Loader

Svi predsednikovi ljudi

07.jun,00:15

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je postavio savetnike, šefove pres službe, protokola, a još razmilja o šefu kabineta. Ko su novi predsednkovi ljudi?

Predsednikov savetnik za pravna pitanja: Oliver Antić

Redovni profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić biće Nikolićev savetnik za pravna pitanja. Antić je bio dekan od 1998. do oktobra 2000. kada je podneo ostavku. Bio je direktor Instituta za uporedno pravo 1997-2001. U naučnim radovima bavi se naslednim i građanskim pravom. U vreme kad je bio dekan mnogi profesori, kritični prema tadašnjem sistemu, primorani su da napuste katedre. Politički je bio aktivan u Srpskoj radikalnoj stranci, a kasnije je bio jedan od osnivača Srpske napredne stranke.

Generalni sekretar biće Nebojša Rodić, koji je 1997. bio zamenik sekretara Skupštine, a ranije i sekretar Republičke izborne komisije.

Lični sekretar novog predsednika biće Miroslav Latinović, Nikolićev šurak.

Savetnik za odbranu i bezbednost: Milorad Simić

Savetnik za odbranu i bezbednost biće penzionisani policijski general Milorad Simić. Završio je Defektološki fakultet. Obavljao je dužnost načelnika Uprave Policije MUP-a RS i načelnika Policije Grada Beograda. U dva mandata bio je predsednik Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope. Član upravnog odbora Crvene zvezde. U Agrobanci je od 1. novembra 2007. godine, prvo na poslovima savetnika Izvršnog odbora za preventivu i bezbednost, a kasnije izvršni direktor Sektora upravljanja imovinom, bezbednosti, komercijale i opštih poslova.

Šef pres službe Stanislava Pak, pravnica, rođena 1971. godine. Član je Saveta za međunarodnu saradnju SNS-a. Nekadašnja je novinarka RTS-a, a radila je i u kompaniji Fidelinka.

Kabinet predsednika imaće oko 70 zaposlenih, od čega je deo tehničkog osoblja nasledio od svog prethodnika Borisa Tadića. Kako je izjavio Nikolić, otišli su samo oni koji su bili vezani sa funkciju predsednika Republike, a koje je doveo njegov prethodnik.

Šef kabineta: Milan Bačević

Šef protokola će biti Jasmina Mitrović Marić. Javnost je bolje upoznala 2004. kada je bila kandidat Pokreta „Snaga Srbije“ Bogoljuba Karića za gradonačelnicu Beograda. Rođena je 1965. u Beogradu. Po obrazovanju je profesor jugoslovenske i svetske književnosti, a dugo godina radila kao novinarka, između ostalog i kao autorka i voditeljka „BK parlamenta“. Bila je generalni sekretar Karić fondacije.

Nikolić tvrdi da odluku još nije doneo o tome ko će biti njegov šef kabineta, koji po zakonu istovremeno sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinator bezbednosnih službi. U medijima se špekuliše da bi to mesto moglo pripasti Milanu Bačeviću, redovnom profesoru Odseka za geografiju PMF-a Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dosadašnjem predsedniku Izvršnog odbora SNS-a, petom na poslaničkoj listi. Prema pisanj sajta RTS-a njegova ćerka udata je za Nikolićevog mlađeg sina. Bačević je u minuloj kampanji uz Nikolića i Aleksandra Vučića bio jedan od šefova centralnog izbornog štaba SNS. Čovek je za vezu naprednjaka sa Rusijom, redovno ide u tu zemlju i održava dobre kontakte sa strankom Jedinstvena Rusija. Prilikom nedavne Nikolićeve posete Moskvi, Bačević je bio jedan od nekoliko ljudi koji su prisustvovali sastanku novoizabranog predsednika Srbije s Vladimirom Putinom.

Nikolić je zadržao tehničko osoblje na Andrićevom vencu, a otišli su, kaže, samo oni koji su bili vezani sa funkciju predsednika Republike, a koje je doveo njegov prethodnik Boris Tadić.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve