Loader

Dogovor Tači-Dačić i posledice

06.decembar,01:41

Dačićevo zadovoljstvo dogovorom postignutim na sastanku sa Tačijem ne dele Srbi okupljeni na administrativnom prelazu Jarinje, koji su se izjasnili protiv uspostavljanja bio kakve granice uz zahteve da im se omogući upotreba dokumenata i registarskih tablica Republike Srbije

Poslednja vest

Srbi sa severa Kosova treći dan mirno pretestuju na Jarinju, nastavljajući blokiranje radova na izgradnji objekata za integrisano upravljanje.
Među okupljenim građanima od ;etvrtka ujutro nema predsednika četiri srpske opštine koji su otputovali u Beograd na razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije.

U sredu u toku večeri na administrativni prelaz Jarinje stigao je autobus srpske policije iz Beograda i još nekoliko vozila sa specijalnim jedinicama.
Okupljeno srpsko stanovništvo je ponovo odbilo da se pomeri sa gradilišta integrisanog prelaza insistirajući da im se objasni zbog čega Srbija utvrđuje granicu sa južnom pokrajinom.

Srbi sa severa Kosova izrazili su bojazan od sukoba sa policijskim snagama MUP-a Srbije u toku noći ili jutra kada treba da se nastavi podizanje graničnog prelaza.

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i predsednika Parlamenta Nebojše Stefanovića o daljim postupcima države nakon jučerašnjeg sastanka premijera sa Hašimom Tačijem završen je posle ponoći, ali niko od učesnika nije želeo da daje izjave za medije.

Predstavnike Srba sa severa Kosova koji su u sredu, 5. decembra nastavili protest na administrativnom prelazu Jarinje posetili su potpredsednik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da će u četvrtak najverovatnije biti održan sastanak sa državnim vrhom Srbije.

„Kada dobijemo pisane garancije obavestićemo odbornike i razgovarati sa građanima, ako garancije budu potpisane nema razloga da se nastavi sa sprečavanjem postavljanja integrisanog prelaza, jer će u suštini svi naši zahtevi biti ispunjeni“, rekao je Pantić.

Predsednik srpskog parlamenta Nenad Stefanović najavio je da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić razgovarati o dogovorima postignutim u Briselu.

Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran, tako da svi koji putuju iz pravca Raške na sever Kosova i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja, uz kontrolu Euleksa na prelazu.

Američki pripadnici Kfora su sa kosovske strane Jarinja postavili kontrolni punkt, gde se naizmenično propuštaju vozila.

Mesto na kojem su okupljeni kosovski Srbi obezbeđuju pripadnici MUP-a Srbije.

U senci pokušaja odbornika četiri skupštine opština sa severa Kosova i Metohije da spreče gradnju integrisanog prelaza na Jarinju, u Briselu je održan novi trilateralni sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija.

Uvod u trojnu radnu večeru koja je završena u utorak, 4. decembra kasno uveče, pet minuta posle ponoći, bili su odvojeni sastanci Eštonove, najpre sa Tačijem, a potom i sa Dačićem.

Glavna tema sastanka triju strana bila je primena sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, koja bi trebalo da počne 10. decembra.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka da postignuti dogovor podrazumeva da će do kraja tekuće godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severnom delu južne srpske pokrajine i do sada sprovođen. Na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Branjak neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, i na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

Dačić je naglasio da je to bio uslov Vlade Srbije da bi započela primena sporazuma i da je to ovoga puta prihvaćeno. Premijer je najavio da će radne grupe dve strane od 10. januara nastaviti razgovore o pitanjima naplate carine.

Zadovoljstvo predsednika Vlade ne dele Srbi okupljeni na administrativnom prelazu Jarinje, koji su se izjasnili protiv uspostavljanja bio kakve granice uz zahteve da im se omogući upotreba dokumenata i registarskih tablica Republike Srbije.

Uz očekivanje da im se obrate predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Ivica Dačić, stanovnici opština sa severa Kosova odbijaju sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, navodeći da su spremni da protest nastave i tokom noći.

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora sa Dačićem i Ešton kratko izjavio da je postignut dogovor oko administrativnih prelaza, i da će se tamo nalaziti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija. Na pitanje da li smatra da li će administrativni prelazi biti državna granica, Tači je odgovorio potvrdno, a upitan hoće li biti tamo državnih obeležja, rekao je: „Ako Srbi ne postave obeležja, nećemo ni mi“.

Dijalog predstavnika Srbije i Kosova uspostavljen je uz posredovanje Evropske unije 19. oktobra kada je održan prvi trojni sastanak Dačić-Ešton-Tači.

U prvom razgovoru, koji je prema rečima učesnika bio “iskren i otvoren“, dogovoreno je priznavanje ranije donetih odluka, uz izvesna obećanja Hašima Tačija, da će biti formirana jedinica policije za zaštitu verskih objekata na teritoriji Kosmeta koju će većinski činiti srpsko stanovništvo.

Dačić se neposredno pre početka razgovora u Briselu zapitao „kada ćemo ‘utuviti’ u glavu da je Kosovo oteto i da moramo da gledamo šta se može spasiti“, uz napomenu da na Kosovu Srbi više nemaju šta da izgube, ali mnogo toga mogu da vrate, konstruktivnim pristupom.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi u „neobranom grožđu“ i mora da primeni sporazume koje je prethodna vlada potpisala i da radi na njihovom poboljšanju.

On je pozvao sve naučne i političke institucije, akademsku javnost, crkvu i stranke da zajednički sačuvaju narod od uzaludnih žrtava i da se lično žrtvuju za određeni rezultat.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve