Loader

Izborni pat u Italiji

28.februar,10:55

Donji dom osvojili Barzanijevi levičari, gornji - Berluskonijeva koalicija, a glavna ličnost izbora komičar Bepo Grilo, vođa antielitističkog pokreta «Pet zvezdica»

Na parlamentarnim izborima u Italiji 24. i 25. februara Alijansa levog centra Pjera Luiđija Berzanija odnela je tesnu pobedu u donjem domu nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u gornjem domu (senatu).

U donjem domu, Berzanijeva Alijansa osvojila je 29.54 odsto glasova, Berluskonijeva koalicija 29,18 odsto glasova, a Pokret pet zvezda komičara Bepe Grila osvojio je 25,55 odsto glasova dok je pokret Građanski izbor bivšeg premijera Marija Montija osvojio 10,56 odsto glasova.

U gornjem domu – Senatu, Berzanijev blok osvojio je 121 mesto, Berluskonijeva koalicija osvojila je 117 mesta, Grilov pokret 54, a Građanski izbor 18 mesta.

GLAVNA PORUKA IZBORA: Komičar Pepe Grilo

Da bi se formirala vlada potrebna je većina u oba doma parlamenta.

Levičar Bersani je proglasio pobedu, ali očigledno je da je Italija u pat poziciji. Ni Grilo, ni Berlusconi ne pokazuju volju da pregovaraju o koaliciji.

To je klasičan rezultat. Tipično italijanski, citira jednog radnika agencija Rojters opisujući kako izbori odražavaju podeljenost italijanskog društva u doba krize

Eho ekonomske krize, ali i krize italijanskog političkog establišmenta vidi se u tome što je Pokret pet zvezda, koji su podržali frustrirani mladi nezaposleni italijanski glasači, od marginalne grupe postao politička snaga o kojoj se trenutno najviše priča u Evropi zaključuje Agencija Rojters.

Grilova „ne-partija» je postala najveća partija u zemlji ocenjuje Masimo Đanini, comentator rimskog lista «La Republika». Duga recesija i rastuće razočarenje u politiku glavnih partija proizvode gorko raspoloženje javnosti.

List „Mesađero“ piše da je pobednik italijanskih izbora – Neupravljivost…

Evropski favorit, bivši premijer Mario Monti je doživeo neuspeh osvojivši samo 10,6 procenata, a izborni debakl su pretrpela i njegova dva levičarska saveznika Pjer Ferdinando Kasini i spiker Donjeg doma Đanfranko Fini, koji su inače bili poslanici decenijama.

Stefano Zamanji, profesor ekonomije sa Bolonjskog Univerziteta ocenjuje da je izborni rezultat pokazao zasićenost merama štednje koje Italiji diktiraju Nemačka i severni saveznici.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da je Italiji potrebna funkcionalna vlada koja će spovesti reforme koje je započeo premijer Mario Monti.

Nemački ministar finansija Filip Resler je u istom tonu poručio da u Italiji nema alternative strukturalnim reformama koje su započete, a koje podrazumevaju konsolidaciju budžeta i podsticanje ekonomske kompetitivnosti.

Finansijska tržišta reaguju nervozno na izbornu blokadu u trećoj po snazi ekonomiji u Evrozoni.


Detaljnije o ovoj temi u novom broju Vremena

USPEH U DONJEM DOMU: Luiđi Barsani

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve