Loader

«Izdao si Kosovo» na 26. beogradskom maratonu

25.april,15:18

Rekordan broj od 2.600 učesnika. Pobednici Olivera Jeftić u ženskoj i Edvin Kiplagat Kitum

Olivera Jevtić je rezultatom 2:36,09 sata pobedila u ženskoj konkurenciji na 26. beogradskom maratonu 21. aprila. „Bilo je kriznih perioda tokom trke, ali mi je osnovni cilj bio da pobedim samu sebe i da se približim rekordu. Nisam u tome uspela, nedostajalo mi je 20-ak sekundi, zbog uzbrdice koja me je usporila na kraju trke. Srećna sam šta sam ponovila uspeh iz 2007. godine i čestitam svim Beograđanima koji su došli da nas bodre po toplom vremenu i koji su sa ovog maratona u svet poslali lepu sliku“, rekla je Olivera Jevtić.

U muškoj trci pobedio je Edvin Kiplagat Kitum. On je stazu od 42 kilometra i 195 metara istrčao za dva sata, 19 minuta i 33 sekunde. Trojica Kenijaca osvojili su prva tri mesta.. Drugi kroz cilj, s rezultatom od 2:24,40, prošao je Eliud Kibet Kirui, koji je pre trke važio za favorita. Treće mesto osvojio je Bojaš Majaka s rezultatom od 2:30,41.

Srpska olimpijka Ana Subotić pobedila je u polumaratonskoj trci. Reprezentativka Srbije je stazu pretrčala za jedan sat, 19 minuta i 34 sekunde. Druga je bila Poljakinja Ana Celinska s vremenom od 1:19,49, dok je treća kroz cilj prošla domaća atletičarka Ksenija Bubnjević sa vremenom 1:23,07.

Pobednik polumaratona u muskoj konkurenciji je srpski atletičar Darko Živanović koji je stazu od 21,1 kilometar pretrčao za sat, osam minuta i 35 sekundi. Drugi je Mirko Petrović s vremenom 1:12,07, a treći Srđan Samardžić sa 1:12,40 sata.

Glavni promoter je bio čuveni atletičar Karl Luis iz SAD.

U 26. Beogradskom maratonu učestvovalo je 2.600, trkača, što je rekord.

Pred početak maratona izbio je incident: sa stambene grade u Bulevaru kralja Aleksandra spušten je transparent „Izdao si Kosovo“. a sa razglasa se čuo glas Vladana Glišića čelnika Dveri: «Kršiš Ustav! «Odgovaraćeš srpskom raodu!» Iz okupljene mase, čulo se skandiranje „Ne damo Kosovo“ i „Izdaja, izdaja“. Na bini su tada već bili premijer Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i promoter maratona Karl Luis. Publika je skandurala „maraton, maraton“. Policija je reagovala i transparent je uklonjen. SNP „Naši“ saopštava je da je njihov aktivista Marko N. na otvaranju maratona, prišao premijeru Ivici Dačiću i pitao ga: «Spavaš li mirno?» Dačić je odgovorio kontrapitanjem „A da li biste više voleli da ih proteraju ( Srbe sa Kosova), pa da onda plačemo?» Od obezbeđenja zatražio je da ne dira čoveka koji je protestovao i pozdravio se s njim..

Trku zadovljstva završila je i grupa od 50-ak mladića koja je nosila transparente i skandirala „Kosovo je srce Srbije“.

Nije bilo izveštaja o bezbednosnim problemima tokom trke, a atmosfera na cilju, kod hotela «Moskva» bila je opuštena i festivalska.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve