Loader

Živeo kralj!

25.jul,12:01

Kulminacija medijske opsesije kraljevskom bebom: Kejt Midlton se porodila u londonskoj bolnici Sent Meri

O danu kada je rođen princ, čitajte više u štampanom izdanju nedeljnika Vreme 1177. u četvrtak 25 jula 2013.

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton rodila je sina 22. jula u 16:24. Dečak težak 3,8 kilograma i njegova majka su u dobrom stanju i ostaju u bolnici.

Članovi kraljevske kuće su obavešteni o rođenju naslednika britanskog trona. Kensington palas potvrđuje vest koja je prostrujala medijima. Vojvoda od Kembridža prisustvovao je porođaju…

Vest o rođenju princa od Kembridža, događaj je koji prevazilazi britansku teritoriju. Izračunato je da se princ od Engleske rađa približno na svakih trideset godina – princ Čars je rođen 1948. godine, princ Vilijam 1982, a mali princ je rođen u 31. godini života svojih roditelja 22. juna 2013. godine. Štampa koja se do ovog popodneva bavila temom zašto je za Ujedinjeno kraljevstvo dobro da dobije naslednicu, sada slavi rođenje kralja. Živeo kralj! Njegovo buduće kraljevanje je regulisano tradicijom i zakonom, iako je tek treći u liniji prestolonaslednika.

Mali princ je težak skoro četiri kilograma (3,8 kg), a mama i tata su „oduševljeni“, saopšteno je iz palate. Rođen je u prisustvu oca u privatnom krilu bolnice „Sveta Meri“ u zapadnom delu Londona, u Padingtonu, u delu gde su rođeni njegov otac i stric. Vojvotkinja od Kembridža se porodila prirodnim putem u 16.24, smeštena je u bolnicu u ranim jutarnjim časovima, bodrile su je majka i sestra i sve je proteklo bez poteškoća. Prema protokolu, prvo je kraljica bila obaveštena o rođenju princa, u poruci na memorandumu kraljevske palate sa bolničkim detaljima o težini i dužini deteta.

„Kraljica, vojvoda od Edinburga, princ od Velsa, vojvotkinja od Kornvola, princ Hari i članovi obe porocide obavešteni su i presrećni su zbog novosti“, saopšteno je iz Klarens Hausa, kancelarije princa Vilijama. „Njeno kraljevsko visočanstvo i njeno dete su dobro i ostaće u bolnici tokom noći“. Ime novorođenog princa nije saošteno, a kladioničari i dalje primaju opklade na Džordž i Džejms budući da će ime biti poznato tek za nedelju dana, kako se navodi u britanskim medijima.

Vest o rođenju princa dočekana je sa radošću ispred bolnice, gde su dežurali predstavnici medija i ostali zainteresovani. Prince Čarl, Vilijamov otac i deda novorođenog princa saopštio je da su „on i supruga presrećni rođenjem njegovog prvog unuka“, naglašavajući da je to „neverovatno poseban trenutak u životu Vilijama i Kejt“ i da jedva čeka da vidi dečaka.

Palata Kensington izdala je 22. jula nešto pre osam sati izjutra saopštenje od 45 reči u kojem se navodi da je vojvotkinja od Kembridža krenula u bolnicu „Sveta Meri“ u Padingtonu, gde će se se poroditi. Dete Vilijama i Katarine nije samo naslednik monarhije, već i dokaz njene stabilnosti, ozbiljno poljuljane pre 16 godina, posle smrti princeze od Velsa, ledi Dajane. Pravila nasleđivanja krune stara su vekovima i prenosila su se na najstarijeg sina. No, to se promenilo 2011. godine u korist ženskog nasleđivanja krune, tako da se prvorođene devojčice ne preskaču u redosledu nasleđivanja.

Princ od Kembridža rođen je u vreme porasta popularnosti kraljevske familije. Prema najnovijem istraživanju agencije Ispos Mori, preko 77 odsto Britanaca izjasnilo se da podržava monarhiju umesto demokratije. Datum rođenja princa od Kembridža pamtiće se i po neverovatnoj podršci u svim delovima sveta bračnom paru Vilijam i Kejt. Prema najavama lokalnih vlasti, jedna od glavnih atrakcija u gradu, Londonsko oko, biće osvetljeno crvenim, belim i plavim reflektorima.

Više u tekstu VELIKA BRITANIJA – POMAMA ZA KRALJEVSKOM BEBOM / Neko je nekom rekao VREME | BR 1176 | 18. JUL 2013.

čiji izvod donosimo u okviru dole.

Mesto rođenja - bolnica Sent Meri

SVE SMO MI KEJT: Britanke prerušene u porodilje s maskama Kejt Midlton pred bolnicom „Sent Meri“

Kejt Midlton, supruga britanskog princa Vilijama, primljena je u ponedeljak 22 jula rano ujutru u privatno „Lindo“ krilo bolnice bolnice „Sent Meri“ u zapadnom Londonu, da se porodi sa prvim detetom, treće u redu za britanski presto Britanije i 15 drugih zemalja, uključujući Kanadu i Australiju, iza dede Čarlsa i oca Vilijama.

U toj bolnici princeza Dajana je rodila Vilijama (1982) i njegovog mlađeg brata, princa Harija.

Porođaj Kejt Midlton je danima top tema, svetska opsesija ne samo globalnih televizija čije su kamere snimaju svaku muvu koja proleti pored bolnice „Sent Meri“. Povodom kraljevskog porođaja u Britaniji cveta royal baby business. Proizvodi se i prodaje sve što se može zamisliti da je povezano s bebom – čaše, flaše, noše. Živnule su kladionice – padaju klade u sve što se s tom bebom može i ne može povezati.

Ljudi vole bajke, a kod Britanaca neku ulogu igra i imperijalni resentiman.

r.s.v.

VELIKA BRITANIJA – POMAMA ZA KRALJEVSKOM BEBOM

OBJAVA KRALJEVSKOG ROĐENJA: Krilo Lindo, bolnice Sent Meri, 22. jula 2013. Foto:Reuters

Britanska štampa, ozbiljna ili tabloidna, sa jedva vidljivom razlikom proučava kraljevsku bebomaniju. Najiščekivanija beba na svetu ako po horoskopu bude Rak, biće saosećajna, puna ljubavi, humana i sklona promenama raspoloženja (kao lejdi Di i Kamila), a ako se rodi posle 22. jula (Lav), kako je baka Midlton prognozirala, biće ambiciozna, odana, humana i svojeglava. Uz minimalnu rezervu, Britanija očekuje prestolonaslednicu, budući da je vojvotkinja Kejt, navodno omaškom, u javnosti rekla da „zahvaljuje na poklonu i da će ga sačuvati za ć….“, ne završivši rečenicu. Vojvotkinjin ujak Geri nagovestio je pol deteta rekavši da razmišlja o poklonu za devojčicu. Roze ili plavo, dilema je za proizvođače suvenira koji zasad prodaju rodno neutralne suvenire sa porukama poput Born to rule i I Love Uncle Harry.
Aleksandra (srednje ime kraljice Elizabete), Dajana, Viktorija ili Džordž – to su imena koja „Dejli miror“ u članku od A do Z o kraljevskom porodu pod slovom B (za bookies– kladioničari) najavljuje kao najverovatnija. U kladionicama je do maja odnos bio 4:1 za žensko riđokoso dete, ali je u maju taj odnos neznatno poremećen kad je prostrujala glasina da je princ Hari navodno izjavio da njegov brat očekuje sina. Astrolozi su, prema pisanju tabloida, predviđali da će dete imati dara za sport, a medijski magovi su izmišljali priče o blizancima i carskom rezu, o tome kako će akušer odlučiti ko će biti naslednik krune – ako prvo izvuče dečaka, biće kralj. Beba princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža u medijima je proglašena „najiščekivanijim detetom svih vremena“.

Više u tekstu Biljane Vasić VELIKA BRITANIJA – POMAMA ZA KRALJEVSKOM BEBOM

Neko je nekom rekao. VREME | BR 1176 | 18. JUL 2013.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve