Loader

Prekinuti izbori u Kosovskoj Mitrovici

07.novembar,19:14

Na nekoliko mesta u Kosovskoj Mitrovici ekstremisti prekinuli glasanje i porazbijali glasačke kutije

U OŠ „Sveti Sava“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici 16 od 33 biračkih mesta su zatvorena u nedelju, 3. novembra nešto pre 17 sati, nakon što su nepoznate osobe sa fantomkama upale u školu i porazbijale birački kutije.

OEBS: Nikada nismo zatražili da izbori budu poništeni

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju optužila neimenovane maskirane osobe za „ofanzivu protiv izbornog procesa“ na severu Kosova, navodeći da će sav izborni materijal biti predat kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji, koja je najavila da će se o izborima izjasniti kada pregleda izborni materijal.

Šef misije OEBS-a Žan-Klod Šlumberže je na konferenciji za novinare u južnom delu Kosovske Mitrovice ovako opisao nastalu situaciju:
„U 17 časova grupa maskiranih osoba počela je ofanzivu protiv izbornog procesa. Prvo su upali na 16 glasačkih mesta u severnom delu Mitrovice. Polomili su glasačke kutije i uništili ostali izborni materijal, napali naše osoblje i bacili suzavac..

Šlumbergže je naveo da je, posle serije incidenata, OEBS bio primoran da povuče osoblje iz severnog dela Mitrovice, kao i da je naknadano obavešten da je u Tehničkoj školi pronađena eksplozivna naprava, da se situacija pogoršala i u Zvečanu, gde su takođe napadnuti službenici OEBS-a. Izborni materijal će biti predat Centralnoj izbornoj komisiji.

„Zabrinuti zbog nasilja zatražili smo od Centralne izborne komisije da na odobri zatvaranje biračkih mesta oko18.30 časova… Nikada nismo zatražili da izbori budu poništeni„, naveo je Šlumbergže.

Pripadnici OEBS-a evakuisani su iz škole i napustili su severnu Kosovsku Mitrovicu oko 17.15 u dvadesetak džipova, javlja Tanjug. Osobe koje su upale i prekinule glasanje bacile su i suzavac. Glasanje je prekinuto u Medicinskoj i Tehničkoj školi.

Incident se dogodio kada je veći broj građana krenuo na glasanje. Izbila je tuča, a kosovska policija je upotrebila suzavac i glasanje je prekinuto. Stakla na školi su porazbijana. Kosovksa policija privela je jedno lice, ali se ne zna da li je povezano sa tim događajem. Policija se nalazi ispred škole.

Izveštaj Politike, opisujući atmosferu piše da fizičkih obračuna u prepodnevnim i ranim popodnevnima satima nije bilo, ali da su: „Zapamtili smo te“, „Pronaći ću te“, „Prokleti bili, kako možete“ bili neki od komentara kojima su glasače dočekivale grupe okupljene ispred biračkih mesta u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, gde su glasali i Krstimir Pantić i Oliver Ivanović. Ni njihov dolazak nije protekao bez negativnih komentara i psovki. U severnoj Mitrovici bandere i zidovi bili su iskićeni parolama: „Bojkot spas za sve nas“, „Stop šiptarskim izborima“, „Ja ne bih da prljam ruke“, „Odavde nema natrag – Kosovska Mitrovica“, „Danas je referendum“, „Danas je poslednji dan ovog života“.

Veći deo onih koji su se u severnoj Mitrovici, uprkos ovakvom dočeku, odazvali pozivu da glasaju došli su izcentralne Srbije, kuda su izbegli posle sukoba na Kosovu. Autobusi koje je organizovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju prevozili su ove birače do izbornih jedinica u severnom delu Kosova. Mnogi od njih su peške prešli administrativni prelaz jer su autobusi iz Srbije vraćeni s Jarinja.

Kandidat za gradonačelnika Građanske inicijative „Srpska“ Krstimir Pantić izda su u incidentu povređene dve žene. Na jednu je napadač bacio stolicu, a druga je zadobila prelom noge.

Pantić je od međunarodne zajednice zatražio da poništi izbore u tom gradu, a građane da ostanu mirni i „ne podležu emocijama. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunaredne zajednice pravo da Srbija interveniše. ali međunarodni faktori u nedelju uveče nisu na taj zahtevodgovorili.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio od međunaredne zajednice pravo da Srbija interveniše i zatražio da nam daju 45 minuta da Srbija smiri stanje u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je u nedelju kasno uveče da je u „potpunosti neprihvatljiv“ zahtev Aleksandra Vučića da srpska policija zavede red na severu Kosova nakon incidenata na biralištima u severnoj Mitrovici.

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je da je odziv gradjana u opštinama sa srpskom većinom u centralnom i južnom Kosovu do 15 sati daleko veći u poredjenju sa severnim Kosovom.

Prema podacima objavljenim na internet sajtu CIK-a, u opštini Štrpce je glasalo 45,38 odsto birača, u opštini Gračanica je 39,65 odsto, dok je u Ranilugu glasalo 40,91 upisanih biraća.

Najveći odziv zabeležen je u opštini Parteš, gde je na izbore izašlo 50,44 odsto birača, dok je u Klokotu glasalo 48,29 odsto upisanih u birački spisak.

Na severu Kosova, do 15 časova izašlo je 12,52 odsto građana u Leposaviću, 7,9 odsto u Kosovskoj Mitrovici, u Zubinom Potoku 13,8 odsto, a u Zvečanu 7,39 odsto građana s pravom glasa, saopštila je predsednica CIK-a Valjdete Daka.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i nosilac liste „SDP“ Oliver Ivanović izjavio je da je u Kosovsakoj Mitrovici u nedelju do 16 časova izašlo 8,71 odsto birača, odnosno 2.432 glasača. Od toga, objasnio je Ivanović, 71 odsto čine glasači na albanskim biračkim mestima, a 38,85 su glasači na mestima gde Srbi čine većinu.

Šef misije OEBS Žan-Klod Šlumberže je naveo da je do 17 časova u Leposaviću i Zubinom Potoku glasalo 22 odsto od ukupnog broja upisanih birača, dok je u Zvečanu na birališta izašlo 11,21 odsto birača.

Zbog okupljanja velikog broja pristalica bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji ispred biračkog mesta u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Zvečanu, to biračko mesto zatvoreno je oko 18 časova. Članovi biračkog odbora, zbog bezbednosnih razloga, zatvorili su vrata škole.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivije Mihajlović izjavio je da je prema nekim njegovim infomacijama zabeleženo oko 1.500 incidenata na severu Kosova i Metohije i ocenio da je to međunarodna zajednica mogla da spreči.

Demokratska stranka Srbije saopštava da je najkasnije u 16 časova bilo jasno da su izbori u Severnoj Mitrovici propali, tj. da su bili masovno bojkotovani od strane srpskog biračkog tela. PO podacima te stranke do tada je na izbore izašlo jedva 700 birača ili, po biračkom spisku Centralne izborne komisije 2,1 odsto, a po biračkom spisku Republične izborne komisije oko 4,2 odsto.

«Ovi rezultati, koji su se mogli nazreti od otvaranja biračkih mesta, bili su razlog iznenadnog vandalskog uništavanja izbornog materijala na više biračkih mesta u gradu Severnoj Mitrovici. Uz najoštriju kritiku tih aktivnosti, pitamo se čiji je interes uništavanje rezulata izbora. Sasvim sigurno, to je interes onih mračnih snaga naše zvanične politike koje su pokušale da nateraju srpski narod severno od Ibra da svojim glasovima uništi srpske a osnuje šiptarske institucije lokalne samouprave koje bi, navodno, služile Srbima.

Kada im je bilo jasno da im to nije uspelo, uništili su dokaze svog istorijskog poraza za šta će, najverovatnije, krivicu svaliti na slobodne ljude koji su bojkotovali izbore i one koji nisu dopustili da planirana krađa dođe do javnosti», saopštava DSS.

«Briselski sporazum je izdaja, rekao je na konferenciji za novinare Jakšić, koji smatra da je izlaskom na izbore trebalo da Srbi „operu vlast od izdaje“, poručio je pre toga poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Marko Jakšić.

Zamenik šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić optužio je poslanika Marka Jakšića da je kriv za incidente u severnoj Mitrovici. Jakšić je izjavio u Kosovskoj Mitrovici da je bojkot izbora na severu Kosova uspeo i da su u DSS-u zadovoljni, da nije postojao nikakav razlog da Štab za bojkot izbora naredi da se razbiju glasačke kutije. Kako piše „Blic“ Jakšić je novinarima tvrdio: „Na biračkom mestu kod Medicinske škole nekadašnji komandant Žandarmerije Bratislav Dikić našim posmatračima ispred škole rekao je ‘zašto ste vi pasivni, trebalo je da razbijete ove glasačke kutije, mi ćemo u tome da vam pomegnemo…“

«Opasno i neprihvatljivo što vlast za nasilje na biralištima na severu Kosova, lažno optužuje poslanika DSS-a Marka Jakšića čiji je jedini greh što je istinski srpski patriota“, ocenio je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica. „Srbija se kreće prema uvođenju ozbiljne represije protiv svakoga ko poštuje Ustav Srbije i teritorijalnu celovitost zemlje.

Pozivam režim da čuje glas svog naroda, da se pribere, urazumi i zaustavi po državu Srbiju sramnu represiju protiv sopstvenog naroda“, naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj medijima.

Koštunica je ocenio da su propali „lažni izbori i projekat vlasti da preko briselskih sporazuma zaokruži nezavisnost Kosova“, te da je sada neophodno „prihvatiti realnost i nastaviti sa punom podrškom srpskim opštinama na severu Kosova, koje su do sada funkcionisale na osnovu Ustava Srbije“.

Više u tekstu Izbori na Kosovu – Obe strane, zagovornici izbora i bojkotaši, jedni druge nazivaju nekakvim „Tačijevim Srbima“, tako da ispada da su svi Srbi „Tačijevi“. To je ciničan, ali tačan opis realnosti

, Vreme 1192, 7. novembra 2013.

Poništeni izbori u Severnoj Mitrovici

Gostujući u Dnevniku RTS-a, kandidat liste „Srpska“ za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da je, prema njegovim saznanjima, Centralna izborna komisija poništila izbore u Kosovskoj Mitrovici.

Prema tim izvorima, kaže Pantić, Euleks je pokupio izborni materijal i u Leposaviću.

Kosovska Centralna izborna komisija je na svojoj sednici održanoj u utorak 5. oktobra donela odluku da poništi glasanje u Tehničkoj školi, osnovnoj školi Sv. Sava i Medicinskoj školi i da naloži da se ono ponovi.
Posle uvida u materijal iz preostale tri opštine sa severa Kosova došlo se do saznanja da na nekim mestima nedostaje nešto izbornog materijala, zbog čega je doneta odluka da se materijal detaljno pregleda, kutije otvore i da se u prisustvu opštinskih izbornih komisija, biračkih odbora, utvrdi tačno stanje i nakon toga pristupi prebrojavanju.

Dopunjeno 6. novembra

KFOR rasporedio sanage za brzo reagovanje

U roku od 15 minuta od zahteva Euleksa, Kfor je u severni deo Mitrovice rasporedio snage za brzo reagovanje Multinacionalne specijalizovane jedinice Karabinjera (MSU).

U roku od jednog sata, rezervne jedinice Taktičkog rezervnog manevarskog bataljona (KTM) Kfora, takođe su raspoređene u problematičnim zonama Mitrovice i time pružile pojačanje jedinicama Kfora koje su već bile raspoređene na terenu.

Pored toga, Kfor je reagovao i na nerede u Zvečanu i uspostavio bezbednost u tom području.

Kasnije tokom večeri, Kfor je, takođe na zahtev Euleksa, obezbedio sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja na putevima kojima je izborni materijal odvezen u Centar za prebrojavanje glasova, saopšteno je jutros iz komande Kfora.

Politika piše da je u svernoj Mitrovici, posle incidenta, više vozila Karabinjera postavljeno nje ispred glavnog mosta i da je bilo primetno i nadletanje većeg broja helikoptera Kfora tokom noći 3/4. novembra.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve