Loader

U VREMENU 23. maja - Reporter Vremena na snimanju «Ravne gore»

Istorija za naslovnu stranu

23.maj,01:20

„Tu je vojska, srpski oficiri i ostalo... Ti bi još da pričaš? Ma piši ovo što si video ovde, reče nakon pozdrava sa ekipom „Vremena" Bajić i nastavi da sedi u mraku

„I kad dođete ovde, zamislite da ste jahali galopom, da ispred vas ide vojska, niži oficiri. Oni su izvidnica 52. – rekli smo – pešadijskog puka“, glasno objašnjava Radoš Bajić, reditelj i scenarista televizijske serije „Ravna Gora – Dramska trilogija 1941-1945″.

Te srede, 15. maja u selu Nemenikuće na Kosmaju, tokom snimanja noćnih scena, režisera su iz sedla slušali glumci Miloš Biković i Dejan Tončić. Oni igraju oficire vojske Kraljevine Jugoslavije. Po scenariju, oni treba iz mraka da dojašu do kamere ispred koje, u prvom planu, dva-po-dva promiče iznurena izvidnica. Vojsku glumi 70 statista naoružanih i obučenih u vojničke uniforme tog vremena.

„Oni kad dođu ovde… Setite se kako je to radio Aca Gavrić fantastično! Jel skidaš ti kapu?“ Biković je skida i prolazi rukom kroz kosu nameštajući šiške. „Tako je! Dabome!“, viče Radoš Bajić i nastavlja da objašnjava scenu: „Kuče je ovde. Dosadno je do zla boga. Pogledaj ga. Vidi koliko je. Vau, vau, vau! Gledaš njega tu, a vojska ti prolazi ovde. Kažeš: ‘Ajde vojsko! Brže, brže! Niste babe!'“. Mladi Biković je ponavljao tekst u sebi i klimao glavom, a zatim ga izgovara naglas. „Ne tako. Mišo, pazi. Moraš da imaš autorit, ali ne tako kao da ih mrziš. To je tvoja vojska. Ajde lagano, Mišo. Ajde“, ispravljao ga reditelj.

Te srede, 15. maja u selu Nemenikuće na Kosmaju, tokom snimanja noćnih scena, režisera su iz sedla slušali glumci Miloš Biković i Dejan Tončić. Oni igraju oficire vojske Kraljevine Jugoslavije. Po scenariju, oni treba iz mraka da dojašu do kamere ispred koje, u prvom planu, dva-po-dva promiče iznurena izvidnica.

RAVNA GORA SE ČEŠLJA: „Otkud to da se ‘Vreme’ interesuje za mene?“, počeo je razgovor sa glavnim čovekom „najambicozioznijeg projekta u istoriji srpske televizije“, kako je „Ravna Gora“ opisana na svom Tviter nalogu.

„Non-stop novinari zovu i traže da dođu na snimanje. Šta će meni to da budem u novinama pored Farme? Ako im to zarađuje pare, šta će im Radoš? Šta ću im ja? Vi sad kad ste došli, ste privilegovani. Realno gledano, ovo je istorija. Ovo što mi radimo je – istorija. Ovo ovde se, na primer, stavlja na naslovnu stranu! Tu je vojska, srpski oficiri i ostalo…“

Radoš Bajić na glavi ima lovački šešir, a radnu jaknu i dobro upasane pantalone. Na nogama čizme koje podsećaju na modernu vojnu obuću. Nema brkove sa kojima je igrao ulogu Radašina u seriji „Selo gori a baba se češlja“. Glasno govori i stvara utisak šefa koji sve kontroliše: od toga ko će od gostiju doći na snimanje do toga kojoj će brzinom jahati glumci. Dok prolazi pored statista zahvaljuje im se i hvali ih tapšući ih po ramenu. Ovi klimanjem glavom uzvraćaju zahvalnost.

U štampanom broju Vremena od 23. maja

U štampanom izdanju VREMENA broj 1168. koje će biti na kioscima u četvrtak 23. maja, reportaža Mirka Rudića iz Nemenikuća sa snimanja „Ravne Gore“

„Dnevni planovi snimanja se nazivaju ‘Radna naređenja’.“

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve