Loader

Dokument

Stranke i korupcija

01.avgust,13:41

Agencija za borbu protiv korupcije još nije završila kontrolu izveštaja stranaka o finansiranju prošle izborne kampanje, a do sada pokrenuta samo po jedna istraga zbog zloupotrebe javnih sredstava i kupovine glasova. Ostaje nepoznat krajnji izvor finansiranja za 48 odsto prihoda političkih stranaka

Vreme 1179. na kioscima 8. avgusta

Više o istraživanju u tekstu Ivane Milanović Hrašovec

Istraživanje: finansiranje izbornih kampanja

Siva zona politike

Transparentnost Srbija predstavila je u sredu 31. jula rezultate međunarodnog istraživačkog projekta Transparency International „KRINIS (CRINIS) Zapadni Balkan – Osvetljavanje tokova novca u politici“. Srbija u proteklih šest godina uprkos stvaranju niza antikorupcijskih institucija stagnira u borbi protiv korupcije, izjavio je tom prilikom predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti rekao je da u Srbiji postoji velika nesrazmera između onoga što piše u zakonu o finansiranju političkih stranaka u izbornoj kampanji i prakse.

CRINIS istraživanje je osmislio Transparency International. Istaživanje obuhvata procenu 75 indikatora koji obuhvataju i propise i njihovo sprovođenje u praksi. Cilj je da se se utvrdi koliko je sistem finansiranja kampanje imun na korupciju. Istraživanje obuhvata ocenu kvaliteta propisa, finansijskih izveštaja učesnika na izborima i kontrolnih organa a zasnovano je na stručnim analizama, intervjuima sa predstavnicima svih relevantnih institucija i grupa (stručnjaci, predstavnici partija, državni službenici, novinari itd.)

Istraživanje su sproveli ogranci Transparency International u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Srbiji kao i na teritoriji Kosova. Ovogodišnji izveštaj analizira propise i njihovu primenu tokom kampanja za izbore odžane 2012. godine u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, kao i neke aspekte redovnog godišnjeg finansiranja stranaka u Albaniji. Obuhvata osam oblasti u vezi sa finansiranjem izborne kampanje: podnošenje izveštaja kontrolnim organima, detaljnost izveštavanja, pouzdanost izveštavanja, dostupnost informacija, preventivne mere, kaznene mere, državni nadzor i javni nadzor.

U izveštajima o prihodima iz budžeta, o novčanim prilozima fizičkih i pravnih lica, dobijenim popustima na robu i usluge, kreditima i sredstvima prenesenih sa stalnih računa partija koje, su podnele političke stranke koje su učestvovale u izbornoj kampanji za majske izbore 2012. uočljiva je velika disproporcija među izvorima finansiranja.

Izveštaji o troškovima kampanje za parlamentarne izbore u maju 2012 pokazuju da je 41 odsto troškova kampanje namireno sredstvima iz budžeta, 26 odsto nije plaćeno uopšte, dok je 22 odsto ukupnih troškova plaćeno sredstvima iz kredita i za ovih 48 odsto ostaje nepoznat krajnji izvor finansiranja; samo 11 odsto troškova plaćeno je sredstvima iz privatnih izvora, od čega više od polovine od priloga fizičkih lica, uz beznačajno učešće priloga pravnih lica i sredstava prenetih sa redovnog računa.

Kada je u pitanju kampanja za predsedničke izbore u maju 2012, udeo sredstava izbudžeta je još veći, dok je samo 4 odsto prihoda prikupljeno od priloga i prenošenjem sa redovnog računa političkih stranaka.

Agencija za borbu protiv korupcije je sprovela monitoring troškova kampanje, ali je u mesecima nakon kampanje izostala temeljna kontrola. Agencija je krajem prošle godine ubrzala postupak kontrole i podnela prve prekršajne prijave (protiv politickih partija koje nisu podnele izveštaj o prihodima i troškovima kampanje) u decembru 2012.

Kontrola drugih slučajeva u kojima se sumnja na nezakonitosti je još veći problem. Na primer, i pored brojnih sumnji i međusobnih optužbi, trenutno se vodi samo jedna istraga zbog zloupotreba javnih resursa u izbornoj kampanji (protiv bivšeg predsednika opštine Bojnik) i samo jedan postupak zbog sumnji u „kupovinu glasova“ (u Novom Sadu).

Ceo izveštaj za Srbiju dostupan u dokumentu

Regionalno istraživanje Transparency International o finansiranju izbornih kampanja

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve