Loader

Era probiotika

25.septembar,17:13

Prve studije pokazuju pozitivne efekte određenih probiotskih sojeva u tretmanu nekih do sada hroničnih i neizlečivih obolenja, kao što su Alchajmerova bolest i karcinom kolona. Doktori savetuju pravilnu upotrebu probiotskih preparata, a pažnju na oprez prilikom odabira ovih proizvoda

U našim crevima živi oko 100 biliona bakterija. Taj broj je približno deset puta veći od ukupnog broja ćelija koje grade naš organizam. Ovako veliki broj „podstanara“ u digestivnom traktu, međutim, predstavlja ogroman zdravstveni potencijal koga bi trebalo negovati.

Dokazano je, naime, da probiotici imaju pozitivan efekat kod brojnih bolesti i stomačnih tegoba kao što su: akutna dijareja, dijareja nakon antibiotske terapije, sindrom iritabilnog creva, jačanje imuno odgovora dece, sprečavanje pojave alergija i mnoge druge. Osim toga, probiotici utiču i na brojne metaboličke funkcije – sinteza vitamina K, na primer, nije moguća bez njih, a brojni šećeri se mogu svariti samo uz njihovu pomoć.

Ove godine probiotici su u centru pažnje gastroenterologa širom sveta, a eksperti iz Srbije, Udruženje gastroenterologa Srbije i kompanija „Ivančić i sinovi“, pridružili su se toj inicijativi organizovanjem skupa pod sloganom „Crevna mikroflora – značaj za očuvanje zdravlja i tretman bolesti“ na kome je učestvovalo više od 150 stručnjaka iz ove oblasti medicine.

Osim što se govorilo o pozitivnom učinku probiotika na organizam, na skupu je otvorena i jedna bitna tema, a to je kultivisanje specifičnih sojeva koji će biti odgovorni za tretman i lečenje i drugih oboljenja koja nisu direktno vezana za digestivni trakt. Prve studije, naime, pokazuju pozitivne efekte određenih probiotskih sojeva u tretmanu gojaznosti, metaboličkog sindroma, šećerne bolesti, pa čak i nekih do sada hroničnih i neizlečivih obolenja kao što su Alchajmerova bolest i karcinom kolona. Očigledno, ulazimo u eru probiotika i kako stručnjaci najavljuju, u budućnosti će fokus istraživanja biti usmeren upravo u tom pravcu – stvaranju novih probiotskih preparata specifičnih za određeno oboljenje.

U međuvremenu, doktori savetuju pravilnu upotrebu probiotskih preparata, a pažnju na oprez prilikom odabira ovih proizvoda skrenuo je i Eduard Sliz sa Instituta Lallemand Rosell u Parizu, u svetu vodeće institucije za proizvodnju probiotskih sojeva bakterija, koje se nalaze u preparatima u preko 60 zemalja sveta.

Sliz je naglasio da nisu svi probiotici isti i da postoje velike razlike u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu i efikasnosti, te da treba voditi računa da se primenjuju samo probiotici proverenog sastava. Kako je istakao, svaki probiotski soj Instituta Lallemand Rosell ima svoju „genetsku ličnu kartu“ i registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu, a te bakterije se nalaze i u probiotskim preparatima na tržištu Srbije.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve