Loader

Vojni školski avion pao u Pazovi

27.septembar,20:36

Poginuo Stariji nastavnik letenja major Goran Savić. "V-54 lasta", peti vojni avion koji je pao u poslednjih pet godina.

Vojni školski klipni avion „V-54 lasta“ je pao u sredu 26. septembra oko 10.15 uu naseljenom delu Nove Pazove, nakon što su tokom redovne tehničke probe otkazale komande na letilici.

MESTO UDESA:“V-54 lasta“ je pao u sredu 26. septembra oko 10.15 na baštu površine 30×50 metara

Pilot Vojske Srbije, major Goran Savić zadobio je teške povrede i preminuo na VMA. On je ostao u avionu i do poslednjeg trenutka se borio da letilicu spusti na bezbedno mesto, tamo gde nema ni građana ni objekata, tako da je avion pao u baštu u Ulici kralja Petra kod broja 91, između stambenog objekta i zgrade jedne privatne firme. Zbog toga je napustio letelicu na maloj visini. Procedura za napuštanje aviona u slučaju vanredne situacije sastoji se iz aktiviranja detonacionog uređaja koji razbija pleksiglas kokpita, i piloti u tom trenutku napuštaju avion iskakanjem.

Stariji nastavnik letenja u obuci kadeta Vojne vazduhoplovne major Goran Savić rođen je 1973. godine u Zenici. U Vojsci je od 27. septembra 1997. godine, a u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra od 13. jula 2011. godine. Na nedavno održanom mitingu „Batajnica 2012“ major Savić imao je svoj prvi zvanični solo nastup.

Prema prvim pretpostavkama njegov padobran se nije napunio vazduhom.

Drugi pilot, potpukovnik Tomislav Bećagović koji je iskočio ranije lakše je povređen.

Školski avion „V-54 lasta“, jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, prva je letelica domaće konstrukcije koja je napravljena u fabrici „Utva“ u Pančevu nakon raspada SFRJ i čije uvođenje u naoružanje Vojske Srbije je u toku. Prema saznanjima agencije Beta, do sada je isporučeno sedam aviona serijske proizvodnje.

Vazduhoplovstvo je naručilo 15 serijskih aviona, dok su ranije isporučena dva prototipa koja su izrađena za potrebe ispitivanja u letu. U Vojsci Srbije je od 18. juna 2012. kada je primljen od fabrike „Utva“. Avion je do sada ostvario 39 sati i 50 minuta naleta.

Prethodno je za potrebe novog Ratnog vazduhoplovstva Iraka iz „Utve“ isporučeno 20 aviona tog tipa.

„V-54 lasta“, koji se srušio kod Nove Pazove, je peti avion Vojske Srbije koji se srušio u poslednjih pet godina.

Avion „orao“ se srušilo 2010. godine u Knićko jezero zbog kvara na stajnom trapu.

Avion „mig-29“ Vojske Srbije srušio se 7. jula 2009. na park tehničkih sredstava u okolini aerodroma Batajnica, kada je poginuo pilot potpukovnik Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek koji je obavljao požarnu dužnost u vreme nesreće.

Godine 2008, 21. maja, u okolini Barande major Tomas Janik iskočio je iz „orla“ za vreme trenažnog leta, a 24. septembra na aerodromu Batajnica poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas u avionu „supergaleb G4“.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitnu istragu i odmah prekinuo posetu Kipru. Izjavio je da „odgovorni, ukoliko ih ima, moraju da se pronađu i da snose posledice“.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve