Loader

Preminuo Borislav Milošević (1934-2013)

31.januar,14:37

Kao prevodilac od poverenja Josipa Broza Tita, prisustvovao je i tokom osetljivih razgovora sa Brežnjevom u četiri oka. Bio je i ambasador Jugoslavije u Alžiru, a u Moskvi, gde je bio veoma uticajan, 1998. godine na mestu ambasadora zamenio je Danila Ž. Markovića

Nekadašnji ambasador Srbije u Moskvi i brat predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Borislav Milošević, preminuo je u noći između ponedeljka i utorka (28. januara), na Kliničko-bolničkom centru Dedinje u 79. godini života.

Milošević je pre nekoliko meseci u kritičnom stanju iz Crne Gore prebačen u Beograd na Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Imao je problema sa srcem od kojih je dugo patio.

Rođen je 1934. godine u Nikšiću. Otac Svetozar i majka Stanislava preselili su se početkom Drugog svetskog rata u Požarevac, gde je 1941. rođen njegov brat Slobodan. I otac i majka kasnije su izvršili samoubistvo.

Karijeru je započeo u međunarodnom sektoru Centralnog komiteta SKJ, a diplomatsku službu tokom sedamdesetih u Rusiji, za koju je ostao vezan čitavog života.

Bio je i direktor Intereksporta, tadašnjeg jugoslovenskog izvoznog giganta.

Kao prevodilac od poverenja Josipa Broza Tita, prisustvovao je i tokom osetljivih razgovora sa Brežnjevom u četiri oka.

Bio je ambasador Jugoslavije u Alžiru, a u Moskvi, gde je bio veoma uticajan, 1998. godine na mestu ambasadora zamenio je Danila Ž. Markovića.

Posle pada Slobodana Miloševića sa vlasti 5. oktobra 2000, još neko vreme ostao je ambasador SRJ u Moskvi. Tamo je ostao da živi i radi i pošto je opozvan sa mesta ambasadora. Posvetio se biznisu radeći kao savetnik za nekoliko kompanija u Moskvi.

Ruski državni trgovinsko-ekonomski univerzitet u Moskvi dodelio mu je nedavno počasni doktorat.

Borislav Milošević u prvom braku nije imao dece, iz drugog braka ima sina Svetozara.

Opširnije o Borislavu Miloševiću, njegovoj karijeri u Rusiji kao i o odnosima sa bratom Slobodanom, pročitajte u tekstu Stariji i uspešniji brat iz rubrike Portret savremenika.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve