srbiju i Crnu Goru

Spremni za budućnost

"DHL se već prilagođava u meri u kojoj je to moguće u određenoj zemlji. Mi u nekim državama koristimo sto odsto obnovljive izvore energije, ali u Srbiji to još nije moguće"

Intervju – Milan Petrović, generalni direktor »Štampa sistema«

Sačuvati tradiciju dugu pola veka

"Važno je napomenuti da je do sada u kompaniju uloženo preko 25 miliona evra, što predstavlja jednu od značajnijih privrednih investicija u zemlji, i da od 4000 trenutno zaposlenih radnika čija su radna mesta sačuvana zavisi indirektno preko 12.000 ljudi"

Intervju – Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije

Nema saradnje s onim ko vas ponižava

"Prosečno je bilo potrebno najmanje dve godine od pokretanja inicijative privrednika do odgovora nadležnih u vlasti. To je jako dug rok, najčešće je kasno, a posledice su gašenje 100.000 privrednih subjekata i gubitak 270.000 radnih mesta u sektoru MSP i zanatstvu"

Intervju – Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group

Kapital ne dolazi preko noći

"Bez jake ekonomije nema jake politike, i obrnuto. Ali nema ni jake ekonomije bez jake informatike. To je danas činjenica"

Intervju – Živorad Vasić, generalni direktor hotela Continental

Luksuz Crowne Plaza brenda

"Delta Real Estate jedini je investitor rekonstrukcije hotela i bitno je naglasiti da nismo potpisali franšizni, već menadžment ugovor. To je skuplja vrsta ugovora, ali bolja jer dobijamo punu podršku InterContinental lanca"

Intervju – Mihael Šmit, direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji

Podržati privatni kapital

"Uloga državnih institucija, koje treba da osiguraju okvirne uslove za tržišnu ekonomiju i efikasno snabdevanje javnih dobara, mora da se redefiniše"

Intervju – Jože Mencinger, slovenački ekonomista

Evropa kao bivša Jugoslavija

"Treba biti strpljiv, pa čekati i izlaziti iz krize, što će potrajati sigurno još deset godina i više. Kriza nije nastala 2008. godine. Kriza se rađala najmanje 30 godina i radi se o velikim pomeranjima između udela rada i udela kapitala u društvenom proizvodu, i to u korist kapitala. To je stvorilo veliku razliku između potražnje i ponude. Pogotovo kada se ponuda preselila u Kinu"

Automobilska industrija – Fiat Auto Poland

Primer uspešne privatizacije

Iz Fiatove fabrike u Poljskoj izašlo je skoro deset miliona automobila, od čega je više od polovine izvezeno u 68 zemalja širom sveta. Novi principi poslovanja doprineli su razvoju konkurentnosti i kvaliteta ukupne industrijske proizvodnje u zemlji

Poslovna udruženja – Srpski Siti klub

Stručno lice Srbije

Klub osnovan početkom devedesetih u Londonu na inicijativu desetak mladih ljudi koji su radili u finansijama u londonskom Sitiju, danas ima oko 1200 članova angažovanih na rešavanju problema nostrifikacije diploma, ukidanju britanskih viza i povezivanju kompanija i stručnjaka

Intervju – Miloš Macura, regionalni direktor za PanonAdria region kompanije Deloitte

Sigurni u svoju snagu

"Mislim da je Srbija efikasnije i efektnije sprovela privatizaciju od mnogih drugih država iz regiona, zbog boljeg privatizacionog modela, transparentnijeg procesa i svakako zbog atraktivnosti tržišta"