Loader

dopunjeno 24.7.2012 u 8h58m

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović (SNS)

26.jul,19:04

Za novog predsednika Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poslanik SNS izabran je sa 142 glasa "za". Da li je to većina koja podržava Dačića čija će vlada imati 17 ministarstava i 19 članova. Formirano 13 poslaničkih klubova. Dinkić poziva guvernera Šoškića da da ostavku.

Biografija Nebojše Stefanovića

Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je potpredsednik Glavnog odbora predsednik Gradskog odbora SNS i odbornik Skupštine grada Beograda.

Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju „Mihajlo Petrović Alas“ i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine.

Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Bio je direktor marketinga u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu „Interspid“, zamenika finansijskog direktora u preduzeću „Jabuka“. Na parlamentarnim izborima 2007. odabran je za narodnog poslanika kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.
Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Za predsednika Skupštine Srbije, pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika, izabran je kandidat Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović sa 142 glasa „za“, „protiv“ je glasalo 48 poslanika, dok je 15 bilo uzdržano.

Za izbor Stefanovića glasali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu – SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina, Narodne partije, Zaharije Trnavčević iz pokreta Bogata Srbija koji se priključio parlamentarnoj većini, i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara čije vođstvo nije prihatilo Dačićem poziv da uđu u vladu.

Protiv je bilo 48 poslanika iz opozicionih DS-a, LSV, SPO-DHSS i LDP-a, a poslanici DSS su bili uzdržani.

Glasanje za predsednika Skupštine je obično test koji pokazuje koliku podršku ima Gskupštinska većina. Ako ona bude tolika koliko je dobio Stefanović Dačićeva vlada može opstati i ako je napusti jedan od manjih koalicionih partnera.

Izabrano je pet potpredsednika skupštine: Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Konstantin Arsenović iz PUPS-a, Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije, Vesna Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije i Žarko Korać iz Liberalno demokratske partije.

17 ministarstava

POTENCIJALNA PODRŠKA 142 poslanika: Ivica Dačić

Zakon o ministarstvima predviđa da nova Vlada Srbije ima ukupno 17 ministarstava:

1) Ministarstvo unutrašnjih poslova

2) Ministarstvo finansija i privrede

3) Ministarstvo spoljnih poslova

4) Ministarstvo odbrane

5) Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave

6) Ministarstvo saobraćaja

7) Ministarstvo građevinarstva i urbanizma

8) Ministarstvo pravde i državne uprave

9) Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

10) Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

11) Ministarstvo zdravlja

12) Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine

13) Ministarstvo kulture i informisanja

14) Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

15) Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike

16) Ministarstvo omladine i sporta

17) Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

Jana Ljubičić iz SNS-a izabrana za generalnog sekretara Skupštine.

Skupština Srbije konstituisana je, potvrđivanjem mandata poslanicima, 31. maja, a taj proces je u ponedeljak uveče zaokružen odlučivanjem o sastavima 19 skupštinskih odbora. Konstituisani su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za kontrolu službi bezbednosti, kao i Odbor za prava deteta, koji će funkcionisati kao posebno radno telo. Po proporcionalnom ključu odlučivano je i o sastavu devet delegacija u međunarodnim institucijama – stalna delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Novoizabrani predsednik Nebojša Stefanović je za utorak 24. jula zakazao novu sednicu parlamenta radi raspravi o zakonima o vladi i ministarstvima, čije je donošenje preduslov za izbor vlade koja treba da usledi nakon toga, a po najavi mandatara Ivice Dačića nova Vlada bi trebalo da bude izabrana do kraja sedmice.

U Skupštinu je stigao Predlog zakona o ministarstvima, kojim je predviđeno da će buduća Vlada Srbije imati 17 ministarstava i 19 članova, a u proceduri je i Predlog zakona o dopunama Zakona o vladi.

Grupa od 126 poslanika uputila je Skupštini i Predlog izmena Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, kojim je predviđeno da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava predsednik Republike.

U Skupštini Srbije deluje 13 poslaničkih grupa

Poslanička grupa Srpska napredna stranka koja ima 64 poslanika, čiji je šef Aleksandar Vučić, a njegov zamenik Jorgovanka Tabaković

Poslanička grupa Demokratska stranka, koja ima 48 poslanika, čiji je šef Dragoljub Mićunović

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije, 25 poslanika (Ivica Dačić)

Demokratska stranka Srbije – Vojisav Koštunica, 21 poslanika (Slobodan Samardžić)

Poslanička grupa Liberalno demokratska partija, 15 poslanika (Čedomir Jovanović)

Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije, 14 poslanika (Mlađan Dinkić)

Poslanička grupa Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) , 12 (Jovan Krkobabić)

Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije, 9 (Miodrag Mijatović)

Poslanička grupa Nova Srbija, 8 (Velimir Ilić)

Poslanička grupa Jedinstvena Srbija, 7 (Dragan Marković)

Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine, 5 (Nenad Čanak)

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara, 5 (Balint Pastor)

Poslanička grupa SPO – DHSS, 5 (Aleksandar Jugović)

Van poslaničkih grupa je tokom sednice bilo 12 poslanika:

Dragan Đilas, Emir Elfić, Bajro Gegić, Maja Gojković, Riza Halimi, Nenad Kitanović, Dragana Mijatov, Tomislav Nikolić, Bojan Pajtić, Ružica Pavlović Đinđić, Ifeta Radončić, Nikola Tulimirović. Većina njih će se verovatno odreći poslaničkom mandata zbog obavljanja drugih funkcija. Taj spisak zamena će se proširiti nakon izbora vlade jer pored Dačića još nekoliko poslanika i šefova poslaničkih grupa se u medijima pominju kao mogući ministri (Vučić, Dinkić, Ilić, Krkobabić) ili drugi visoki državni funkcioneri (Jorgovanka Tabaković).

U prošlom sastavu Skupštine Srbije delovalo je 11 poslaničkih klubova:

Poslanička grupa Za evropsku Srbiju (78), Poslanička grupa Srpska radikalna stranka (57), Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije (24), Poslanička grupa Napred Srbijo (21), Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica (20), Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija (15), Poslanička grupa Liberalno demokratska partija (12), Poslanička grupa Nova Srbija (9), Poslanička grupa manjina (7), Poslanička grupa Partija ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS (5), Samostalni narodni poslanici (2)…

Prve varnice

Skupštinska rasprava je bila na momente žučna i izlazila je iz okvira dnevnog reda – izbor predsednika i potpredsednika Skupštine.
Dragoljub Mićunović šef poslaničke grupe Demokratske stranke koji je polemisao s Aleksandom Vučićem rekavši da ne može da podeli optimizam sa šefom poslaničke grupe SNS Aleksandrom Vučićem da je ovo veliki dan za Srbiju niti očekujem da će nova vlast doneti čuda, dodavši da se nije zaboravilo šta je ko radio i ocenio da je smešno da Vučić govori o toleranciji, pogotovo kada danas optužuje opoziciju da stoji iza natpisa u nekim dnevnim novinama. (Vučić je naime optužio list «Blic» da predstavlja bilten Demokratske stranke.) Mićunović je naglasio da je takav nastup u skladu sa ambicijom Vučića da rukovodi vojskom i tajnim službama, ocenjujući da tako nešto nije dobro za državu, uz naglasak: „Želimo da vlada duh toleracije, prestanite sa pretnjama!“
Mićunović je poručuo vladajućoj većini: „«Ovde se govori da će doći novi preokret, ali imamo polovinu vlade koja je bila u prethodnoj, ljude koji su govorili neke stvari braneći ondašnju politiku, a sada smo u situaciji da to ne važi i da se menjaju mišljenja preko noći. Pri svakom skretanju sa našeg puta, a kad budete pokušali da za sve optužite bivšu vlast setite se da su neki od najistaknutijih ministara sada u vašoj vladi“. Vučić je odvratio: „Pa samo ste vi na vlasti duže od svih poslanika SNS-a zajedno i govorite o tome koliko je ko na vlasti“. Mićunović je konstatovao da mu je drago što se „Vučić ne menja, pokazali ste da je ta pričao o toleranciji samo fasada.“

Vučić je prebacio Mićunoviću da sada loše govori o onima sa kojima je do pre 20 dana njegova stranka htela da formira većinu: „Vi ste napravili da svaka politička stranka liči ne na privrednu, već na tajkunsku organizaciju.»
Šefica poslaničkog kluba LSV Aleksandra Jerkov je pokazala Vučićevu fotografiju iz skupštinske sale od pre nekoliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dinkića, nakon što je tada rekao da je „Dinkić najveći lopov kojeg je Srbija videla“.
Aludirajući na aferu „Kofer“, je Vučića upitala gde je nestao kofer.
Vučić uz optužbe da su „krali i pljačkali“ u proteklih deset godina u Novom Sadu Vučić je uzvratio da je kofer para nestao u reformi pravosuđa: „Vi ste sa tim ljudima pravili koaliciju. Vi ste sa ubicama pravili koaliciju, a ne ja. Mi nećemo ni sa de grlimo ni ljubimo sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, a sve zbog para a ne politike, i sve da vaši džepovi budu dublji…“
Odgovarajući na prozivke, Dinkić je rekao da nikada nije slagao u vezi sa besplatnim akcijama 2007. godine i da je u taj predlog duboko verovao, ali da tada nije znao da je dogovorena prodaja NIS-a, za daleko nižu cenu od očekivane. Na to je potpredsednik DS-a Dušan Petrović rekao da nije tačno da je Rusija otela NIS, kao i da je potpuno van svakog ukusa optužiti lidera DS Borisa Tadića da je zbog slikanja sa Putinom u vreme kampanje pristao na prodaju NIS-a.

Dinkić poziva guvernera Šoškića da da ostavku


Lider URS-a i kandidat za ministra finansija i privrede Mlađan Dinkić je u skupštinskom holu pred novinarima poručio guverneru Narodne banke Srbije Dejanu Šoškiću da bi na njegovom mestu podneo ostavku…

Dinkić je novinarima u parlamentu rekao da Šoškić nije dobro obavljao svoj posao, da je njegov najveći propust „aljkavost u kontroli banaka i politička poslušnost“: „Bez obzira na saznanja o dubiozama u Agrobanci, Privednoj banci Beograd i Razvojnoj banci Vojvodine odlučio je da zažmuri da se tokom izborne kampanje ne bi zamerio DS-u odnosno Borisu Tadiću.“ Dinkić tvrdi da su te banke pravile dubioze tako što su odobravale političke kredite određenim privatnim firmama tajkuna, „koji su bili prijatelji stranke koja je bila na vlasti, što je i bio razlog da budu štićene“. Dinkić tvrdi da je bivši guverner Radovan Jelašić svojevremeno nateran od strane Tadića da ode iz Narodne banke, a da je Jelašić bio džentlmen i rekao da je dobrovoljno dao ostavku, te da Šoškić treba da bude makar približno džentlmen kao što je bio Jelašić.
Na pitanje da li bi funkcioner SNS Jorgovanaka Tabaković bila dobar guverner, Dinkić je rekao da je dobar guverner onaj koji je sposoban da napravi dobar tim ocenivši da su u sadašnjoj NBS najmanje dva nestručna i nesposobna viceguvernera, ali da ne misli na Dianu Dragutinović i Anu Gligorijević.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve