Loader

Koncert za odabrano društvo

26.jul,15:14

Devedesetih godina, restoran ’’Reka’’ je bio jedino mesto u Beogradu u koje se nije moglo ući bez rezervacije, jer je publika nedeljama unapred rezervisala mesto da bi slušala Nadu Pavlović

Nada Pavlović, legendarna srpka džez pevačica, održala je u subotu, 21. jula, koncert u tematskom parku ’’Terazije iz 1930’’ u Beogradu. Duga koncertna karijera Nade Pavlović počela je sredinom šezdesetih godina u američkim vojnim klubovima u Nemačkoj. Tamo ju je čula Areta Frenklin, koja je zatražila da se upozna sa njom, a Džozefina Bejker ponudila joj je i angažman u svojoj trupi.

Po povratku u zemlju, Nada Pavlović je pevala u hotelu ’’Jugoslavija’’ gde ju je, prilikom gostovanja u Beogradu, čula Ela Ficdžerald kojoj se toliko dopalo kako je Nada pevala njene pesme, da je zamolila pijanistu da joj ustupi svoje mesto, tako da je Ela Ficdžerald na klaviru pratila Nadu Pavlović.

Devedesetih godina, restoran ’’Reka’’ je bio jedino mesto u Beogradu u koje se nije moglo ući bez rezervacije, jer je publika nedeljama unapred rezervisala mesto da bi slušala Nadu Pavlović, koja je tamo redovno nastupala.

Nastup u tematskom parku ‘’Terazije iz 1930’’ počeo je u 18.00 časova, dok je vrućina još uvek bila velika. Uprkos tome, Nada Pavlović nastupila je u dugoj beloj haljini i ružičastoj tunici dugih rukava. Jedini ustupak vrućini koji je pevačica učinila, bilo je da povremeno povuče tuniku, tako da su joj ramena bila otkrivena.

Publika je, između ostalog, čula i fantastično izvođenje pesme ’’What a difference a day makes’’, kao i pesmu ‘’Zašto si pospan Čo’’, koju Nada Pavlović retko izvodi.

Ovaj koncert bio je u skladu sa statusom Nade Pavlović kao vrhunske koncertne džez pevačice. Zbog čega je publika, koja je bila na tom koncertu, mogla za sebe da kaže da je bila odabrana? Ovu titulu prisutni su dobili od same pevačice. Naime, izašavši na scenu, Nada se našalila i rekla: ’’društvo malo, ali odabrano’’. U publici je bilo tačno trideset dvoje ljudi. Inače, ulaz na ovaj koncert bio je besplatan i njegovo održavanje najavljeno je u medijima.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve