Loader

Zahtev za smenu poverenice

31.januar,11:54

Skupština Srbije primila je inicijativu za smenu poverenice, koju je potpisalo 140 građana. Među potpisnicima su profesori Slobodan Samardžić i Slobodan Antonić, novinari Milorad Vučelić i Željko Cvijanović, publicista Branko Radun i drugi

Grupa ženskih organizacija osudila je medijske napade na poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić.

Autonomni ženski centar, Labris, ASTRA, Žene u crnom, Viktimološko društvo, Impuls iz Tutina, „Mreža …iz kruga – Srbija“, Fenomena iz Kraljeva, Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada, Kulturni Centar DamaD iz Novog Pazara, Žena za mir iz Leskovca… osudili su i peticiju za smenu poverenice ocenjujući da je to još jedan od pokušaja da se ometa rad i ponište napori da se u Srbiji uspostavi sredina u kojoj su ljudska prava univerzalna i nedeljiva.

Podsetimo, pre dve nedelje Skupština Srbije primila je inicijativu za smenu poverenice, koju je potpisalo 140 građana. Među potpisnicima su profesori Slobodan Samardžić i Slobodan Antonić, novinari Milorad Vučelić i Željko Cvijanović, publicista Branko Radun i drugi.

Međutim, peticija nema zakonsku i pravnu težinu i na osnovu nje poverenica ne može biti razrešena niti će se o njenoj smeni raspravljati u Skupštini. To je moguće tek ako trećina poslanika predsedniku Skupštine podnese inicijativu za njeno razrešenje i ako većina poslanika za to i glasa.

Nevena Petrušić je ocenila da je inicijativa grupe građana da je na ovakav način smeni „zapravo pokušaj da se ugrozi samostalnost i nezavisnost organa“.

No, potpisnici peticije smatraju da poverenica privileguje LGTB organizacije, a među njima posebno LABRIS, kao i da čestom upotrebom etiketa „fašizam“, „nacizam“ i „rasizam“ diskriminiše i vređa većinski narod.

Potpisnici traže njenu ostavku jer, smatraju, postupa protiv Zakona koji primenjuje, kao i protiv Ustava, ali i zato što odredbe o ljudskim i manjinskim pravima ne tumači u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva. Ostavku traže i zbog „nestručnog i nesavesnog rada“, a zamera joj se što i dalje prima platu kao profesor Niškog univerziteta…

Petrušićeva je navela da je ključni smisao njenog rada upravo da štiti od diskriminacije manjiske društvene grupe.

Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti inače je saopštila krajem decembra da danima traje „besomučna medijska kampanja u jednom dnevnom tabloidu protiv Nevene Petrušić“, s ciljem da se uruši njen ugled, ali i autoritet, kredibilitet i sav dosadašnji rad jednog nezavisnog državnog organa.

Ženske organizacije koje su reagovale u utorak na peticiju i zahtev za smenu poverenice, navode da je peticija pokrenuta od strane „desno orijentisanih zagovaralaca nacionalističkog diskursa, muškaraca (90 odsto potpisnika peticije), pri čemu se zaštita manjina navodi kao ugrožavajuća u odnosu na većinsko stanovništvo“, pa se akcija može okarakterisati kao „akt autoritarne netrpeljivosti“.

U saopštenju organizacija se dodaje da je poverenica samostalni državni organ, nezavisan u obavljanju poslova utvrđenih zakonom koji podrazumevaju zaštitu svih diskriminisanih, odnosno zaštitu svih onih koji imaju manje moći u društvu, što nije lako u ometajućim okolnostima netolerantne sredine, kakvo je danas društvo u Srbiji.

Predstavnici organizacija koje su potpisale peticiju tvrde da je zahtev potpisnika peticije antidemokratski i da „vodi poreklo iz patrijarhalnog obrasca koji favorizuje moć muškarca, naciju kao najvažniju vrednost, a ujedno dozvoljava netrpeljivost i nasilje prema građankama i građanima koji se u njega ne uklapaju“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve