Loader

Hezbolah na listi terorista u EU

25.jul,00:52

Razlog za stavljanje Hezbolaha na listu terorističkih organizacija: napad o na izraelske turiste u bugarskom letovalištu Burgas i angažovanje Hezbolaha u sukobima u Siriji na strani režimskih snaga

Vlade zemalja članica Evropske Unije su se 22. jula dogovorile da stave vojno krilo libanske ekstremističke organizacije Hezbolah na crnu listu terorističkih organizacija. Ipak, ministri spoljnih poslova EU izrazili su želju da nastave saradnju sa političkim krilom organizacije. Države EU će i dalje moći da imaju veze sa političkim vođstvom Hezbolaha, a evropska pomoć libanskoj vladi neće biti ugrožena, javlja agencija Rojters.

Ova mera će zamrznuti sva sredstva iz EU povezana sa vojnim krilom Hezbolaha. Iz EU poriču da bi stavljanje organizacije na crnu listu moglo da destabilizuje Liban, gde njeno političko krilo predstavlja deo vlasti. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da ovakav korak neće imati uticaja na jake veze i podršku EU i Velike Britanije Libanu i dodao: „Kao što smo pokazali nedavnim povećanjem u bezbednosnoj i humanitarnoj pomoći Libanu, Ujedinjeno kraljevstvo ostaje posvećeno stabilnosti Libana.“

Kao podsticaj za podršku odluci poslužili su dokazi o napadu organizacije na izraelske turiste u bugarskom letovalištu Burgas prošle godine, kao i angažovanje Hezbolaha u sukobima u Siriji na strani režimskih snaga, dok zapadne države podržavaju drugu, pobunjeničku stranu. Libanske vlasti su prethodno upozorile EU da bi takva odluka mogla da destabilizuje ionako krhke bezbednosne prilike u zemlji. Liban je to obrazložio činjenicom da je Hezbolah „glavna komponenta libanskog društva“.

Odluku su pozdravili SAD i Izrael, nakon čijeg dugotrajnog diplomatskog pritiska je i doneta. Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je danas odluku EU da vojno krilo libanskog Hezbolaha proglasi terorističkom organizacijom.

„Današnjim postupkom EU šalje snažnu poruku Hezbolahu da nema imunitet za svoje delovanje“, istakao je Keri, a prenosi AFP. Keri je istakao da će organi EU koji sprovode zakon sada moći da osujete prikupljanje sredstava za Hezbolah, logističku aktivnost te organizacije i njene terorističke zavere na evropskom tlu.

I predsednik Izraela Šimon Peres pozdravio je današnju odluku EU da vojno krilo libanskog pokreta Hezbolah tretira kao terorističku organizaciju. „Pozdravljam odluku EU oko Hezbolaha, kao značajan i neophodan korak ka okončanju širenja terora“, napisao je Peres na Tviteru.

Nasuprot pohvalama koje je odluka izazvala u SAD i Izraelu, Liban žali zbog stavljanja na crnu listu vojnog krila libanske šiitske partije Hezbolah, precizirajući da to neće poremetiti njegove dobre odnose sa članicama Unije.

„Voleli bi da zemlje članice EU detaljnije razmotre činjenice, ali libansko društvo, u svim svojim delovima, nastaviće da održava najbolje veze sa tim zemljama“, naveo je u saopštenju predsednik vlade u ostavci Nadžib Mikati, a preneli su danas francuski mediji.

Libanska televizija „Al-Manar“, kojom rukovodi organizacija Hezbolah, optužila je Evropsku uniju da je popustila pred zahtevima Izraela da vojno krilo Hezbolaha stavi na listu terorističkih organizacija. „Al-Manar“ je, takođe, optužio Veliku Britaniju da je bila na čelu nastojanja da se Hezbolah stavi na crnu listu, što su brzo pozdravili Izrael i njihovi saveznici – Sjedinjene Američke Države.

Neki analitičari stavljaju pod znak pitanja efikasnost te mere, pitajući se da li Hezbolah u cilju nagrađivanja ili kažnjavanja može da se deli na delove. I danas se u većini zemalja smatra da je političko krilo organizacije legitimno.

Hezbolah, koji je sastavljen od političkog i vojnog krila, osnovan je nakon izraelske invazije na Liban 1980. godine i smatra se da je moćniji i od same libanske vojske.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve