Loader

Umetnost

Zvezda u našoj „Bajaderi“

14.novembar,16:58

Đuzepe Pikone, 37-godišnji prvak baleta iz Njujorka, Londona i Rima gostuje u Narodnom pozorištu

Dolazak Đuzepea Pikonea, internacionalne baletske zvezde, i njegovo prvo gostovanje u Beogradu, za ljubitelje ove umetnosti predstavlja jedan od onih događaja koji se „dešavaju jednom“ i koji se ne propuštaju. U utorak 12. novembra, na sceni Narodnog pozorišta, 37-godišnji prvak baleta iz Njujorka, Londona i Rima, igraće i kod nas. U klasičnom baletskom spektaklu „Bajadera“, na muziku Ludviga Minkusa i u koreografskoj postavci Gabrijele Komleve, Pikone će nastupiti u ulozi indijskog princa Solora, dok će glavnu junakinju, indijsku plesačicu Nikiju, bajaderu, igrati prvakinja Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović. U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta i solisti, kao i Orkestar Narodnog pozorišta pod rukovodstvom dirigenta Đorđa Pavlovića.

Čuveni balet „Bajadera“ prvi put je izveden 1877. u Sankt Petersburgu, gde ga je Marius Petipa postavio za Carski balet. Njegova koreografija je u međuvremenu mnogo puta obnavljana, pa su tako poznate i rasprave u vezi sa tim. Zanimljivo je da je tek kasnih devedesetih godina XX veka, dakle više od stotinu godina nakon nastanka baleta, otkrivena potpuna Minkusova originalna partitura, u koju su bila upisana i neka uputstva za izvođače, dok su sve dotadašnje obnove rađene ili u skraćenoj verziji, ili uz dodatnu muziku. Prvi put kod nas integralna verzija „Bajadere“ izvedena je u maju 2011. na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a predstavu je koreografski postavila jedna od najvećih zvezda Marijinskog Teatra i Ruskog baleta, Gabrijela Komleva.

Gostovanje Đuzepea Pikonea u „Bajaderi“ veliki je događaj za našu baletsku scenu, na šta i sama biografija ovog igrača nesumnjivo ukazuje. Pohađao je baletsku školu u Napulju, odakle je sa samo 12 godina izabran da nastupi u ulozi mladog Nižinskog na svetskoj premijeri baleta „Nižinski“ sa Karlom Frači i Vladimirom Vasiljevim. Zatim, kao solista u Nacionalnom baletu Nansija u šesnaestoj godini nastupa u glavnim ulogama važnih baletskih komada, a 1993. postaje član Engleskog nacionalnog baleta u Londonu gde nastupa do 1997, posle čega prelazi u ABT u Njujork. Impozantan je broj klasičnih i modernih baleta u kojima je igrao glavne uloge, kao i baletskih kompanija u kojima je nastupao kao gostujući umetnik. Od 2004. obavlja funkciju umetničkog direktora kompanije Gran Gala (PICONE and The Giants of Ballet), a baletski sajt Giornale della Danza proglasio ga je za Umetnika godine 2012.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve