Loader

Intervju: Srđan Majstorović

O Srbiji se govori karikaturalnim jezikom

“Nisam siguran koliko će pritisak iz Evrope imati efekta ukoliko građani Srbije ne osete ovaj trenutak kao ključan i ukoliko jednostavno ne kažu: ne, ne želimo da živimo u ovakvom sistemu. Bez tako jasnog i nedvosmislenog zahteva i bez mnogo snažnijeg pritiska domaće javnosti, pritisak spolja neće imati preterani efekat”

Intervju – Gaia Montelatici

Ključ je u povezivanju i kreativnosti

“Imala sam poziv iz Ministarstva privrede da dizajniram fond za mlade preduzetnike. Bila sam oduševljena. Smatrala sam da je to još jedan zanimljiv i značajan projekat i odmah sam tražila da vidim te mlade preduzetnike. Međutim, rekli su mi: ‘Ali mi nemamo mlade preduzetnike’. Pitala sam: ‘Ali čemu onda taj fond?’ Samo su mi se nasmejali i onda sam kazala – hajde da ja budem ta preduzetnica, pa da vidimo šta će biti”

Intervju: Judita Popović, bivša članica REM-a

Odane sluge loših gospodara

“Vlast apsolutno kontroliše rad regulatora, konkretno predsednik države, i on, preko regulatora, drži pod kontrolom režimske medije. Tu imate JMU Srbije i Vojvodine i četiri komercijalne televizije sa nacionalnom frekvencijom, sve one zajedno dopiru do gotovo svakog građanina Srbije. Zato ti pružaoci medijskih usluga i imaju nacionalnu pokrivenost kako bi ispunjavali potrebe vlasti da manipuliše javnim mnjenjem”

Komentar

Vlast, sastanci i rastanci: Ima li ovde još Čovića

Slobodan Milošević je prvi put pokazao slabost i ozbiljan gubitak kontrole na svom kontramitingu 1996. Taj događaj je izrodio i najvećeg otpadnika iz tadašnje vladajuće garniture – Nebojšu Čovića. Šta li će i koga izroditi aktuelni građanski protesti i kontramitinzi vlasti

Korona i turizam 2022: Mađarska i Srbija

Dva načina suočavanja sa virusom

Dok se u Mađarskoj ozbiljno radi na svim aspektima vezanim za turizam, situacija u Srbiji je sasvim drugačija iako se često govori kako se tu nalazi razvojna šansa zemlje. “Da bi ponudili stranim turistima više, oni prvo moraju da stignu do Srbije. A Beograd, recimo, i dalje nema glavnu železničku stanicu. To ga čini jedinom prestonicom Evrope koja nema železničku stanicu do koje građani znaju da dođu, a o turistima da ne govorimo. Rok za modernizaciju pruge je probijen skoro pet godina, pa ni danas ne možete vozom iz Beograda u Budimpeštu”, kaže za “Vreme” Tatjana Potić iz turističke agencije Oktopod. Prema njenim rečima, problem je i sa kapacitetima na nivou lokalnih vlasti, jer oni nemaju potreban kadar koji bi pripremio projekte, kako bi se onda moglo aplicirati za sredstva iz pristupnih fondova EU i na taj način sredila infrastruktura. Pa je tako Kopaonik usred ovogodišnje sezone nekoliko dana ostao bez vode jer je predimenzioniran i infrastruktura ne može da podnese toliki broj smeštajnih objekata

Intervju – Veselin Simonović

Nisu svi isti

"Dugo sam bio glavni urednik dnevnih novina ‘Blic’ u vreme devedesetih i sve ovo me vratilo dvadeset i više godina unazad. Samo da napomenem da smo tada novine štampali u pet štamparija, od Podgorice i Sarajeva do Novog Sada i Niša. Štampali smo se i na papiru za kese… Od najgorih izdanaka Miloševićeve vlasti se ne može ni očekivati da razvijaju slobodu govora, vladavinu prava... Delimično su samo promenili taktiku: danas potkupljuju većinu, a one što ne pristaju satanizuju"

Intervju - Zoran Radovanović, direktor firme Link Consultants Ltd

Stručnim kadrovima do temeljnog razvoja

"Banke se razvijaju i svaki deo banke je neka vrsta odvojenog profitnog centra gde se meri učinak, kako odeljenja tako i individualaca. Oni ljudi koji mogu brzo da se adaptiraju na takav sistem rada i vrednovanja učinka i oni koji su fokusirani na jednu oblast bankarstva i u okviru nje se razvijaju, imaće najveću šansu za napredovanje"