Loader

Za sada bez datuma početka pregovora

08.decembar,12:03

Dovođenje u red pravosuđa i tužilaštva, promene Krivičnog zakonika i uspostvljanje istinske vladavina prava u zemlji, pođednako su važna pitanja za Srbiju, koliko i normalizacija odnosa sa Kosovom, tvrdi Kacin

Pohvale zbog angažmana: premijer Ivica Dačić na trojnom sastanku, sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton

U predlogu zaključaka o napretku dijaloga Srbije i Kosova, koji će Evropski savet razmatrati u ponedeljak, 10. decembra, navodi se da će Srbija datum početka pregovora o pridruživanju dobiti ako razgovori budu nastavljeni u smeru rešavanja problema na „zadovoljavajući“ način.

„Savet pohvaljuje premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija zbog angažmana u dijalogu Beograda i Prištine i podseća Evropsku komisiju da je pozvana da sačini izveštaj čim oceni da je Srbija postigla očekivani stepen saglasnosti sa kriterijumima za članstvo“, kaže se u nacrtu predloga ovog zaključaka.

Među uslovima, koje je Savet definisao u decembru 2011, a zatim potvrdio u martu ove godine, pominju se „vidljiv i održiv napredak odnosa sa Kosovom, primena svih postignutih dogovora, napredak u nalaženju rešenja za telekomunikacije i puna saradnja s Euleksom“.

U nacrtu zaključka se posebno spominje neophodnost pune saradnje Beograda sa specijalnim timom Euleksa koji istražuje navode izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima tokom i nakon ratnih sukoba na Kosovu.

Pored toga, Savet očekuje od Beograda i Prištine da ubrzaju napore da reše sva sporna pitanja uz dodatak da će na proleće sledeće godine biti procenjen napredak u dijalogu, sa izgledima da se u junu otvore pregovori o pridruživanju.

Nacrt predloženih zaključaka treba da prođe potvrdu Ministarskog saveta u ponedeljak i utorak, a zatim će ga 13. i 14. decembra razmatrati šefovi država i vlada na samitu Evropske unije u Briselu, pa je moguće da u tom procesu dođe do manjih, a ne i bitnih izmena do zvaničnog usvajanja predloženih zaključaka.

Kacin: Čeka vas crnogorski scenario

Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin naveo je u intervjuu koji je dao „Politici“ da u ovom momentu odluke Evropskog saveta o datumu početka pregovora Srbije sa EU nema. „Države članice još usaglašavaju zajedničke poglede“, rekao je Kacin.

On je rekao da je i za Srbiju moguć „crnogorski scenario“ jer je ta država u decembru 2011. godine dobila takozvani uslovni datum za početak pregovora, a dogovoreno je da ukoliko ispuni neke konkretne kriterijume da pregovori bi se otvorili u junu 2012. Kada je Crna Gora ispoštovala data obećanja, dodao je Kacin, to se i desilo. Takav scenario je vrlo verovatan i u slučaju Srbije.

Kacin je rekao da je potrebno da se nastavi sa punom primenom dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine. „Otvaranje kancelarija za kontakt u Beogradu i Prištini će umnogome olakšati komunikaciju i rasteretiće političke odnose. Susret predsedika Srbije i Kosova bi takođe bio veliki korak napred koji bi pokazao da je proces normalizacije nepovratan. Iskreno se nadam da će se predsednici videti još u ovoj godini. Tu je i pitanje nestalih koje je jedna od tema dijaloga“, naveo je Kacin.

Međutim, Kacin je istakao da Srbija pored toga mora da učini i maksimalan napor da dovede u red svoje pravosuđe i tužilaštvo, izvrši adekvatne promene Krivičnog zakonika i da radi na tome da se uspostvi istinska vladavina prava u zemlji. To je, kako je naveo, pođednako važno pitanje za Srbiju, koliko i normalizacija odnosa sa Kosovom. Jedino profesionalno i nezavisno pravosuđe može da se izbori sa sistemskom korupcijom, smatra izvestilac Evropskog parlamenta.

r.s.v.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve