Loader

Okrugli sto

Govor mržnje na internetu

23.maj,10:42

Srbija se sredinom marta priključila evropskoj kampanji koja predviđa formiranje Nacionalnih komiteta, čiji je cilj suzbijanje govora mržnje na internetu. Ta kampanja pokrenuta je u još 37 zemalja

Sloboda medija i izražavanja, jedna od vrednosti na kojima počiva EU i koja se mora poštovati, a građani moraju biti odgovroni za izgovorenu reč, zaključili su učesnici okruglog stola „Govor mržnje na internetu“, održanog 22. maja u Medija centru u Beogradu.

„Treba biti svestan da je u Srbiji i dalje prisutna stigmatizacija određenih grupa, a pre svih pripadnika romske manjine i LGBT populacije. Bilo da se radi o političarima, poslanicima, pripadnicima crkve… trebalo bi da budu svesni reči koje izgovaraju“, rekao je šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Vensan Dežer

On smatra da je neophodno uspostaviti regulatorna tela i odgovarajući zakonski okvir kako bi se suzbio govor mržnje u medijima na internetu. Pored usvajanja zakona, potrebno je da i mediji i ličnosti iz javnog života, budu svesni svoje odgovornosti i uticaja koji imaju na javnost, objasnio je Dežer.

Potpuno zakonsko regulisanje ovog domena, moglo bi da dovede i do suprotnog efekta, odnosno preterane regulacije, što bi značilo ugrožavanje slobode medija. Potrebno je uspostavljanje ravnoteže između ograničavanja mogućnosti za nastanak govora mržnje i čuvanja slobode medija, objasnio je Peter Burkhard, šef misije OEBS u Srbiji.

„Internet je sredstvo koje se širi i omogućuje ljudima da izraze svoje mišljenje, ali izloženost internetu može da proizvede i tragične događaje“, dodao je Burkhard.

Pored zakonske regulativa, neophodno je i uvođenje medijskog obrazovanja. Na taj način bi se podigla svest građana o svim posledicama koje mogu nastati zbog govora mržnje na internetu.

Nizak nivo medijske pismenosti, kao i dugogodišnje robovanje stereotipima u medijima, kod velikog broja građana je dovelo do nereagovanja na govor mržnje, rekao je Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

„O podložnostima stereotipnom odnosu prema stvarnosti izlišno je i govoriti, pošto je to, na žalost, konstanta našeg javnog govora i mejnstrim medija“, dodao je Sejdinović.

Ono što nije dozvoljeno u tradicionalnim medijima ne sme biti dozvoljeno ni na internetu. To se odnosi kako na objavljen sadržaj, tako i na cenzuru. Opcija za rešavanje problema je i samoregulacija koja počiva na etičkim pravilima profesije, odnosno na Kodeksu koji je proširen i na internet medije.

Mete govora mržnje

Rezultati alarmantno ukazuju na činjenicu da 24 odsto učenika doživelo iskustvo uznemiravanja putem mobilnog telefona ili Interneta, konstatuje se u prezentaciji istraživanja govora mržnje na internetu , čiji je autor dr Dubravka Valić Nedeljković, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Odsek za medije i predsednica Upravnog odbora „Novosadske novinarske škole“.

Primeri govora mržnje su naročiti učestali u vreme izbornih kampanja, kao i u komentarima čitalaca na koje ni moderatori sajtova ne reaguju smatrajući ih ličnim stavovima.

Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer, konstatovao je da se u Srbiji dešavaju povremeni incidenti u pogledu govora mržnje na Internetu i u medijima, da autori govora mržnje svoju pažnju usmeravaju na društvene grupe kao što su Romi i seksualne manjine i upozorio na zakasnele reakcije, kao što je bio slučaj sa govorom mržnje pripadnika Nacionalnog stroja.
Internet sam po sebi nije ubica, ali može da se upotrebi za iniciranje tragičnih događaja, izjavio je šef misije OEBS Piter Burkhart, navodeći primer objavljivanja spiska medija koji su označeni kao antisrpski.

3,2 miliona korisnika interneta u Srbiji

Najnovije istraživanje „IAB Europe“o načinu i učestalosti upotrebe medija pod nazivom „Mediascope Europe 2012″ pokazuje da 3,2 miliona stanovnika Srbije starije od 16 godina aktivno koristi Internet, što čini 52 odsto srpske populacije.

Kada je u pitanju upotreba ostalih medija u Srbiji, vodeća je TV sa penetracijom od 98 odsto , zatim dnevne novine 64 odsto, radio 59 odsto i magazini 48 odsto.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve