Loader

Da li se Irak raspada?

13.jun,12:33

Islamistički militanti u Iraku zauzeli su nekoliko gradova i približili se Bagdadu, a Kurdi su zauzeli Kirkuk.

Pobunjenici u Iraku zauzeli su Dalavla i Sajdija, gradove u provinciji Dijala, a u petak 13. juna nastavili su sukobi s iračkim snagama kod Bakube, čime se sve više približavaju prstolnici Bagdadu.

Kako je prenela agencija AFP, okršaji trenutno traju nedaleko od Bakube, samo 50 kilometara severno od Bagdada. „Njujork tajms“ piše da je ono što se događa u Iraku katastrofa i da je zapanjujuće da su Iračani i Amerikanci, koji razmenjujuju obaveštajne podatke, zatečeni brzinom kojom pobunjenici ostvaruju pobede a u vojsci dezertiraju.

Kako izveštava TV Aldžazira pripadnici grupe Islamske Države Irak i Levant zauzeli su prethodnih dana gradove Mosul i Tikrit iz koga su pobegli irački vojnici i veliki broj civila, a potom su zapretili da će krenuti na Bagdad i Kerbalu.

Džihadisti u Iraku

Osim gradova koje je u Iraku zauzela, grupa je široko prisutna u pograničnom pojasu sa Turskom i Sirijom i čuvena je po brutalnim metodama na teritorijama koje kontroliše.

Sjedinjene Američke Države su spremne pojačati podršku vlastima Iraka protiv boraca ideološki bliskim Al-Kaidi, koji su zauzeli nekoliko iračkih gradova, izjavio je američki predsednik Barack Obama, koji nije odbacio mogućnost vazdušnih napada, čime je otvorena mogućnost prve američke vojne intervencije u Iraku od kako je rat koji je vodio SAD završen 2011. godine.

Pokret za stvaranje Islamske Države Irak i Levant čiji je cilj stvaranje islamske države u kojoj neće biti granice između Iraka i Sirije, pokrenuo je vojnu akciju u gotovo trećini zemlje. Njegovi saveznici među lokalnim plemenskim vođama, takođe, drže grad Faludžu i druga mesta u provinciji Anbar, u kojoj su suniti većina.

Iračke vlasti su izvršile vazdušne napade na pobunjeničke položaje u Mosulu, u Samari i Tikritu.

Ofazniva snaga ekstremne sunističke grupe Islamističke Države Iraka i Levanta je možda najvažnija ofanziva džihadističkih grupa nakon napada Alkiade na SAD 11. septembra 2001.

Američki vazdušni napadi će možda uroditi nekim efektima, ali Amerikanci opet imaju ograničene opcije. Njihova invazija i okupacija Iraka 2003. ojačala je džihadističke grupe i Iraku, za koji se veruje da sada ima oko 930.000 pripadnika bezbednosnih snaga koje su obučili Amerikanci, među kojima 270.000 vojnika, a mada su to su snage koje su na papiru sposobne da nadvladaju oko 15,000 islamističkih boraca, pad Faludže pokazuje da su iračke snage demotivisane za borbu. Previranja u Siriji nesumnjivo destabilizuju Irak. Irački predsednik Maliki poriče da podržava sirijskog predsednika Bašar al-Asada, ali analitičari kažu da je zažmurio na protok oružja i boraca u Siriju iz Irana.

Iran, gde žive pretežno šiiti, deli granicu sa Irakom i direktno je povezan sa iračkim šiitskim premijerom Nurijem el Malikijem i ima bliske veze sa pojedinim iračkim šiitskim milicijama. Irački sunitski Arapi su otvoreno podržali sirijske sunitske pobunjenike pretežno, pružajući oružje, municiju, skloništa i ljudstvo. Džihadististički IDIL je poslao novac i iskusne militanata u Siriju, pre početka pobune u 2013. Pošto su granice porozne, kretanje regruta i resursa dodaje još jednu dimenziju krizi, kaže se u analizi BBC.

Britanski list Gardijan piše da su zbog najnovije iračke krize cene sirove nafte (Brent crude futures – 112, 2 $) skočile na nivo najviši u poslednja tri meseca.

Iz arhiva Vremena - Irak posle povlačenja Amerikanaca

Posle povlačenja američkih trupa Irak se jedva može nazvati državom. To je podeljena i ruinirana zemlja, sa uništenom infrastrukturom, mnoštvom izbeglica, slabom vojskom i policijom, užasnom korupcijom, u kojoj posle sedam godina okupacione vlasti nisu uspele da obezbede ni stalno snabdevanje strujom i vodom u svim delovima zemlje. No to nije ono najgore…

Više u tekstu: Zemlja među vukovima,
Momir Turudić, vreme , br 1027, 9. septembar 2010.

Civilne žrtve u Iraku od 2006. do 2014.

Izvor: US assistance Mission for Iraq

Poslednje izdanje

Projekat “Jadar” iz nemačke perspektive

Litijumski savez Šolc–Vučić Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve