Loader

Slučaj Agrobanka: Hronologija hapšenja

21.decembar,13:05

Uprava kriminalističke policije uhapsila je člana Izvršnog odbora Agrobanke Branislava Pešića, bivšeg direktora čačanske filijale Agrobanke Velibora Lukića i vlasnika i direktora firme "Mediteran 92" Milenka Surudžića

U petak, 21. decembra ujutro, privedeno je još tri osobe u istrazi vezanoj za ageru Agrobanka. Uprava kriminalističke policije uhapsila je člana Izvršnog odbora Agrobanke Branislava Pešića, bivšeg direktora čačanske filijale Agrobanke Velibora Lukića i vlasnika i direktora firme „Mediteran 92“ Milenka Surudžića.

Prema trenutno dostupnim informacijama, oni su uhapšeni zbog sumnje da je upravljačka struktura Agrobanke mimo procedure po povoljnijim uslovima firmi „Mediteran 92“ u periodu od 2006. do 2010. odobrila više kredita ukupne vrednosti od 18 miliona evra.

Broj uhapšenih i osumnjičenih za malverzacije u aferi Agrobanka popeo se na nekoliko desetina.

Najpre su 8. avgusta uhapšeni predsednik Izvršnog odbora „Agrobanke“ Dušan Antonić, Slavoljub Korićanac, bivši zamenik predsednika Izvršnog odbora „Agrobanke“, Branimir Uzelac, direktor „Hed komerca“, Saud Hasović, direktor firme „Drina timber“, Vehbo Papić, izvršni direktor sektora za upravljanje rizicima Agrobanke, Boban Labović, izvršni direktor sektora za korporativno bankarstvo Agrobanke, Miloš Uzelac, jedan od osnivača firme Eso limb iz Beča koji je osnivač preduzeća Drina timber iz Ljubovije, kao i Bojan Zarić, član Izvršnog odbora Agrobanke.

U utorak 28. avgusta na saslušanje su privedeni Stojan Stojanov i Zvezdan Damjanović, veštaci koji su vršili procenu objekata pod hipotekom u slučaju Agrobanke i Habitfarma. Istog dana, stigla je vest da je priveden i Miloš Marković, direktor firme Luton koja je poslovala u sistemu Habitfarma. Tri dana ranije istraga je proširena sa dotadašnjih deset na 19 osumnjičenih, kada su na informativni razgovor privedeni Radoslav Sekulića, vlasnik Habitfarma, njegov sin Duško, Dragomir Jovanović, nekadašnji finansijski direktor Habitfarma, Dragovan Milinković, aktuelni predsednik Opštinskog odbora SPS-a u Ivanjici, Borko Filipović, kao i odgovorna lica u preduzećima koja su poslovala u sistemu Habitfarma: Bratislav Mihailović, Duško Šunjarević, Milan Stefanović, Nenad Maričić i Snežana Paunović.

Tri meseca kasnije, u utorak, 20. novembra, uhapšen je i dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nekadašnji gradonačelnik Subotice, Jožef Kasa. Kasa je, kao nekadašnji direktor subotičke filijale ove banke osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Osim Kase, istovremeno su privedeni i Zoran Malešević zamenik direktora subotičke filijale Agrobanke, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“, kao i sudski veštak Miomir Paovica.

Četiri dana kasnije, Uprava kriminalističke policije privela je i bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina i vlasnika konsultantske kuće „Ces Mekon“ Zvonimira Nikezića. Istog dana uhapšeno je još sedmoro ljudi: bivši predsednik Upravnog odbora HIP „Azotare Pančevo“ Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora „Azotare“ Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra „Aleksa Šantić“ kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća „Terabo“ Borislav Stojković i bivša direktorka firme „Invej“ Verica Spasić. Policija je nastavila da traga za još dve osobe – vlasnikom i direktorom preduzeća „Mlinostep“ iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (58) i direktorkom preduzeća AD „Sunce“ Eminom Čobanski (54) iz Vrbasa.

Narodna banka Srbije (NBS) je 25. maja 2012. oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je ranije bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. Gubitak „Agrobanke“, u kojoj je država imala udeo od oko 20 odsto, na kraju 2011. godine bio je 11,8 milijardi dinara. Agencija za osiguranje depozita je 25 dana posle oduzmanja dovozle za rad Agrobanci uvela stečaj u tu banku, a njene depozite i obaveze prema klijentima preuzela je „Nova Agrobanka“, kojoj je NBS dala dozvolu za rad.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve