Loader

Ima li podrške za rezoluciju o Kosovu

11.januar,14:08

Srpska napredna stranka spremna je na ustupke po pitanju izmena teksta Predloga rezolucije Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji, „ali samo do granice koja ne podrazumeva secesiju Kosova“, rekao je gostujući u emisiji OKO na RTS-u predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS-a Milovan Drecun.

O ovom dokumentu koji je usvojila Vlada Srbije 9. januara, raspravljaće se u Skupštini Srbije u subotu, 12. januara.

„Srbija bi trebalo da ponudi neka rešenja, a ne samo da konstatuje da je prekršena Rezolucija 1244, da je prekršeno međunarodno pravo i da smo suočeni sa činjenicom da je formirana jedna tvorevina koja sebe naziva državom, sa centrom u Prištini, koju mi i dalje smatramo pokrajinom, ali ona funkcioniše i postoji“ kaže Drecun.

DSS: Brisati EU iz rezolucije

Demokratska stranka Srbije predložila je osam amandamana, od kojih se četiri odnose na dopunu Rezolucije o KIM, a četiri na brisanje delova u njoj u kojima se pominje Evropska unija i primena dosadašnjih „briselskih sporazuma“.

Ova stranka predlaže da se dopuni tekst koji bi potvrđivao da Narodna skupština, na osnovu Ustava Srbije i odredbi o Kosovu kao sastavnom delu teritorije Srbije, utvrđuje osnovne principe za pregovore sa privremenim institucijama u Prištini.

DSS smatra da pregovori treba da budu vođeni pod mandatom Saveta bezbednosti UN kako to i određuje Rezolucija 1244, a ne pod „pristrasnim i po interese Srbije krajnje štetnim“ pokriviteljstvom EU, navode u ovoj stranci.

Cilj pregovora je da građani Srbije na Kosovu, koji priznaju Srbiju kao svoju državu, uživaju sva prava koja im pripadaju po Ustavu Srbije i po međunarodnim aktima koje je Srbija unela u svoj pravni sistem.

Dalje se predlaže da Narodna skupština donese poseban zakon kojim će se urediti suštinska autonomija Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Takođe se predlaže da se do odluke Ustavnog suda o ustavnosti uredbi o sprovođenju „briselskih sporazuma“ Vlada Srbije ne primenjuje ove sporazume.

Još četiri amandmana se odnose na brisanje svih onih delova Rezolucije u kojima se pominje Evropska unija, koja je po njima „krajnje pristrasna u dosadašnjim razgovorima u korist nezavisnosti Kosova“.

U Demokratskoj stranci u toku je priprema sedam amandmana. Bivši ministar za Kosovo i Metohiju i poslanik te stranke Goran Bogdanović rekao je da su do sada sve rezolucije o Kosovu koje je Skupština usvajala bile gotovo identične i da ništa nije promenjeno. On je najavio da je ta stranka na raspravi o rezoluciji podneti nekoliko amandmana i dodao da će „svakako jednim od amandmana da se traži da platforma koja je ponuđena kosovskim Srbima bude u obrazloženju rezolucije“, rekao je Bogdanović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da je predloženi tekst rezolucije o Kosovu manjkav i pun rupa i kontradiktornosti.

Ne možete praviti rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj se ne spominje ništa o budućoj autonomiji i pravima Srba, ali se zato spominje da je veoma važno da se svaki korak u dijalogu veže za dobijanje „šargarepe iz Evropske unije“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Svi amandmani demokrata se odnose na tekst rezolucije o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, dodao je Stefanović navodeći da je nužno da se ukaže na to da se dugo i neuspešno radilo na rešenju za Kosovo i da se osim „lepih želja“, u rezoluciji unesu i konkretne smernice pregovaračkom timu.

Bogdanović je rekao da su i Srbi sa Kosova uvideli da su doživeli još jednu podvalu od strane vlade i predsednika Tomislava Nikolića. On je izjavio da je dobio mnogo poziva ljudi sa Kosova koji su zahtevali da se u tekst rezolucije unese originalna platforma kakvu je predsednik Nikolić predložio kosovskim Srbima i za šta su Srbi u Kosovskoj Mitrovici glasali 22. decembra, rekao je Bogdanović. On je dodao da će poslanici DS pokušati da dobiju odgovor „da li uopšte postoji predsednikova platforma predložena kosovskim Srbima u decembru“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve