Loader

Vlada usvojila rezoluciju o Kosovu

10.januar,13:43

U tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne Nikolićeve verzije o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, kao i principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno

Vlada Srbije na sednici održanoj 9. januara usvojila je platformu o Kosovu koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i rezoluciju koja definiše osnovne principe za pregovore sa Prištinom.

„Želim da pomognem Vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne“, rekao je Nikolić nakon usvajanja odluke.

Predsednik je prokomentarisao da je Srbija tako pokazala jednoglasan stav i jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije. On je rekao i da je delimično smiren jer je velika obaveza i teret koji je nosio i preuzeo zajedno sa Vladom – ispunjen. „Srbija je barem danas na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji i u svako nadanje budući da je proteklo mnogo vremena i da je ono što danas radimo minimum u odnosu na ono što smo mogli da dobijemo pre nekoliko godina i maksimum onoga što bismo mogli da dobijemo kroz nekoliko godina“, ocenio je Nikolić.

Rezolucija o Kosovu i Metohiji koju je usvojila Vlada Srbije biće razmatrana na sednici parlamenta koja se održava u subotu, 12. januara. Nikolić očekuje da će i opozicija u Skupštini podržati vladu da sprovodi rezoluciju o Kosovu i dodao da taj dokument nije običan zakon oko koga će bilo koja politička stranka sticati političke poene.

„Nadam se da će poslanici Skupštine Srbije shvatiti važnost momenta“, rekao je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić složio se da je na zajedničkoj sednici predsednika i Vlade Srbije iskazano puno državo jedinstvo kada je reč o platformi o Kosovu i Metohiji. Dačić je naveo da u tekstu Platforme nema odredbi iz prvobitne Nikolićeve verzije o mogućnosti prekida pregovora sa Prištinom, „kao i da nema principa da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“, rekao je Dačić.

Podsetimo, u Nikolićevoj platformi stoji da se Srbija zalaže za iskrene razgovore sa predstavnicima Privremenih institucija u Prištini i traži se da se u okviru Autonomne pokrajine Kosova i Metohije uspostavi Autonomna zajednica srpskih opština (po ugledu na Kataloniju), koju čine teritorijalne autonomije četiri opštine sa severa Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Po ovom dokumentu, Pokrajinu treba demilitarizovati, a garant bezbednosti bile bi vojne snage EU, Vojska Srbije i Oružane snage Republike Albanije.

Predsednik je kao osnovni princip daljih pregovora prvobitno odredio „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“.

No, nakon usvajanja izmenjenog dokumenta, on je naveo da je suština početnog dokumenta, uprkos izmenama, ostala ista. „Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene“, rekao je Nikolić.

„Ta platforma će ostati dokument koji neće ići u javnost jer nije uobičajeno da se o platformi i taktici upoznaju oni sa kojima tek treba da razgovaramo. U skladu sa tim i na osnovu toga je Vlada Srbije predložila rezoluciju Narodnoj skupštini koja govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“, rekao je Dačić.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve