Loader

Drugi kurs za nesavesne vozače

06.septembar,13:21

Agencija za bezbednost saobraćaja u junu je organizovala prvi seminar za nesavesne vozače koji su sakupili 18 kaznenih poena i tako ostali bez dozvole

Od kada je pre dve i po godine stupio na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, bez dozvole je ostalo 2.000 vozača. Vozačku ispravu do sada je povratilo tek deset šofera kažnjenih zbog nesavesne vožnje.

Agencija za bezbednost saobraćaja u junu je organizovala prvi seminar za nesavesne vozače koji su sakupili 18 kaznenih poena i tako ostali bez dozvole. Pohađalo ga je desetoro polaznika koji su potom uspešno položili test i ponovo stekli pravo da sednu za volan.

Drugi po redu, kurs za vozače koji su izgubili dozvolu zbog negativnih poena, startovaće ovog meseca, za nekoliko dana u Novom Sadu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović rekao je ovom prilikom da su polaznici odlično prihvatili sadržaj seminara i bez problema su položili testove. Iskustva zemalja u svetu govore da oko polovina onih koji prođu ovakve seminare shvate značaj poštovanja pravila i ne ponavljaju greške koje su pravili. „U Novom Sadu će takođe biti desetak polaznika, a seminare ćemo nastaviti da organizujemo po čitavoj Srbiji na osnovu broja prijavljenih i mogućnosti da se formiraju grupe“, kaže Stojadin Jovanović.

Sastav „odeljenja“ nesavesnih vozača je šarolik, ima početnika, ali i iskusnih vozača oba pola. Negativne poene uglavnom su zaslužili nepoštovanjem ograničenja brzine i vožnjom u pijanom stanju.

Jovanović kaže da je pogrešno što mnogi smatraju da vozači koji su ostali bez dozvole ponovo idu u školu i polažu vozački ispit. Suština seminara, objašnjava, nije da oni uče pravila već da shvate zašto bi trebalo da se poštuju i šta prouzrokuje saobraćajne nesreće.

Pre nego što se prijave za pohađanje seminara, što je uslov da dobiju nazad svoje vozačke isprave, kažnjeni vozači moraju da izmire sve novčane i zatvorske kazne. Kada oduže dug državi moraju da sačekaju devedeset dana pre nego što uđu u proces vraćanja dozvole.

Obuka za nesavesne vozače podeljena je u tri dela. Saobraćajni propisi obnavljaju se na 15 časova, značaj bezbednog ponašanja biće tema na 16 predavanja, dok je 9 časova rezervisano za radionice. Polaznici dobijaju i posebne priručnike. Kada odslušaju časove dobijaju potvrdu sa kojom mogu na ispit. Da bi položili ispit moraju da odgovore tačno na 75 odsto pitanja. Ukoliko ovo uspešno završe izdaje im se potvrda sa kojom mogu da podignu novu dozvolu.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve