Loader

U Vremenu od 16 maja ne propustite

Sukob države i crkve

16.maj,19:07

Linija VREMENA: Crkva i država - Odnosi 1990-2013 Svoditi nesporazume vlasti i crkve samo na pitanje Kosova bilo bi previše uprošćeno. Niti je to jedini razlog, niti su nesporazumi juče počeli, niti se odnosi svetovnih i verskih vlasti odnose samo na velika, državnička pitanja. Pre bi se moglo reći da je u pitanju splet bezbrojnih zajedničkih interesa i problema, u kome država i crkva imaju mnogo lica i mišljenja. A što se tiče onih koji misle da je konačno došlo do raskida previše tesne veze crkve i države, biće da su se prerano poradovali. Ovi na vlasti vernici su taman koliko su patriote i Šešeljevi/Miloševićevi sledbenici, ali nisu protiv uticaja crkve sve dok im se crkva ne zameri. Onda se lako nađu dosijei, pravi i izmišljeni, i za crkvene velikodostojnike i za svakoga ko im nije po volji.

Na prvi pogled, reklo bi se da su odnosi crkve i države trenutno zategnuti do pucanja, a to zatezanje je postajalo sve jače što se više zahuktavao pregovarački proces u Briselu. Na banalno pojednostavljenu dilemu ‘’Evropa ili Kosovo’’, crkva je više puta kroz usta najviših velikodostojnika davala svoj odgovor, koji se može sažeti u rečima: Kosovo, po cenu gubitka Evrope. Crkva se oglašavala pozivima državnom vrhu da ne izda Kosovo, ali državni vrh je, nekad uvijeno nekad direktno, pripremao teren da učini ono što je namerio. Najdirektnije se na pozive crkve osvrnuo premijer Ivica Dačić, poručujući da je Kosovo već oteto i da ga neće vratiti ni odustajanje od Evrope.

PROTIVLJENJE SPORAZUMU I LIČNI ISTUPI VLADIKA: Sveti sinod SPC

Posle potpisivanja Briselskog sporazuma, crkva je u saopštenju otvoreno rekla da se tom sporazumu protivi. Da nije samo Kosovo tačka spoticanja između vlasti i crkve pokazalo je i gostovanje vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija u „Utisku nedelje“ na Televiziji B92. Vladika je izneo oštre ocene o nosiocima vlasti, naročito na račun predsednika Srbije Tomislava Nikolića. ‘’Nikolić je napravio veliku grešku kada je rekao „klečim i tražim oproštaj za Srbiju“. Mi smo se tamo klali sa svojim komšijama, mi Srbi iz Bosne, Srbija nema veze sa tim. U Hercegovini se kaže „nije škola magare“, što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle,’’ izjavio je, između ostalog, vladika, kao i da veruje da bi Tadić ‘’visio na Terazijama’’ da je potpisao Briselski sporazum.

Borba dosijeima

Patrijarh Irinej i Tomislav Nikolić kao da su spuštali loptu izjavama da se crkva nije direktno umešala u politiku i državne poslove povodom sporazuma o Kosovu. ’’Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama,“ rekao je patrijarh dodajući da nema nikakvog sukoba.

Aleksandar Vučić je, komentarišući nastup vladike Grigorija, rekao da se čudio tome da je za crkvene velikodostojnike veći greh štrajk glađu nego pedofilija i nekim drugim izjavama koje su, kako smatra, išle do direktnog uplitanja u partijsku politiku i promovisanja partijskih lidera. Pominjući pedofiliju, Vučić se dotakao teme zbog koje se crkva već duže vreme valja u skandalima koji se naizgled ne tiču sukoba sa državom. Vladiku tuzlansko zvorničkog Vasilija Kačavendu je Sinod Srpske pravoslavne crkve nedavno razrešio dužnosti, pošto su u javnosti objavljeni audio-snimci njegovih razgovora sa mladićem koji je za vladiku podvodio dečake. O aferi se pričalo još prošle godine, ali je eksplodirala u medijima u aprilu. Štampa je objavljivala pikantne detalje vladikinih aktivnosti, da bi onda bila potegnuta teška artiljerija…

Više o tome čitajte u štampanom izdanju Vremena koje će se pojaviti na kioscima 16. maja

Vreme na kiscima u četvrtak 16. maja

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve