Loader

Milanović u Beogradu

17.januar,12:17

Analitičari nagoveštavaju da se radi o otopljavanju odnosa dve zemlje, s obzirom na veliku pauzu u komunikaciji koja je nastupila od prošlogodišnjih izbora u Srbiji. Susret se tumači kao dobra vest s obzirom na percepciju pojedinih srpskih političara u hrvatskoj javnosti

Premijer Hrvatske Zoran Milanović stiže u sredu, 15. januara u Beograd, gde će se sastati sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Prema dosadašnjim najavama, teme razgovora dva premijera biće regionalna i bilateralna saradnja kao i evropske integracije.

Kako javlja RTS, poseta Milanovića će biti realizovana na predlog hrvatskog premijera koji će se u Beogradu sresti samo sa Dačićem.

Poseta je potvrđena i sa druge strane, pa je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić navela da će Dačić i Milanović razgovarati o tri teme: pitanja preostala iz rata, ekonomske teme, u prvom redu izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, kao i evropske teme i evropska budućnost dve zemlje. „Očekujem jednu pozitivnu poruku hrvatskoj i srpskoj javnosti, ali i generalno evropskoj javnosti o uspešnoj mogućnosti kvalitetne regionalne saradnje“, izjavila je Vesna Pusić.

„Susret premijera neobično je važan zbog političke poruke i zbog pripremanja pozornice na kojoj se dalje odvijaju radni sastanci na različitim nivoima, uključujući i dogovor oko prekograničnih projekata, za koje se nadam da ćemo ih identifikovati i konkretizovati dogovor do sredine februara“, rekla je Pusićeva.

Ovo će biti prva poseta hrvatskog premijera Srbiji otkako je maja prošle godine stupio na dužnost.

Analitičari nagoveštavaju da se radi o otopljavanju odnosa dve zemlje, s obzirom na veliku pauzu u komunikaciji koja je nastupila od prošlogodišnjih izbora u Srbiji. Susret se tumači kao dobra vest s obzirom na percepciju pojedinih srpskih političara u hrvatskoj javnosti.

Desetak dana ranije, premijer Dačić je izjavio da bi odnose Hrvatske i Srbije trebalo resetovati i krenuti iz početka. „Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju da sarađuju“, rekao je Dačić dodajući da „nije dobro da postoje dve zemlje gde nivo političke komunikacije nije na najvišem nivou. Zato mislim da je važno sada resetovati te odnose i početi iz početka“.

Dačić je rekao da nije tačan utisak da su se od majskih izbora pogoršali odnosi sa zemljama regiona. On je naveo da su predstavnici Srbije posetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku. Dodao je i da će u prvoj polovini godine biti održan sastanak vlada Srbije i Slovenije, dok bi u januaru ili februaru u Beograd trebalo da dođu premijer Bugarske i predsednik Saveta ministara BiH.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve