Loader

Projekat Jadar

Protiv iskopavanja litijuma: Nastavak serije ekoloških protesta u gradovima Srbije

09. avgust 2024, 07:16 I.M.
Foto: N1
Protest u Kruševcu

Nastavljeni skupovi građana u nekoliko gradova protiv iskopavanja litijuma. Sinoć su protesti održani u Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru

Serija protesta koji se održavaju širom Srbije, sa porukom protiv iskopavanja bora i litijuma, nastavljena je sinoć u Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Kruševcu i Zaječaru.

U Subotici su se građani okupili ispred Gradske kuće.

Oni su poručili rekli da ih se ova borba itekako tiče, da je borba protiv Rio Tinta zajednička, jer su vazduh, voda i zemlja zajedničko dobro, a zdravlje najveća vrednost za koju svi moraju da se bore, prenosi N1.

Mnogi od njih najavili su dolazak u vidu podrške u Beograd u subotu.

Pored Sremske Mitrovice, Inđije i Novog Sada, ovo je četvrti protest u Vojvodini protiv iskopavanja bora i litijuma.

Njih povezuje reka, a građani strahuju da bi na taj način hemijski otpad mogao da dođe i do njih.

Međutim, glavni razlog je, dodao je on, poruka solidarnosti sa svim građanima Srbije.

Kruševac: Solidarnost sa svim građanima Srbije

Na Trg kosovskih junaka u Kruševcu okupili su se ljudi koji su učestvovali na skupu protiv rudarenja litijuma.

Iako nije na mapi geoloških istraživanja, u okolini grada se nalaze mesta u kojima bi moglo da dođe do kopanja – Levač i Blace.

Sa skupa je poslata poruka solidarnosti i da se ne sme dozvolite iskopavanje litijuma.

Organizatori protesta: Zloupotreba dece u Smederevskoj Palanci

U Smederevskoj Palanci je došlo do podele na dve grupe ljudi.

Naime, kako organizatori ekološkog protesta navode, gradske vlasti su, „zloupotrebile decu da naprave ‘zid’ u odnosu na protest”.

Organizatori kažu da su prijavili da će se okupiti u centru, a u ovom trenutku u toku su  i Dani kulturnog leta u ovom gradu. U planu nije postojala manifestacija koja je posvećena deci, a nijedna koja je planirana juče.

Predsednik opštine je odlučio da se to održi, a oko 17h su donete stvari za decu.

Građani su razočarani ovakvim stavom gradskih vlasti, što se  „stvaraju veštačke podele, što nije dozvoljeno ljudima da se okupe na prvobitnoj lokaciji”.

Oni su dodali da inače u Smederevskoj Palanci postoji problem sa vodom, sa rekama, sa obližnjim jezerom, uvereni su da su dobro informisani i da bi eventualni projekat Jadar doneo velike probleme, i oni se pridružuju mapi više od 40 gradova u Srbiji koji izražavaju svoje nezadovoljstvo na ovaj način.

Gornji Milanovac: 100 zdravstvenih radnika podržalo proteste

Učesnicima protesta u Gornjem Milanovcu uoči protesta stigla je i podrška – 100 zdravstvenih radnika je podržalo okupljanje, dalo svoj potpis i imenom i prezimenom stalo iza podrške borbi protiv rudarenja.

U saopštenju su izrazili želju da stanu uz sve građane, ne samo Gornjeg Milanovca, nego i cele Srbije koji se bore protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Dr Tatjana Milošević, pedijatar, rekla je da su podršku uputuile njene kolege, ne samo lekari, već i medicinske sestre, kompletno zdravstveno osoblje.

„Mi kao lekari moramo da razmišljamo o budućnosti, ne samo nas koji živimo ovde, nego o budućnosti dece, pa i one koja će se tek roditi. Izražavamo veliku zabrinutost za devastaciju životne sredine”, rekla je ona.

Oni su rekli, dodala je reporterka N1, da „to što su lekari iz manjih sredina ne znači da nemaju svoje mišljenje”.

Izvor: N1 Beograd

Vučić u Malom Zvorniku: Počinje razgovor sa narodom

Vučić u Malom Zvorniku

14.avgust 2024. T. S.

„Spontani“ Petrovići iz Malog Zvornika: Do reporterke Informera pa do Vučića

Novinarka televizije „Informer“ sprovela je u Malom Zvorniku pred dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića anketu sa lokalcima. Nasumični govornici o litijumu misle sve najbolje, o demonstrantima sve najgore, a predsednik Srbije ih kasnije preko reda pušta u salu koja broji 56 mesta

Odnosi Beograda i Zagreba

14.avgust 2024. S.Z.

Srbi u Hrvatskoj: U zatvor zbog krajiških pesama

Krajiški Srbin Nemanja Berić uhapšen je na graničnom prelazu Bajakovo zbog toga što je pevao krajiške pesme. Nije jedini. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta traži najoštriji protest Beograda

Projekat „Jadar”

14.avgust 2024. S.Z.

Mali Zvornik: Organizatori protesta odbili da razgovaraju sa Vučićem

Aleksandar Vučić je u sredu 14. avgusta, u 18 sati  trebalo da započne obećanu kampanju „razgovora sa narodom". Za prvu stanicu izabran je Mali Zvornik, ali su organizatori protesta građana odbili poziv na razgovor sa predsednikom Srbije

Poslednje izdanje

Protesti protiv kopanja litijuma

Mitinzi, pouke i posledice Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve