Loader

Ubijen policajac Euleksa

19.septembar,10:57

Na putu Kosovska Mitrovica-Jarinje kod Zvečana otvorena paljba na vozila Euleksa koja su prevozila carinike sa Jarinja

Carinici po Briselskom dogovoru

Dogovorom Beograda i Prištine u oblasti integrisane kontrole administrativne linije postignutim tokom osme runde dijaloga, održane od 30. novembra do 2. decembra 2011. godine predviđeno je uspostavljanje zajedničkih integrisanih punktova na svim zajedničkim IBM prelazima, a aranžmani uključuju izbalansirano prisustvo svih relevantnih organa obe strane, kao što su carina, policija itd. U skladu sa i za vreme trajanja njegovog mandata na prelazima Jarinje/Rudnica i Brnjak, na prelazima Končulj, Merdare, Mutivode i Mučibaba. Ovo prisustvo uključuje zvaničnike EULEX-a. Više o tome u tekstu Izveštaj o dijalogu Beograd Priština, Vreme – Više od vesti, 25.04.2013.

Nepoznata osoba otvorila je paljbu na dva vozila Euleksa koja su 19. septembra oko 7:30 časova ujutru, kod sela Balaban, na putu Kosovska Mitrovica-Jarinje na teritoriji opštine Zvečan, prevozila šest službenika (carinike i prevodioca) na Prelaz 1 ( Gate 1) tokom regularne rotacije posade. Pucano je iz zasede s leve strane nadvožnjaka, iz pravca Mitrovice ka Leposaviću, a napadač ili više njih su se verovatno posle rafalne paljbe krenuli duž pruge.

Teško je ranjen policajac Euleksa, litvanski carinik Audrijus Šenavičijus (35). Carinik Audrijus Šenavičijus je pogođen u predelu glave i stomaka i podlegao je povredama u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

U džipovima Euleksa, pored smrtno stradalog carinika iz Litvanije nalazili su se i pripadnici Euleksa iz Bugarske, Grčke, Hrvatske, Danske i Češke, nezvanično saznaje „Politika“.

Šenavičijus je prvi je pripadnik Euleksa koji je poginuo od početka rada te misije. Prethodno, na Kosovu je stradalo ukupno osam pripadnika Unmikove policije. Ovaj slučaj potpada pod isključivu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova, naveo je šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar.

Ubistvo su osudili i predsednik Srbije Nikolić, premijer Ivica Dačić, potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, šef misije Euleks Bernd Borhart i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar i drugi visoki zvaničnici.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović rekao je Tanjugu da je povređeni pripadnik Euleksa dovezen u bolnicu u besvesnom stanju, nešto posle osam sati i da su lekari čitav sat pokušavali reanimaciju, ali da nisu uspeli da mu spasu život. Kako navode međunarodni izvori na Kosovu, u bolnicu je prebačen i jedan Čeh, takođe službenik misije, ali bez vidljivih povreda.

Euleks policija je blokirala zonu incidenta i saopštila da neće štedeti snage da bi privela izvršilaca pravdi. Na teren je izašao i KFOR. Ispred bolnice u Kosovskoj Mitrovici nalaze se vozila Euleksa i kosovske policije.

Oko posada na administrativnim prelazima statusu prelaza i statusu Severa Kosova postignut je dogovor Beograda i Prištine (vidi okvir), a pre toga oko statusa preza trajali a izbijali su dramatični sporovi i sukobi, na šta se čitalac može podsetiti u tekstovima

SEVER KOSOVA – Na oštrici brijača (VREME | BR 1074 ),

O barikadama, Jagnjenici i Briselu…

, (Vreme – vesti, 05.12.2011) kao i u drugim povezanim tekstovima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve