Loader

AFERA AGROBANKA: Uhapšen Jožef Kasa

22.novembar,11:08

Osim Kase, privedeni su i Zoran Malešević, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica", kao i sudski veštak Miomir Paovica. Svi su osumnjičeni da su pribavili korist Mališanoviću u iznosu od oko 13 miliona evra

Poslednja vest

Jožefu Kasi nakon saslušanja određen je pritvor do 30 dana. Pored Kase, pritvor je određen i ostalima koji su uhapšeni istog dana kada i Kasa, Zoranu Maleševiću, Peđi Mališanoviću i Miomiru Paovici, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Istraga vezana za izdavanje bankarskih garancija u filijali „Agrobanke“ u Subotici preduzećima „Azohemija“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“ je proširena na osumnjičene protiv kojih se već vodi postupak, Dušana Antonića, Bojana Zarića, Slavoljuba Korićanca, Bobana Labana i Vehba Pavića.

Dugogodišnji predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nekadašnji gradonačelnik Subotice, Jožef Kasa, uhapšen je u utorak, 20. novembra ujutro u nastavku istrage vezane za aferu Agrobanka. Naime, Kasa je, kao nekadašnji direktor subotičke filijale ove banke osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Osim Kase, privedeni su i Zoran Malešević, Peđa Mališanović, vlasnik preduzeća „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“, kao i sudski veštak Miomir Paovica. Svi su osumnjičeni da su pribavili korist Mališanoviću u iznosu od oko 13 miliona evra u periodu od 2007. do 2010. kada je Kasa bio direktor subotičke filijale Agrobanke, a Malešević Kasin zamenik. Kasa he inače na toj poziciji ostao do juna 2011. godine.

Kako saznaje RTS, njih dvojica su u dogovoru sa bivšim predsednikom Izvršnog odbora Agrobanke Dušanom Antonićem, koji je ranije uhapšen, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima „Azohem“, „Mala Bosna“ i „Azotara Subotica“ u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Zatim, sudski veštak Miomir Paovica osumnjičen je da je napravio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva „Azotara Subotica“, i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe „Agrobanke“ bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Podsetimo, zbog malverzacija u poslovanju Agrobanke 9. avgusta je uhapšen bivši predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić. On je dan ranije napustio Srbiju, a uhapšen je na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju. Pored Antonića, tada su bili privedeni i saslušani i njegov sin Milan, kao i saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Bivši predsednik IO Agrobanke ekskluzivno je dan uoči hapšenja za B92 govorio o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra.

Zbog malverzacija 25. avgusta su uhapšeni Radoslav Sekulić, vlasnik „Habitfarma“, njegov sin Duško Sekulić, kao i odgovorna lica u preduzećima „Habitfarm“, „Svis farmacija“, „Svis intermedikal“, „Produkt trejd“, „Vestern stajls“, „Luton“ i „Novi dani“ – Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić.

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u „Agrobanci“, a njihove neizmirene obaveze prema toj banci su veće od 5,5 milijardi dinara. Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod „Agrobanke“, nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

Takođe, krajem oktobra u nastavku istrage o aferi „Agrobanka“ privedeni su Bojan Simonović, član IO „Agrobanke“, Stevan Alavanja, vlasnik „Asproma“, i Predrag Vučković, direktor „Agrartrejda“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve