Loader

Nova knjiga Dragana Todorovića

Nije narod sapun…

11.oktobar,18:20

U izdanju NP "Vreme", izašla je knjiga, četvrta, izabranih tekstova novinara, i člana Srpskog književnog društva, Dragana Todorovića, nadasve reformskog naslova "Nije narod sapun da se potroši"

Pisac i književni kritičar Vasa Pavković, u predgovoru najnovijoj Todorovićevoj knjizi kaže: Čitajući ovu kolekciju tekstova stekao sam utisak da trenutno nema proznog pisca koji s više umetničke snage kritički prikazuje savremenu Srbiju. Dragan Todorović se javlja kao duhoviti i lucidni posmatrač i nenametljivi komentator jednog tegobnog i sumnjivog doba, i u njemu tzv. tranzicija ima hroničara bez premca. S talentom dostojnim Domanovića i Nušića, Todorović bez tzv. distance i ne tražeći bilo kakve alibije, hrabro i satirički beskompromisno, ispisuje vlastito viđenje „našeg slučaja“.

Pavković još, između ostalog, piše: Svedoci smo da je u novinama sve manje ljudi koji su sposobni da pišu pametno i duhovito, prepoznatljivo i ubedljivo. Takvih nikada nije bilo previše, i na tom tragu, ali znatnije i značajnije, Dragan Todorović ispisuje svoju crnohumornu hroniku Srbije. Zbog njega, i njegovog neponovljivog stila, mnogi će voleti i ovu njegovu knjigu.

Knjiga „Nije narod sapun da se potroši“, kao što je red, ima i pogovor, koji je napisao Đorđe Matić, redovni saradnik „Vremena“, pesnik i renesansni publicista, za neupućene Zagrepčanin koji od 90-ih živi u Holandiji. Matić o Todoroviću zapisuje: Američki pesnik Lorens Ferlingeti jednom je za romanopisca Toma Vulfa rekao da je „paražurnalista“ – ovde reč stoji negativno postavljena. Ako uzmemo i voljno okrenemo, pa primenimo na Todorovića, pojam postaje savršeno tačan, i, po sebi, pozitivan. Jasno je valjda dosad, makar sam sebe nazivao novinarom, Todorović je to dotle i onoliko koliko ta maska izdrži da se „radi pos’o“ na terenu. U svemu ostalom – po stoti put – pisac, naravno. Literata… I unatoč ovakvom, da se veli „programatskom“ naslovu knjige, istina je zapravo obrnuta. Narod, on se i te kako troši, nego – da ne poveruješ – ne troši se autor, koji piše istom tihom voljom i energijom, i autorski sve uspešnije.

U Knjizi se, pored tekstova iz nedeljnika „Vreme“, koji preovlađuju, nalazi i nekolicina priloga sa Blic bloga. Todorović je, kako piše u biografiji autora, 20 godina novinar nedeljnika „Vreme“, a kao neko ko je daleko od svake partije, i po tome nije od ovoga sveta, od svoje „umetnosti“ se nije ’leba najeo, pa veli da mogu da ga upišu u one za koje nije sve u ’lebu.

Oko preloma knjige, kao i idejnog i umetničkog rešenja naslovnice, istakao se tehnički urednik „Vremena“, gospodin Ivan Hrašovec.

Knjiga se može naručiti u redakciji nedeljnika Vreme po ceni od 700 RSD ili 17 USD (šta vam draže, a iz inostranstva samo USD). Detalje možete naći ovde.

Prethodne dve Todorovićeve knjige u izdanju Vremena (Živela naša Srbija i Trupni portret) možete naručiti po pojedinačnoj ceni od 10 USD. Ostalo je još samo nekoliko primeraka!

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve