Loader

Žrtve nevremena

13.decembar,19:45

Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situaciije, Goran Ješić, ocenio je da su pojedina preduzeća nadležna za održavanje puteva, naročito ona u stečaju, odgovorna za stanje na putevima

Nevreme koje je pogodilo zemlju tokom vikenda do sada je odnelo četiri žrtve, a 124 škole, uglavnom u Vojvodini, nisu radile.

Putevi širom Srbije su tokom nekoliko dana bili gotovo neprohodni, a najteža situacija je u Vojvodini. Sneg je izazvao velike probleme naročito zbog vetra koji je pravio nanose na putevima, a neki putnici su bili blokirani u kolonama vozila i po dvadesetak sati. Najduža kolona blokiranih zavejanih vozila bila je na autoputu kod Bačke Topole, dugačka više od 10 km.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova apelovali su na građane da ne kreću na put bez preke potrebe i da za pomoć pozovu 193, ukoliko ostanu zavejani na putu. Na evakuaciji ljudi iz zavejanih vozila, angažovani su pripadnici Sektora za vanredne situacije, kao i pripadnici Vojske Srbije i lokalnih policijskih stanica.

Budući da je najteža situacija bila u Vojvodini, pokrajinska Vlada je zamolila sve nadležne institucije i službe, lokalne samouprave i zadruge da aktiviraju celokupnu mehanizaciju i raspoloživo ljudstvo kako bi se što pre otklonili problemi izazvani snežnim nanosima.

U izjavi za Radio Novi Sad, potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant pokrajinskog Štaba za vanredne situaciije, Goran Ješić, ocenio je da su pojedina preduzeća nadležna za održavanje puteva, naročito ona u stečaju, odgovorna za stanje na putevima. On ističe da preduzeća nisu obavila dobar deo posla u raščišćavanju snega i da će zbog toga biti zatražen raskid ugovora sa njima.

U Zrenjaninu i u četiri opštine Srednjobanatskog okruga- Kikindi, Žitištu, Sečnju i Novoj Crnji proglašena je vanredna situacija.

Đaci 124 škole u ponedeljak nisu pohađali nastavu, a 3500 srednjoškolaca iz Novog Sada je potpisalo peticiju kako i oni ne bi morali da dolaze na časove.

U prestonici su glavne saobraćajnice očišćene, međutim u pojedinim delovima grada, na gradski prevoz se čekalo i po gotovo dva sata.

Načelnik sektora za vanredne situacije, Predrag Marić, izjavio je u utorak, 11. decembra za Tanjug, da je situacija na putevima Srbije stabilna i da sve državne službe moraju da sarađuju kako se ne bi dogodilo da građani opet ostaju zavejani na putevima. „Izvinio bih se svim putnicima koji su tokom te noći prošli pakao i po 22 sata čekali zbog toga što se na autoputu zaglavilo 30 teških teretnih vozila i koji su napravili kolaps“, rekao je Marić i dodao da su prošlog vikenda pojedini delovi državnog sistema zakazali.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve