Loader

Odložena odluka o smeni Nate Mesarović

27.septembar,22:53

Jedan od problema je u tome što je Visoki savet sudstva sudije Vrhovnog kasacionog suda imenovao 17. decembra 2009. godine, dok su oni počeli sa radom tek 1. januara 2010. To ukazuje da je Mesarovićeva bila imenovana na funkciju predsednice pre nego što je sud bio i formiran

Ustavni sud Srbije je danas odložio donošenje odluke o oceni ustavnosti inicijative za smenu predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović.

Ustavni sud nije odlučivao o smeni Mesarovićeve, već tek o tome da li je osnovana inicijativa za njenu smenu, koja je podneta pre dve godine.

Naime, Nata Mesarović je izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda 11. novembra 2009. godine, a inicijativa za ispitivanje zakonitosti njenog izbora pokrenuta je 2010. Propust na koji se ovom prilikom ukazuje sastoji se u kršenju odredaba iz Ustava i Ustavnog zakona Srbije, kao i Zakona o sudijama.

Prema članu 102. stav 5 Zakona o sudijama, predsednik Vrhovnog kasacionog suda se bira najkasnije 90 dana od dana izbora Visokog saveta sudstva. Predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Narodna skupština između kandidata koji ispunjavaju uslove i koje predlaže Visoki savet sudstva, po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Narodne skupštine.

U Ustavu Srbije, u članu 144, piše da predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Narodna skupština na predlog Visokog saveta sudstva po pribavljenom mišljenju opšte sednice vrhovnog kasacionog suda i nadležnog odbora Narodne skupštine.

U Ustavnom zakonu, u članu 7, navodi se da predsednika Vrhovnog kasacionog suda i sudije bira Narodna skupština najkasnije 90 dana nakon konstituisanja Visokog saveta sudstva.

Problem i razlog inicijative za smenu Nate Mesarović sa mesta predsednice Vrhovnog kasacionog suda je u tome što je Visoki savet sudstva formiran 11. aprila 2009, dok je Mesarovićeva, koja je pritom i predsednica Visokog saveta sudstva, na funkciju postavljena tek 9. novembra iste godine, mnogo više od 90 dana nakon formiranja ovog organa.

Sledeći problem je u tome što je Visoki savet sudstva sudije Vrhovnog kasacionog suda imenovao 17. decembra 2009. godine, dok su oni počeli sa radom tek 1. januara 2010. To ukazuje da je Mesarovićeva bila imenovana na funkciju predsednice pre nego što je sud bio i formiran.

B92 prenosi da je Ustavni sud prihvatio inicijativu da se oceni ustavnost izbora Mesarovićeve na mesto predsednice Vrhovnog kasacionog suda. Ova televizija takođe prenosi da je Mesarovićeva izjavila da je za nju paradoksalno to što se ovaj postupak pokreće dve godine nakon pokretanja inicijative, i to baš na dan kada u Srbiji boravi predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve