Loader

Tragična smrt ambasadora Srbije pri NATO

06.decembar,10:33

Ambasador Srbije Branislav Milinković izvršio samoubistvo na aerodromu u Briselu

Ambasador Srbije pri NATO-u Branislav Milinković tragično je preminuo u 52. godini u Briselu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u sredu 5. decembra, javlja Tanjug.

List Blic na svom portalu javlja da je ambasador Milinković izvršio samoubistvo u utorak 4. decembra uveče na glavnom međunarodnom aerodromu u Briselu tako što je skočio s deset metara visoke parking garaže pred očima Zorana Vujića, pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, koji vodi sektor za bezbednosnu politiku. Radio 021 javlja da je Milinković iznenada potrčao i skočio sa sprata garaže u trenutku kada su on i Vujić išli prema automobilu, nakon što je Milinković dočekao Vujića na aerodromu. Tragični događaj nastupio je tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Bruselu. Uzroci ove tragedije još nisu poznati.

Milinkovićeva supruga za vest je saznala u Dablinu, odakle se odmah uputila u Brisel. Milinković je iza sebe ostavio sina.

Pre nego što je imenovan za ambasadora pri NATO, dr Branislav Milinković je u Beču bio ambasador Srbije i Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a potom specijalni izaslanik pri sedištu alijanse NATO.

On je u zvanje izvanrednog i opunomoćenog ambasadora pri NATO postavljen odlukom vlade 3. avgusta 2009. godine. Autor je mnogobrojnih publikacija o međunarodnim odnosima, ljudskim pravima i bezbednosti. Bio je urednik časopisa „Međunarodna politika“ i „Evropsko zakonodavstvo“. Čitaoci Vremena imali su prilike da pročitaju dve analize ambasadora Branislava Milenkovića:

Bezbednost i saradnja u Jugoistočnoj Evropi: Novi mehanizmi za Balkan i Holandija predsedava OEBS-om: Izazov prilagođavanja

„Ambasador Milinković bio je ugledan diplomata i pravnik. Službovao je u Beču i Briselu. Ostaje u sećanju svojim kolegama kao vrsni diplomata, svestrani intelektualac i plemenit čovek“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Premijer Ivica Dačić izrazio je iskreno saučešće porodici i prijateljima ambasadora Branka Milinkovića, a tokom učešća na Forumu o napretku Zapadnog Balkana u organizaciji Prijatelja Evrope u Briselu, novinarima je rekao da belgijska policija istaržuje ovaj slučaj, ali da je, po svemu sudeći reč o samoubistvu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve