Loader

NARKO RAT

Pao Trevino Morales

18.jul,13:37

Jedan od najokrutnijih meksičkih narko bosova uhapšen bez ispaljenog metka. U obračinima narko kartela u Meksiku stradalo 70.000 ljudi

U Meksiku je uhapšen Migel Angel Trevino nazvani „Zeta-40“, vođa narko kartela Zetas. Meksički marinci su četrdesetogodišnjeg Miguela Trevina i dvojicu njegovih saradnika nakon dvomesečnog obaveštajnog praćenja uhapsili nekoliko kilometara od njegovog rodnog grada Nuevo Laredo, bez ispaljenog metka. Trojicu ljudi u kamionu, je, zapravo, zaustavila pešadija, a u pomoć je uskoro stigla jedna jedinica meksičke mornarice, koja je uhapšene prebacila u zatvor. U kamionetu je nađeno i 2 miliona dolara u kešu i osam pištolja i 500 metaka.

Trevino je bio tražen zbog ubistva, torture, kidnapovanja i egzekucije 265 meksičkih migranata blizu grada San Fernando u severnom Meksiku. Tela desetine ubijenih iskopana su u tom gradu 2010. i 2011. Jedan ekspert za bezbednost rekao je reporteru agencije Rojters da je Trevino jedan od najsadističkijih među narko bosovima i da je bio sklon da nanese dijabolički bol svojim žrtvama.

Među najšokantnijim incidentima koji se vezuju za Zetas su masakri radnika migranata: u jednoj paljevini kazina u Montereju 2011. ubijene su 52 osobe, a blizu istog grada prošle godine je nađeno 49 obezglavljenih tela.

Organi gonjenja smatraju da je klan Zetas odgovoran za mnoge brutalnosti (odsecanje glave, masakri, oružani obračuni), u kojima je od 2007. u Meksiku stradalo oko 70.000 ljudi.

LICE S POTERNICE: Migel Angel Trevino

Prethodnog šefa kartela Zetas, Heriberta Laskana meksički marinci su ubili u oružanom obračunu u Južnom Meksiku oktobra 2012, a eksperti za bezbednost smatraju da je Trevino iz grada Nuevo Laredo, tada preuzeo Zetas. U to vreme vesti o masakru pripadnika klana Zetas od strane ganga iz grada San Luis Potosi pratile su glasine o rascepu klana, a Trevino je optuživan da je „Juda“ klana Zetas. Međutim, nekoliko meseci posle toga, Zetas je organizovao masovno bekstvo iz zatvora na granici SAD i Meksika, a ubijen je i sin jednog od vodećih političara…

Zetas su 90-ih osnovali armijski dezerteri, koji su u početku radili kao obezbeđenje tzv Zalivskog kartela, a njihovo odvajanje od tog kartela predstavljalo je 2010, najnasilniju fazu meksičkog narko rata.

Za razliku od ostalih bosova Zetasa, Trevino nije potekao iz vojnih struktura, već je izgradio moć u gangu kao finansijski fikser i logistički ekspert, koji je proširio operacije kokaina u SAD i Evropu.

Trevino Morales je kontrolisao narko koridor Nuevo Laredo ka SAD, a u SAD mnogo kvadratnih kilometara u Teksasu. Veruje se da je imao čitave čete ubica koje su operisale u Teksasu.

Veruje se da je Trevino, rođen 28. juna 1973, mnoge od svojih formativnih godina proveo u Dalasu, u Teksasu, kao fizički radnik, zbog čega su ga doušnici nazivali „car washer“ (perač kola). Kad je prešao na kriminalnu aktivnost, Trevino je s braćom postavio sofisticirani krug pranja novca u SAD, koristeći konjske trke kao fasadu.

Juna 2012. stotine agenata FBI izvršili su raciju u njegovim štalama širom SAD i uhapsili njegovog starijeg brata Hozea. Po FBI, njegove štale su dobijale 1 milion dolara mesečno iz Meksika i imale su više od 300 konja.

Jedan od konja se zvao Number One Cartel.

Američki Stejt department je nudio nagradu od 5 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Trevina.

Meksički predsednik Pena Nieto je prošlog decembra kao svoj prioritet broj jedan označio vraćanje stabilnosti i prekid krvoprolića u Meksiku koje se odvijalo za vreme njegovog prethodnika Felipe Kalderona. I ex-predsednik Felipe Kalderon je rasporedio vojsku širom Meksika i jurio lidere kartela. Mada je policija eliminisala mnoge od kriminalnih glavešina, to je stvaralo vakuum moći koji je vodio u nova krvoprolića…

Trevinov mlađi brat Omar, jedan od njegovih poručnika Z -42, kako javljaju meksički listovi javljaju sada preuzeo klan.

Zone pod kontrolom narko kartela. Izvor: Statford

Jedan ekspert koga citira agencija Rojters procenjuje da bi i posle hapšenja Trevina mogao da nastane vakuum moći i borba za prevlast među frakcijama klana Zetas, la Guerra por Frontera chica, rat za područje nazvano Pogranične devojke..

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve