Loader

In Memoriam

Gašo Knežević (1953-2014)

14.mart,17:37

Bio je redovni profesor pravnog fakulteta, ministar prosvete, visoki predstavnik Srbije za sukcesiju

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Gašo Knežević bivši ministar prosvete, preminuo je u 61. godini života.

rođen je 15. septembra 1953. godine u Beogradu, gde je Pravni fakultet završio 1976. godine sa prosečnom ocenom 9,56, doktorirao je 1987. godine sa tezom „Merodavno pravo za trgovački ugovor o međunarodnoj prodaji robe“, a je zatim prošao kroz sva zvanja do zvanja redovnog profesora. Uža specijalnost bila mu je međunarodno privatno pravo. Bio je prodekan za finansije u periodu od 1991. do 1993. godine.

Bio je arbitar je u Spoljnotrgovinskoj arbitraži pri Privrednoj komori i visoki predstavnik Srbije u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije do kraja 2012.

U periodu od četiri godine držao je kurseve iz oblasti međunarodnog trgovačkog i međunarodnog građanskog procesnog prava na Institutu u Budimpešti i bio profesor po pozivu na Centralnom evropskom univerzitetu. Rukovodio je i Kursom o Evropskom sudu pravde, u okviru Akademske alternativne obrazovne mreže. Osnivač je i član Saveta Beogradskog centra za ljudska prava. Kao autor ili koautor objavio je sedam knjiga. Autor je i velikog broja članaka i učesnik brojnih savetovanja u zemlji i inostranstvu.

Početkom 2000. godine dao je otkaz na Pravnom fakultetu, u znak protesta zbog kadrovske politike Fakulteta. Od tada pa do kraja oktobra iste godine bio je advokat. Odlukama Nastavno-naučnog veća Pravnog fakulteta pozvan je da se vrati na Fakultet, što je i prihvatio. Od oktobra 2000. do kraja januara 2001. bio je ministar za visoko i više obrazovanje u prelaznoj vladi Republike Srbije. Od 25. januara 2001. do marta 2004. godine u vladi premijera Zorana Đinđića bio je ministar prosvete i sporta.

Bio je član Građanskog saveza Srbije, a 2004. je prešao u Demokratsku stranku u kojoj je bio član Političkog saveta DS.

U javnom životu i kad su ga proganjali, isterivali s fakulteta i profesionalno osujećivali i kad je pobeđivala demokratsta opcija za koju se borio ostavljao je trag kao veoma konstruktivan, razložan i tolerantan čovek.

Za sobom je ostavio suprugu i dvoje dece.

Gašo Knežević: Intervjui Vremenu

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve