Loader

DOKUMENTI

O štrajku policije, naređenju i izvršenju

02.oktobar,19:47

Nezavisni sindikat policije (NSP) ne pristaje na smanjenje plata, traži produžetak kolektivnog ugovora, razmenjuje oštre poruke s ministrom policije Stefanovićem, a od generalnog sekretara Asocijacija policije Evrope (CESP) i traži zaštitu i žali se na premijera Vučića Policijski sindikаt Srbije (PSS) poručuje da se neće mešаti u štrаjk u kojem ne učestvuje...

Na osnovu odluke jednog od dva reprezentativna sindikata, Nezavisnog sindikata policije (NSP) a uz podršku još četiri sindikata, Sindikata srpske policije (SSP), Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS), Sindikata vatrogasaca Srbije (SVS) i Sindikata ujedinjene policije (SUP), 26. septembra u 7 časova, u organizacionim jedinicama širom Srbije otpočeo je štrajk policije, a u četvrtak, 2. oktobra 2014. Nezavisni sindikat policije Sedmi dan policija u Srbiji štrajkuje. Moguća radikalizacija štrajka? saopštava da pošto sedmog dana štrajka nema nikakve najave da će otpočeti socijalni dijalog i pregovori oko štrajkačkih zahteva, štrajkački odbor razmatra mogućnost radikalizacije štrajka…

Prema štrajkačkoj dokumentaciji koju objavljuje Nezavisni sindikat policije, (a koju ovde prenosimo u izvodima u neredigovanom obliku) do štrajka je došlo zbog neispunjenja tri zahteva koje je NSP uz podršku još 4 sindikata, zatražio od ministra:

– Produženje važnosti postojećeg PKU (kolektivnog ugovora) do izrade i potpisivanja novog,

– Isplata zaostalih dugovanja na ime putnih troškova i jubilarnih nagrada i

– Izdvajanje zaposlenih u MUP iz najavljenog smanjenja paketa mera i umanjenje plata.

Nezavisni policijski sindikat je 26. septembra svojim članovima podelio Preporuku za postupanje u toku štrajka u kojoj se kaže:

«Poštovani članovi Nezavisnog sindikata policije i Socijalno policijskog fronta, kao i sva zaposlena lica u Ministarstvu Unutrašnjih Poslova koji ste stupili u štrajk, ovim putem vas obaveštavamo o preporukama za vaše postupanje u slučaju da budete angažovani na posebnom zadatku-obezbeđenju javnih skupova tokom predstojećeg vikenda.

1. Naime, dužni ste svakog dana da se pojavite na svom radnom mestu u uniformi i da obavestite nadređenog starešinu da se nalazite u štrajku.

2. Ukoliko vas nadležni starešina obavesti, iako ste se prethodno izjasnili da se nalazite u štrajku, da ste angažovani na posebnom zadatku IJP i istovremeno zatraži od vas da zadužite opremu i uđete u prevozno sredstvo, ponovo se izjasnite da se nalazite u štrajku i da takvo postupanje i insistiranje da postupite po nalogu za angažovanje ukazuje na postojanje osnovane sumnje da je isti izvršio krivično delo povreda prava na štrajk iz čl. 166 KZ Republike Srbije. Samim tim da se nalazite u štrajku, u skladu sa zakonom nemate obavezu da uđete u prevozno sredstvo radi odlaska na izvršenje posebnog zadatka.

3. Pravni tim NSP-a će u skladu sa gore navedenim i u zavisnosti od razvoja situacije na terenu preduzimati odgovarajuće pravne korake u cilju zaštite radno-pravnog statusa policijskih službenika.“

Policijski sindikаt Srbije (PSS) 30. septembra 2014. godine u saopštenju za članstvo, međutim, poručuje da se neće mešаti u štrаjk u kojem ne učestvuje, pa u Saopštenju za članove Policijskog sindikata Srbije i ostale zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova piše:

«Policijski sindikаt Srbije ne sme dа bude neodgovorаn premа svojim člаnovimа i dа ne dobijаju dnevnice zа vreme štrаjkа do nаjmаnje 15. oktobrа. Člаn 14. stаv 2. Zаkonа o štrаjku: ‘Zаposleni koji učestvuje u štrаjku ostvаruje osnovnа prаvа iz rаdnog odnosа, osim prаvа nа zаrаdu.’ A pričа dа su u minimumu procesа rаdа i dа zbog togа ide punа dnevnicа je običnа tirаdа – zаmislite dа uđemo u štrаjk dа svi u MUP-u dobiju privаtne аvione i dok se to ne ispuni dа smo u štrаjku (dа ne rаdimo). Ovаj štrаjk bi trаjаo zаuvek – zаposleni ne bi rаdili do penzije – a plаte bi bile cele. Negde ne štimа, zаr ne? Ili minimum procesа rаdа – minimum dnevnice: rаdiš 1 sаt od 8 rаdnog vremenа, u tom slučаju se dnevnicа deli sа 8.

Mа dаjte!

Nа krаju trаžiti od ministrа kаo političkog činiocа dа jаvno sаopšti nešto što bi njegа lično, njegovu pаrtiju i Vlаdu PC; uništilo, jeste zа nаstаvаk knjige Dostojevskog od jedne reči.

Kаdа je orgаnizovаn ovаj štrаjk, PSS niko nije pitаo zа zаhteve. Zаhtevi su već bili zаključeni. Nаstrаdаle kolege, loši uslovi rаdа, nedostаtаk uniforme, lošа kаdrovskа politikа… sve teme u kojimа se slаžemo 100 odsto sа NSP-om, SSP-om, NPSS-om. Ali ni jedna od ovih tema nije štrajkački zahtev!

Ulаzаk u štrаjk je uglаvnom posledicа opšteg nezаdovoljstvа, а ne neispunjаvаnje štrаjkаčkih zаhtevа. Nezаkonit štrаjk nosi ogromne posledice, pogledаjte člаn 14. stаv 3. Zаkonа o štrаjku. S togа, аpelujemo ne sаmo nа svoje člаnove, nego i nа sve kolege dа rаzmisle o posledicаmа koje mogu nаstupiti pristupаnjem u ovаkаv vid orgаnizovаnjа.

Ministаr zаslužuje pohvаle ne sаmo PSS-а već svih zаposlenih zbog implementаcije solidаrne pomoći u plаti. Ko želi dа pročitа, а dа odmаh ne krene s negirаnjem – nekа pogledа Zаkon o budžetskom sistemu. Bilo je dа se izgubi sve ili dа se implementirа. Kаdа smo predlаgаli u jаnuаru i februаru 2014. godine dа se implementirа još više novcа – bili su neverovаtni nаpаdi od drugih sindikаtа.

Opšte je poznаto dа ‘svi mogu’ dа budu selektori fudbаlske reprezentаcije, direktori preduzećа, ministri, političаri, sindikаlni lideri…

Problem je kаdа se ide nа direktnu štetu kolegа. Kаdа svi budu ovo uočili biće mnogo kаsno i zа pojedincа i zа sindikаt i zа novi Zаkon o policiji i zа novi Zаkon o štrаjku i zа novi Zаkon o sindikаtimа itd.

Policijski sindikаt Srbije se neće mešаti u štrаjk u kojem ne učestvuje. Iskreno ni sаdа se ne bi oglаšаvаli dа nаs kolege nisu obаvestile dа se nа nekim facebook strаnicаmа ne pojаvljuju slike koleginicа i kolegа koji rаde gde ih nаzivаju prostаčkim imenimа ili pozivаju se nа epsku literаturu. Vreme uvek pokаže ko je rаdio protiv а ko zа dobrobit zаposlenih i njihovih porodicа.

Policijski sindikаt Srbije imа izuzetno socijаlni dijаlog sа ministrom dr Nebojšom…“

Nezavisni sindikat policije saopštava da je 26. septembra uputio dopis generalnom sekretaru Asocijacije policije Evrope (CESP) s obaveštenjem o pritiscima koje trpe predstavnici sindikata od najviših organa vlasti i zatražili od njega da obavesti sve zemlje članice CESP-a da svojim dolaskom u Srbiju pruže podršku NSP-u i ostalim sindikatima koji su uzeli učešće u štrajku.

U dopisu generalnom sekretaru CESP se citira izjava premijera Aleksandra Vučića na konferenciji za medije dana 25. septembra 2014. „kojom prilikom je pored niza teških i uvredljivih reči koje je uputio na račun policije i onih koji vode sindikate u jednom delu iste nazvao ‘recidivi prošlosti'“:

„Dakle teoretičari zavere, ovi koji nemaju šta da rade već u ovo vreme sede pa tvituju jer nemaju posao, kažu to se Vučić dogovorio sa NSP da bi oni izašli u petak i da bi mu to bio dovoljan razlog da ne bude parade ako sam ja to dobro razumeo. Moram da vam kažem, žao mi je teoretičara zavere opet su promašili kao i svaki put, tako da se nisam dogovorio, već prezirem one koji rade u državnoj službi i ucenjuju državu.

Ako vam se ne sviđa država slobodno idite u privatni sektor i radite šta god hoćete, da vidim da li ste tako tražen, popularni, uzmite veću platu u privatnom sektoru i ako mislite da policija, da će neko da ih moli ili da im naređuje da oni čekaju da dobiju naređenje od ministra ili biroa ili bilo koga da moraju da budu na poslu, neće da dobiju to naređenje samo da vidim te koji kažu da čekaju za troškove i dnevnice, pa čekajte da vam ja pokažem kolike su im dnevnice i koliki su im putni troškovi. Da vidite koliko plaćamo za Ministarstvo policije, pa neka čuje narod u Srbiji za sve te koji ništa od države nemaju, pa da vidite koliko službenih vozila imaju.

Toliko o tom dogovoru, ništa neće da zavisi od štrajka nekih i policiji osim što će da zavisi budući rad u policiji, kako ćemo i na koji način u skladu sa evropskim standardima da rešimo te probleme.

Pitanje novinara: ‘Koliko će policajaca stupiti u štrajk?’

Mnogo manje nego što oni govore, mnogo više ljudi u policiji voli da poštuje svoju državu od onih koji misle da treba da nam drže političke lekcije svakog dana da li treba nešto da održavamo ili nešto ne treba da održavamo. Ja im savetujem da se kandiduju na izborima da se pridruže slobodno svima koji misle da mogu (umeju) uspešno da vode ovu zemlju pošto izgleda je to najlakši zanat u Srbiji, pa neka probaju to da rade. Ja mislim da to oseća svaki čovek u ovoj zemlji, ja mislim da svaki čovek to oseća i završeno je vreme kad se policija bavila politikom. Eto vidite, imamo još neke recidive na ovakav način organizovane ali ćemo primeniti evropske standarde Nemačke i Francuske’.

Ovde se saopštava nešto sto ne odgovara činjeničnom stanju jer Nezavisni sindikat policije nijednom nije niti će tražiti od Vlade Republike Srbije da odloži bilo kakav skup jer to nije naš posao. Takođe nismo mi recidiv prošlosti već upravo suprotno, mi smo stvarnost koja pokušava da zaštiti svoja stečena praѵa i istovremeno da zaštiti svoje porodice. Ovim putem Vam se obraćamo da nam svojim autoritetom pomognete i uzmete u zaštitu… », kaže se u pismu Nezavisnog sindikata policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova 2. oktobra na svom sajtu pod naslovom: Štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit prenosi izjavu ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića koji je ocenio da je štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit i pozvao policajce da se vrate na svoje radne zadatke:

«’Pozivam sve policajce koji znaju šta je značka, koji znaju šta je uniforma da se vrate na posao, a moji saradnici i ja ćemo sa sindikatima razgovarati o daljem unapređenju položaja policije i uslovima rada’, rekao je Stefanović.

Ukazavši da su u štrajku jedan reprezentativan i više nereprezentativnih sindikata, Stefanović je objasnio da je reč o nezakonitom štrajku.

‘Nezavisni sindikat policije dostavio je 16. septembra nepotpunu odluku o stupanju u štrajk, bez elemenata štrajkačkog odbora, koji je propisan zakonom i bez elemenata mesta održavanja, dok preostali sindikati uopšte, ni do danas, nisu dostavili odluku o stupanju u štrajk’, rekao je na konferenciji za novinare Stefanović.

On je rekao da su konsultovali i pravnu službu ministarstva i zakonodavstvo Vlade, kao i sva ozbiljna pravna tela zemlje i da se radi o evidentno nezakonitom štrajku.

Dodajući da, na osnovu Zakona o štrajku, oni koji su do sada štrajkovali neće primiti platu, Stefanović je, ističući da nema prostora za povećanje plata jer država to ne može da iznese, pozvao policajce koji su u štrajku da se vrate na svoje zadatke, a da posle mogu da razgovaraju o svim temama koje postoje.

‘Čak i da je štrajk po zakonu, potpuno je jasno da za dane koje su proveli u štrajku, a mislim tu na one policijske službenike koji su odbili izvršenje zadataka, neće primati platu’, rekao je Stefanović.

Navodeći da oni koji su odbili izvršenje zadataka na poziv starešina, to su učinili protivzakonito i protiv njih mogu da se pokrenu elementi određene disciplinske odgovornosti.

‘Želim da sve policajce pozovem da se vrate na zadatke i prekinu štrajk pošto je besmislen i nezakonit, da ih pozovem jer oni su tu da bi štitili bezbednost građana Srbije, zbog toga je policija formirana i za to primaju plate. Onda možemo da sednemo da razgovaramo o svim drugim temama o kojima već mesecima razgovaramo’, rekao je Stefanović i ukazao da je Ministarstvo formiralo radnu grupu za pregovore o produženju, odnosno novom kolektivnom ugovoru.

Ministar je naglasio da policija mora da deli sudbinu svog naroda. ‘Ko to ne može da shvati izuzetno mi je žao, ali novca nema i ja neću bilo kome da se dodvoravam’, rekao je Stefanović zahvalivši se svim policajcima koji su profesionalno obavljali svoje zadatke i pokazali da znaju zašto su u policiji i da nisu podlegli pritiscima.

Ministar je naveo da veruje da su neki obmanuti, ali da neki ljudi to rade svesno jer će, posle usvajanja novog Zakona o radu, po kome nereprezentativni sindikati više nemaju pravo da budu zaštićeni, morati da se vrate u uniforme i na izvršenje svojih zadataka.

Stefanović je najavio i da bi krajem novembra ili početkom decembra, posle mnogo vremena, većem broju policajca trebalo da stignu nove uniforme i istakao da Ministarstvo radi na poboljšanju materijalnog položaja i uslova rada policajaca, ali da je to proces koji mora da prati proces fiskalne konsolidacije u zemlji.»

Nakon izjave ministra policije Nebojše Stefanovića da su svi policijski sindikati koji su u štrajku, izuzev reprezentativnog NSP, nezakonito u štrajku jer ga nisu prijavili Nezavisni sindikat policije saopštava 2. oktobra:

«Apsolutno je netačna tvrdnja Ministra da policijski službenici traže povećanje zarade, upravo suprotno isti traže pismenu garanciju da zarade zaposlenih neće biti dodatno smanjivane, posebno u svetlu činjenice da su iste već umanjene u prethodnom mesecu u proseku za 4.000,ooo dinara.

Odluka o stupanju u štrajk je blagovremeno dostavljena Ministru i isti je bio detaljno upoznat sa štrajkačkim zahtevima i to počevši od 16. septembra 2014. godine. Napominjemo da smo istog datuma, dana 16.09.2014. godine, podneli zahtev preko pisarnice MUP-a Republike Srbije koji je bio naslovljen na Upravu za ljudske resurse za Načelnika g-đu Gordanu Jeković, u kojem smo tražili od Ministarstva da postupa u skladu sa čl. 117. st.1 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu i produži važenje postojećeg PKU za policijske službenike, što predstavlja zakonsku obavezu za poslodavca i uslov za njegovo dalje zakonito postupanje. Poslodavac je svojim nečinjenjem onemogućio policijske službenike da uživaju svoja stečena prava, na taj način što nije primenio čl. 117. st.1 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

Upravo iz gore iznetih razloga štrajk je opravdan i skladu sa važećim zakonskim okvirom, o čemu svedoči i Zaštitnik Građana RS g-din Saša Janković koji je u svom javnom saopštenju od 01.10.2014. godine pozvao MUP RS i Sindikate u štrajku, da započnu socijalni dijalog i reše sva sporna pitanja…»

Nezavisni policijski sindikat Srbije pre toga pod naslovom Ministre Stefanoviću ne pucajte ćorke već započnite socijalni dijalog, 2. oktobra prenosi izjavu Momčila Vidojevića, predsednika NPSS, koji poručuje ministru da umesto napada na zaposlene u policiji, započne socijalni dijalog sa njima:

„‘Prethodnih dana, sedmica, pa i meseci ministre, iznosili ste uvrede na račun pojedinaca koji vode policijske sindikate, a time i na same sindikalne organizacije. Navodili ste da su to neradnici, sitne šićirdžije, čak kriminalci i sramota za policiju. Gospodine ministre, više je nego očigledno da previše svoje snage, vremena i medijskog prostora trošite na demagogiju i iznošenje neistina. Zato vas pozivamo da sve ove, veoma vredne resurse, iskoristite kako bi započeli konstruktivni dijalog sa sindikatima i da konačno, kao ravnopravne partnere, počnete da uvažavate one koji predstavljaju sindikate, a samim tim i zaposlene u policiji’, navodi Momčilo Vidojević, predsednik NPSS i poručuje Stefanoviću da, kada je u pitanju štrajk policije, nema vremena za gubljenje:

‘Gospodine Stefanoviću, jasno je da je kod vas i vaših saradnika sujeta uzela previše maha. Moram napomenuti da je to veoma štetno, kako po zaposlene tako i po MUP u celini. Ministre, moramo vas podsetiti, ne želeći da gubimo vaše, niti svoje vreme, da pravo na sindikalno organizovanje pripada svakom radniku, kako u svetu, tako i u Srbiji. Jednako, svakom radniku pripada i pravo na sindikalnu borbu, a time i na štrajk. Na čelu štrajkačkog odbora nalaze se iskusni sindikalni borci koji neće lako dozvoliti kršenje Ustava i zakona naše zemlje, kao i međunarodnih konvencija o sindikalnom pravu, sindikalnim organizacijama i štrajku, pa tako ne morate da brinete da li je štrajk u skladu sa Zakonom ili ne…’

Predsednik NPSS kaže da je ministar policije, povrh svega, potrošio previše sujetne i protivzakonite ‘municije’.

‘Ćoravim pucnjima pucali ste u sindikalne aktiviste i njihova prava. Ministre Stefanoviću sva vam oni opraštaju, ali i poručuju da morate otpočeti socijalni dijalog sa ciljem da se postigne dogovor i okonča štrajk jer potreba za prekidom nije samo potreba zaposlenih u policiji, već primarno građana Srbije. Ministre znajte, represija ne vodi u rešavanje problema’, zaključio je predsednik NPSS Vidojević“, a javnosti na uvid stavlja NSP…

Predstavnici Nezavisnog sindikata policije demantovali su tvrdnje MUP da je u štrajku svega pet odsto zaposlenih i u preseku odziva sedmog dana štrajka 2. oktobra na sindikalnom sajtu pokazuju da je broj policajaca u štrajku (uz poštovanje minimuma rada) znatno veći:

Grad

U štrajku
Bor

Vanredna situacija
Zaječar

46%
Jagodina

60%
Kikinda

65%
Kragujevac

80%
Kruševac

65%
Mladenovac

80%
Novi Sad

95%
Mladenovac – Vatrogasci

100%
Grocka

95%
Zemun

70%
Mirijevo

Svi u smeni osim Upravnih posl.
Pančevo

65%
Pirot

59,66%
Smederevo

90%
Subotica

60%

Posle 10 dana štrajka policije u Srbije, Nezavisni sindikat policije-NSP, kao organizator štrajka, izdao je saopštenje 5. oktobra u kome obaveštava sindikate koji su podržali štrajk i zaposlene da se štrajk prekida dana 6. oktobra u 00. 00 časova zato što će se istog dana nastaviti socijalni dijalog predstavnika Nezavisnog sindikata policije predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, dr Nebojšom Stefanovićem sa saradnicima.

Dopunjeno 6. oktobra

Poslednje izdanje

Projekat “Jadar” iz nemačke perspektive

Litijumski savez Šolc–Vučić Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve