Loader

IN MEMOMORIAM

Ester Vilijams (1921-2013)

06.jun,21:35

Sirena od milon dolara, zvezda "Bala na vodi", devojka iz snova ratnih i poratnih generacija, "Sirena od milion dolara", umrla je u 91. godini života u snu, mirno, od starosti

Ester Vilijams (Esther Williams,) je umrla u 91. godini života, na Beverli Hilsu, u četvrtak 6. juna, Ester Vilijams, devojka iz snova ratnih i posleratnih generacija, ratna pin-ap lepotica koja je obilazila bolnice s ranjenicima, šampionka u plivanju u disciplini koja bi se danas nazvala «100 metara slobodnim stilom», glavna zvezda «Bala na vodi», koji je do ekstaze dovodio posleratnu omladinu, glumica čije iskustvo plivačke šampionke odredilo stil Holivuda u pedesetim godinama, jer su takozvani „akva-mjuzikli“ koncipirani i režirani prema njoj.

Njeni filmovi opravdavaju naziv Holivuda – fabrika snova. Bila je poznata kao „Holivudska sirena“, „Hollywood’s Mermaid“ po filmu tačnog naziva „Sirena od milion dolara“. Zvali su je i „Kraljica surfa», „Queen of the Surf.“

Žena širokog osmeha i svetlih očiju, bila je jedna od vodećih filmskih zvezda 1940-ih i 1950-ih, a u njeno vreme zvezde su bile Širli Templ, Beti Gebl, i tumač nekadašnjeg Tarzana Džoni Vajslimer, njen prvi partner.

Prvi ugovor s Metro-Goldvin Majerom koji je tražio glumicu koja bi parirala Sonji Heni iz Foksa sadržao je, kažu, dve zanimljive klauzule:

Jedna – da dobije specijalnu kartu gosta hotela Beverli hils da bi mogla svaki dan da pliva.

Druga – da stane pred kamere nakon devet meseci učenja glume, pevanja i plesa, jer je rekla: «Ne znam da plivam, ne znam da pevam, ne znam da glumim…»

Naučila je.

Njen biograf je napisao „Trebalo je devet meseci da se rodi filmska zvezda…“ Bilo je potrebno devet meseci da se plivačica Ester Vilijams «Dinamit u vodi» preporodi u filmsku zvezdu i da „Holivudska sirena“ izađe iz vode.

The rest is history, vole da kažu holivudski hroničari.

Urla je mirno u snu, od starosti.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve