Loader

FOTO: Obama ušao u drugi mandat

24.januar,19:26

Tokom višečasovnog programa najviše aplauza dobila je pevačica Bijonse koja je otpevala američku himnu uz gospel zbor iz Bruklina

Novi-stari predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama poručio je u Vašingtonu u govoru posle polaganja zakletve za drugi mandat u Beloj kući da se decenija ratova završava.

On je ocenio da su pred Amerikancima teški izbori i izazovi, ali da treba napraviti most od smisla Dekaracije o nezavisnosti do „stvarnosti našeg vremena“.

„Ono što povezuje ovu zemlju nije boja naše kože ili načela naše vere ili poreklo naših imena. Ono što nas čini izuzetnim, što nas čini Amerikancima, jeste naša odanost ideji Deklaracije (o nezavisnosti) od pre više od dva veka“, rekao je Obama.

Kapitol, 21. januara

Obama nije govorio o konkretnim planovima za drugi mandat, već uopšteno o načelima politike koja treba da bude socijalno odgovorna, koja stvara jednakost za sve.

Pomenuo je i da će SAD biti posvećene borbi protiv klimatskih promena i zalagati se za veću zastupljenost obnovljivih izvora energije.

Predsednik SAD se rukuje sa građanima na putu do bine

Obama je prethodno zakletvu položio s rukom položenom na dve Biblije. Jedna je pripadala Abrahamu Linkolnu, a druga Martinu Luteru Kingu. On je zakletvu položio ponovivši reči predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se svečano zaklinje da će „verno vršiti dužnost predsednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike“.

Na 57. predsedničkoj inauguraciji 44. američkog predsednika okupilo se oko 800.000 ljudi. Inauguraciju su pratile jake mere bezbednosti, uključujući 6000 policajaca.

Pevačica Bijonse izvodi himnu

Tokom višečasovnog programa najviše aplauza dobila je pevačica Bijonse koja je otpevala američku himnu uz gospel zbor iz Bruklina.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve