Loader

FOTOGALERIJA: Aeromiting u Batajnici

06.septembar,12:36

Od 16 zemalja koje učestvuju, letačke timove ima 11 zemalja (predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije, Turske i Francuske), dok pet zemalja prisustvuje mitingu na nivou delegacija

Učesnici iz 16 zemalja okupili su se u nedelju pre podne na aerodromu u Batajnici gde je počeo veliki međunarodni aeromiting. Povod za ovu manifestaciju je obeležavanje stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Srbija je 1912. bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo. Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu doneto je 24. decembra 1912.

Aeromiting su otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Događaju prisustvuju predstavnici Nacionalne garde Ohaja, diplomate, članovi Vlade Srbije, kao i brojne ličnosti iz javnog života zemlje.

Od 16 zemalja koje učestvuju, letačke timove ima 11 zemalja

(predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovenije, Turske i Francuske), dok pet zemalja prisustvuje mitingu na nivou delegacija (Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina). Učestvuje ukupno 27 vazduhoplova i oko 200 ljudi. Iz Srbije učestvuju predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, a Vojska Srbije sa 45 vazduhoplova.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve