Loader

Pljačka muzeja „Kunsthal“ u Roterdamu

18.oktobar,12:30

Fondacija "Triton" ima kolekciju avangardne umetnosti i u "Kunsthalu" su izložena dela od preko 150 čuvenih umetnika, uključujući Pola Sezana, Salvadora Dalija, Roja Lihtenštajna i Endija Vorhola. Ovo je bio prvi put da je čitava kolekcija izložena na jednom mestu

Sedam remek dela, uključujući i radove Pabla Pikasa, Anrija Matisa, Kloda Monea i Pola Gogena, ukradena su u noćnoj pljački u utorak, 16. oktobra iz „Kunsthal“ muzeja u Roterdamu. Holandska policija pregleda video snimke iz muzeja i moli svedoke da se jave, a sumnja se da je pljačka izvršena oko 3 sata posle ponoći.

Glava Arlekina, Pablo Pikaso (1905)

„U utorak ujutro smo videli da je sedam umetničkih dela ukradeno iz muzeja u Roterdamu. Uz saglasnost sa vlasnicima, policija može da objavi koje su slike u pitanju“, navodi se u saopštenju policije nakon što je prvobitno odbila da identifikuje radove.

Među ukradenim delima su i „Glava Arlekina“ Pabla Pikasa, „Most Vaterlo, London“ i „Most Čering Kros, London“ Kloda Monea, Gogenova „Žena ispred otvorenog prozora ili verenica“, „Žena sa zatvorenim očima“ Lusijana Frojda.

„Istražujemo kako su lopovi uspeli da uđu, u koje vreme se krađa dogodila i ko je to uradio“, rekla je AFP-u portparolka Patricija Veseles.

Holandska novinska agencija NOS javila je da je i Matisova slika „Devojka koja čita“ među odnetim delima. Ukradene slike deo su privatne kolekcije „Triton“ fondacije od 150 umetničkih dela koja su izložena javnosti u sklopu proslave 20 godina muzeja.

Fondacija „Triton“ ima kolekciju avangardne umetnosti i u „Kunsthalu“ su izložena dela od preko 150 čuvenih umetnika, uključujući Pola Sezana, Salvadora Dalija, Roja Lihtenštajna i Endija Vorhola. Ovo je bio prvi put da je čitava kolekcija izložena na jednom mestu. Umetnička galerija u Roterdamu je samo izložbeni prostor i nema svoju stalnu kolekciju.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve