Loader

Vikiliks: Novi poverljivi materijal

07.jul,13:26

U naredna dva meseca u javnost će biti pušteno više od dva miliona e-mailova sirijskih zvaničnika, najavio je sajt „Vikiliks“. Elektronska prepiska koja će biti otkrivena nastala je od avgusta 2006. do marta 2012, a značaj informacija u njoj će varirati od lične pošte vodećih ličnosti vladajuće Ba’ath partije pa sve do podataka o finansijskim transakcijama sirijskih ministara u druge zemlje.

U saopštenju „Vikiliksa“ se kaže da će ovi podaci otkriti unutrašnje poslove sirijske vlade i privrede, ali i način na koji „zapad i zapadne kompanije kažu jedno, a urade drugo“.

„Ovaj materijal će biti posramljujući za Siriju, ali isto toliko neprijatan i za sirijske protivnike“, rekao je Džulijan Asanž, osnivač „Vikiliksa“, koji se i dalje nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž je tamo od 19. juna, kada je zatražio azil u ovoj centralnoameričkoj zemlji zbog odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da može biti izručen Švedskoj. U Švedskoj ga čeka suđenje za silovanje i seksualni napad na dve žene, a procenjuje se da bi odmah po okončanju tog suđenja bio izručen u SAD, gde je optužen za špijunažu – krivično delo koje, po američkom zakonu, osuđeniku može doneti i smrtnu kaznu.

U Siriji, pak, stanje se ne smiruje. Od marta 2011, kada su počele pobune protiv predsednika Bašara el Asada, procenjuje se da je poginulo više od 15 hiljada ljudi, a da je više stotina hiljada raseljeno. U petak 6. jula generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun preporučio je da misija UN, koja broji 300 ljudi i kojoj mandat ističe za dve nedelje, treba da se smanji i da se fokus prebaci na politički teren i pregovore.

Istog dana državni sekretar SAD Hilari Klinton je zatražila rezoluciju UN koja će odobriti sankcije Siriji. Podsetimo, u oktobru 2011. Rusija i Kina su već stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se uvele ekonomske sankcije Siriji.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve