Loader

Pokrenut postupak protiv SNP Naši

18.januar,15:07

Članovi ove organizacije zapalili su zastavu AP Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, a još ranije SNP Naši je objavila spisak medija i nevladinih organizacija koje smatraju antisrpskim i izdajničkim, i koje bi po njima trebalo zabraniti

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan izjavio je da je, prema njemu dostupnim podacima, tužilaštvo pokrenulo postupak pred Ustavnim protiv organizacije SNP Naši.

„Sada je na nadležnim organima da odluče da li tu ima elemenata krivičnog dela i elemenata protivustavne delatnosti“, rekao je Cvijan koji ocenjuje da postoje nove okolnosti za pokretanje postupka zabrane organizacije SNP Naši pred Ustavnim sudom.

„Ovaj poslednji događaj, odnosno spaljivanje zastave i objavljivanje spiskova, meni to liči kao dovoljno novih okolnosti da se ponovo pokrene postupak“.

Podsetimo, članovi ove organizacije zapalili su zastavu AP Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu a još ranije SNP Naši je objavila spisak medija i nevladinih organizacija koje smatraju antisrpskim i izdajničkim, i koje bi po njima trebalo zabraniti.

Na spisku se nalaze listovi „Blic“, „Danas“, „Vreme“, „Republika“, zatim B92, „Peščanik“, NUNS, Fond za humanitarno pravo, „Žene u crnom“, Centar za kulturnu dekontaminaciju, JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Tu su i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava, Fondacija egzit, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Beogradski centar za ljudska prava, Amnesti internešnal, Gradjanska inicijativa, Kvirija Centar, Gej strejt Alijansa, Dokukino.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je u utorak, 15. januara, da je Tužilaštvo ranije pokrenulo predmet vezan za delovanje organizacije SNP Naši i da ne isključuje mogućnost da zbog novih okolnosti, ono ponovo pokrene inicijativu za zabranu tog pokreta.

Zorić je Tanjugu rekao da je Tužilaštvo izdalo nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova da se izvrši prikupljanje potrebnih informacija u vezi sa tim predmetom.

Zorić je naglasio da nema potrebe da pojedine nevladine organizacije traže od Republičkog javnog tužilaštva da radi svoj posao koji ono i inače radi na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja.

„Ponovo ističem da je predmet formiran znatno pre lepljenja ovih plakata i paljenja zastave, odnosno događaja koji su se desili juče i prekjuče“, naveo je Zorić.

„Naravno, ne isključuje se mogućnost da zbog novih okolnosti Republičko javno tužilaštvo podnese novu inicijativu za zabranu organizacije ‘Naši’ zbog kršenja ljudskih prava koja su zajamčena Ustavom Srbije“, zaključio je Zorić.

Podsetimo, januarsko paljenje zastava i pravljenje spiskova nije prva takva akcija organizacije Naši. Zastavu Vojvodine već su palili u martu 2012. u Bačkoj Palanci. Naši su time želeli da izraze podršku njihovom članu Stefanu Petroviću, koji je nekoliko dana ranije pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu osuđen na 15 dana zatvora i novčano sa 25.000 dinara takođe zbog paljenja zastave.

Više informacija pronađite u povezanim tekstovima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve