Loader

DS: Kompromis na vidiku

25.oktobar,14:52

Ukoliko nađu zajednički jezik, Tadić kaže da bi u tom slučaju podržao kandidaturu Đilasa, a on bi prihvatio neku od ponuda da posreduje u međunarodnim sporovima i povukao se

Rok za predaju kandidatura za funkcije u Demokratskoj stranci je odložen za 25. novembar. Za sada, kandidaturu za predsednika DS podneo je samo Branimir Kuzmanović, predsednik beogradske opštine Vračar.

Kandidature za predsednika DS najavili su sadašnji lider demokrata Boris Tadić i njegov zamenik Dragan Đilas, a u medijima je kandidaturu najavljivao i bivši premijer Zoran Živković.

Tadić je u sredu u neformalnom razgovoru s novinarima izjavio da će odustati od kandidature za lidera stranke, ako postigne sporazum o funkcionisanju DS s Draganom Đilasom. On je rekao da će pokušati da postigne dogovor sa Đilasom pre isteka roka za predaju kandidatura za predsednika DS i dodao da je njegov prvi uslov garanacija da će se stranka refomirsati, a ako takav dogovor ne bude postignut, kandidovaće se za predsednika i ući u „obračun do kraja“.

Za sada se samo spekuliše da bi Dragan Đilas mogao da prihvati ove uslove i postigne dogovor sa Tadićem.

Kao uslove za podršku, Tadić je naveo da želi da DS bude profilisana kao socijaldemokratska stranka, da Predsedništvo stranke ima veća ovlašćenja, da se uspostavi unutrašnja kontrola rada stranke i ocenjivanje rada članova i funkcionera i da nema revanšizma prema članovima biračkih odbora koji su podržali nekog od kandidata. Osim toga, on je naveo i da bi Predsedništvo trebalo da čine članovi koji su podržavali i njega i Đilasa.

Tadić zahteva dogovor o kadrovima, ali i o reformi stranke, koja podrazumeva i novine, poput većeg broja potpredsednika. Prema njegovom mišljenju potpredsednici stranke trebalo bi da budu i njegovi kandidati Nataša Vučković i Goran Ćirić, ali je dodao da neće po svaku cenu insistirati ni na jednom imenu. „Teže ćemo postići kompromis o načinu rada stranke nego o ljudima“, mišljenje je Tadića, koji je napomenuo da je to peti kompromis koji nudi Đilasu, odnosno Đilasu i Pajtiću, posle završetka izbora za predsednika Srbije.

Ukoliko nađu zajednički jezik, Tadić kaže da bi u tom slučaju podržao kandidaturu Đilasa, a on bi prihvatio neku od ponuda da posreduje u međunarodnim sporovima i povukao se.

Predsednik DS je rekao da Đilas ima prednost u broju odbora koji ga kandiduju, ali da je on u prednosti zbog broja delegata koji dolaze iz odbora na skupštinu. „Moj štab je uveren u pobedu“, kazao je Tadić.

„Mislim da je dobro da Demokratska stranka bar godinu provede u opoziciji da bi kristalizovala svoje stavove, a posle može da uđe u vladu sa Srpskom naprednom strankom“, rekao je Tadić. Njegovo uverenje je da je Liberalno-demokratska stranka prirodni saveznik DS, kao i da je saradnja sa SNS normalna, a da ne treba razmišljati o saradnji sa socijalistima i ursovcima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve