Loader

Dačić i Tači se zajedno sastali sa Eštonovom

19.oktobar,21:17

Nakon pojedinačnih sastanaka sa visokom predstavnicom EU, Dačić i Tači su u Briselu proveli i sat vremena na zajedničkom sastanku sa Ketrin Ešton

Premijer i ministar unutrašnjih poslova u vladi Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, u petak, 19. oktobra u Briselu, sastali su se sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Cilj sastanaka je postizanje saglasnosti o nastavku dijaloga Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Ketrin Ešton je posle zajedničkog sastanka sa Dačićem i Tačijem saopštila da je postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se srpski i kosovski premijer obavezali da rade zajedno. Ona je najavila da će uskoro doći do novog sastanka.

„Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti“, navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Premijer Dačić je po završetku sastanka za TVB92 izjavio da je na samom početku razgovora istakao da Srbija pristajanjem na učešće u dijalogu ne menja svoju poziciju kada je reč o statusu Kosova. Dačić je rekao da Srbija ne prihvata da ovakav dijalog rezultira priznanjem nezavisnosti Kosova, da dijalog smatra statusno neutralnim, kao i da svaka od strana treba da se uzdržava od jednostranih poteza, sa čim su se složili svi učesnici sastanka.

Dačić je najavio da će se pregovori nastaviti u novembru, a da će državno rukovodstvo Srbije u međuvremenu razgovarati o jedinstvenoj državnoj platformi i pristupu ovom pitanju. „Možda je najvažniji rezultat ovog sastanka izražena želja za nastavkom političkog dijaloga, što jeste jedan od uslova koje je Evropski savet tražio od Srbije, a to je da se pokaže jedan vidljivi napredak u odnosima Beograda i Prištine“, preneo je B92 izjavu premijera.

Nastavak pregovora u novembru: Hašim Tači (Tanjug)

Dačić je dodao da je na sastancima sa Eštonovom bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima. On je preneo i nezadovoljstvo srpskog rukovodstva interpretacijama o teritorijalnom integritetu u izveštaju Evropske komisije. „Najvažnije je da smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi“, rekao je Dačić i napomenuo da je „ovo bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi trebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja.“ On je takođe poručio da je „Srbija učešćem na ovom sastanku dokazala da ona nije problem“.

Komentarišući atmosferu u kojoj je protekao sastanak, Dačić je naveo da je i prištinska strana bila spremna za razgovor. „Prvi put atmosfera nije bila naredbodavna, već su naši stavovi primljeni sa puno uvažavanja“. Dačić je rekao kako je „vreme za istorijski dogovor Srba i Albanaca“, kao i da je kosovskom premijeru ponudio saradnju na ekonomskim projektima.

Dačić je dan pre odlaska u Brisel izjavio da „Beograd hoće da razgovara, ali neće razgovorima da verifikuje kosovsku nezavisnost.“ Istog dana, kosovski parlament je usvojio rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koju vlada Srbije nije prihvatila zbog toga što se u njoj govori o normalizaciji odnosa između dve nezavisne države. Dačić je podsetio da je Srbija spremna da pregovara sve dok su pregovori statusno neutralni.

Nakon sastanaka, premijer Srbije se zahvalio Ketrin Ešton što je organizovala pregovore i naveo kako će to Srbiji dati dodatnu snagu za predstojeći dijalog.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer je, povodom sastanaka Dačića i Tačija sa Eštonovom, rekao da Brisel očekuje jasnu spremnost i Beograda i Prištine da se angažuju u nastavku dijaloga, kako bi se definisali naredni koraci u tom procesu

„Želimo da dijalog podignemo na politički nivo, da od najviših političkih predstavnika direktno čujemo da su spremni da se angažuju, a posle toga možemo da definišemo naredne korake u procesu“, izjavio je Dežer u Beogradu.

Reakcije

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je za RTS da se nada da posle današnjeg susreta neko razume što se on rukovao sa Tačijem na Kroacija samitu u Dubrovniku u julu ove godine. Tadić je ponovio i da Srbija pitanje Kosova ne može da reši bez EU i ako nije na putu evrointegracija.

Opozicioni pokret „Samoopredeljenje“ ocenio je da je kosovski premijer Hašim Tači prihvatio dijalog sa Srbijom bez ikakvih uslova i uprkos konkretnim naporima Srbije da uništi nezavisnost i državnost Kosova.

Sastanak dva premijera je protokolarni diplomatski gest i ne može se smatrati nikakvom najavom nekih krupnih promena u odnosima Srbije i Kosova, izjavio je savetnik vlade Kosova Azem Vlasi. On navodi da će predmet dijaloga biti sporedne i beznačajne stvari, a ne suštinske. Dok stalno ponavlja da nikako neće priznati Kosovo, da hoće razgovor sa Prištinom i Albancima, ali neće sa predstavnicima države Kosovo, Srbija i dalje, očito, njeguje teritorijalne pretenzije prema Kosovu, rekao je Vlasi.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić smatra da je susret dokaz spremnosti aktuelne Vlade Srbije na dijalog i rešavanje problema. „Pošto smo mi predložili politički dijalog na najvišem nivou, uz podršku EU, susret sa Tačijem je bio očekivan“, rekla je Grubješić. Ona smatra da je „Dačić hrabar za razliku od njegovih prethodnika“. „Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata“, rekla je potpredsednica vlade.

Urednik časopisa „Nova srpska politička misao“ Djorđe Vukadinović ocenio je da je današnjim susretom predsednika Vlade Srbije i kosovskog premijera Hašima Tačija Beograd učinio veliki ustupak i da ostaje da se vidi da li će zbog toga uslediti nekakva kompenzacija sa strane Prištine ili Brisela.

Bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović ocenio je susret premijera kao pozitivan potez i logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad. „Čini mi se da je to pozitivan potez, pošto smo mi podržali dizanje dijaloga na politički dijalog. Smatramo da je dobro da je došlo do tog susreta kao i to što je Dačić preuzeo odgovornost koju predsednik nije hteo da preuzme samim tim što je vlada izvršni organ koji mora da primenjuje dogovorene stvari, pa je to bio jedini logičan dogadjaj koji je trebalo da se desi kad tad“, rekao je Stefanović agenciji Beta.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve