Loader

Presude ubicama Iva Pukanića

07.februar,13:35

Sud je delimično prihvatio žalbu Đurovića, kome je smanjena objedinjena kazna sa 25 na 23 godine zatvora. Žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića odbijene su kao neosnovane i potvrđena im je presuda drugostepenog suda

Hrvatski vrhovni sud doneo je konačnu pravosnažnu presudu četvorici od optuženih za ubistvo novinara i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Vrhovni sud je odlučivao o žalbama koje su Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović uložili na prethodnu presudu Vrhovnog suda iz 2012. godine. Sud je delimično prihvatio žalbu Đurovića, kome je smanjena objedinjena kazna sa 25 na 23 godine zatvora.

Žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića odbijene su kao neosnovane i potvrđena im je presuda drugostepenog suda. Njom je Milovanović u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora, Matanić na 35, a Gudurić na 33 godine zatvora.

Za ubistvo Ive Pukanića sudi se i u Srbiji Sretenu Jociću optuženom da je za ubistvo platio 1,5 miliona evra kao i Milenku Kuzmanoviću koji je uhapšen u Beogradu.

Milovanović je sredinom 2009. godine uhapšen u Beogradu, pa mu se u Zagrebu sudilo u odsustvu.

Do suđenja u Beogradu došlo je zbog odluke zagrebačkog Županijskog suda da se suđenje u Hrvarskoj ograniči na direktne izvođače radova.

Pukanić i Franjić su ubijeni daljinski detoniranom eksplozivnom napravom 23. oktobra 2008. godine u centru Zagreba.

Opširnije u povezanim tekstovima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve