Loader

Završen peti Japanizam

12.jul,09:49

Vrhunac ovog festivala tradicionalno predstavlja costplay, maskenbal u kome srpski obožavaoci pop-kulture Japana na sceni, u kostimima koje su sami izradili, oživljavaju likove iz japanskih animiranih filmova

U Domu omladine u Beogradu završen je peti Japanizam, jedini festival u regionu posvećen promociji pop-kulture Japana, koja je proteklih desetak godina stekla dosta obožavalaca u Srbiji.

Tokom trajanja ovog festivala (od petog do osmog jula) publika je mogla da pogleda modne revije inspirisane kulturom savremenog Japana, da se okuša u origami radionicama, da nauči nešto o igri go, da se takmiči u video igrama kao i u turniru i kartičnoj igri Yu-Gi-Oh, da pogleda projekcije anima (specifični žanr crtanih filmova koji postoji samo u Japanu) ali i da sazna još mnogo toga o pop kulturi Japana, koja svojom raznolikošću i maštovitošću neodoljivo podseća na bogatu pop-kulturu SAD pedesetih i šezdesetih godina.

Vrhunac ovog festivala tradicionalno predstavlja costplay, maskenbal u kome srpski obožavaoci pop-kulture Japana na sceni, u kostimima koje su sami izradili, oživljavaju likove iz japanskih animiranih filmova. U prepunoj sali Doma omladine (festival je ove godine imao preko 6000 posetilaca) costplay su sa puno duha i šarma vodile Isidora Vlasak i Jelena Jokanović, potpredsednice društva “Sakurabana Beograd“ koje su i same bile kostimirane u likove iz japanskih animiranih filmova. Publika je sa oduševljenjem pozdravljala one koji su kostimima, ali i koreografijom, na sceni oživljavali likove iz japanskih animiranih filmova.

Po završetku costplay-a voditeljke su najavile pauzu tokom koje će Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji, doneti odluku o tome koji će kostim biti proglašen za najbolji.

Da se publika ne bi dosađivala dok odluka ne bude doneta, voditeljke su pozvale publiku da bez bojazni priđe učesnicima costplay-a i zamoli ih da im poziraju za fotografije kao i da se sa njima fotografišu. Tokom sledećih pola sata Dom omladine presijavao se od bliceva sa fotoaparata i mobilnih telefona. Iskrenoj razdraganosti tokom ovih pola sata nije odoleo ni reporter “Vremena“, u šta se možete uveriti ako pogledate poslednju fotografiju u foto galeriji.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve