Loader

Dopunjeno 26.5.2012.

Veliki požar u centru Beograda

25.maj,15:13

Vatra zahvatila bioskop "Kozara", restoran Kasina i gornji sprat zgrade u kojoj se nalazi bioskop

Dim je izbio sa druge strane restorana Kazina, u Nušićevu ulicu. Foto: Vreme

Prvobitna verzija teksta je dopunjavana vestima koje su u međuvremenu pristizale

POSLEDNJA VEST (26. maj 12:00): Požar je ugašen tokom noći a na mestu požara dežurale su vatrogasne ekipe.

U gašenju požara učestvovalo je 56 vatrogasaca sa 17 vozila.

Sedam vatrogasnih vozila stiglo je na Terazije kod restorana Kazina, a jedna ekipa ušla je i u Nušićevu ulicu. Foto: Vreme

18.05

Četiri sata od izbijanja požara, vatrogasne ekipe još su na terenu. Na Terazijama je parkirano više vatrogasnih kola, ali se dim više ne vidi.

Predrag Marić došao je ubrzo nakon prvih ekipa vatrogasaca. Foto: Vreme

16.10

U okolini bioskopa Kozara ima znatno manje dima. Na Terazijama je parkirano 5 vatrogasnih ekipa i 2 saniteta. Masa ljudi radoznalo gleda, prevoz ide usporeno, ali bez zagušenja.

Vateogasci su počeli da razvaljuju krov zgrade iznad bioskopa kako bi lakše ugasili vatru.

***

U bioskopu „Kozara“ oko 14 časova izbio je veliki požar. Gust dim se vidi u prolazu Bezistan, u Nušićevoj, kao i na Trgu Nikole Pašića. Deo kvarta je evakuisan. Prema nezvaničnim informacijama pre izbijanja požara čula se eksplozija. Požarom je zahvaćen i restoran „Kasina“, a dim izlazi sa druge strane restorana u Nušićevu ulicu.

Vatrogasne ekipe na lice mesta izašle su sedam minuta nakon poziva. Ekipe su trenutno na terenu, a gust dim se vidi iznad Terazija.

Na mestu požara u prvih sat vremena stiglo je sedam vatrogasnih ekipa, a nekoliko vatrogasaca je sa crevom ušlo u „Kozaru“, dok je veći broj njih na krovu zgrade ovog bioskopa.

Pema prvim informacijama u zgradi bioskopa Kozara u trenutku izbijanja požara nije bilo nikoga. Pretpostavlja se da su loše instalacije izazvale požar, ali će to tek istraga utvrditi.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP izjavio je da je intervencija vatrogasaca bila brza i da će gašenje vatre i suzbijanje dima potrajati tokom popodneva. Povređenih, poginulih i životno ugroženih nema.

Marić je rekao da je dojava o požaru u bioskopu Kozara stigla u 14.20 časova i da se najpre nije znalo ni da li je reč o Kozari ili o pomoćnom objektu.

On je dodao da nema potrebe paničiti i da je požar pod kontrolom.

Saobraćaj u tom delu Beograda je otežan. Veliki broj građana okupio se na terazijama i na Trgu Nikole Pašića, ali policija ne dozvoljava prilaz nikome osim vatrogasaca i novinara.

Vest o požaru najviše je uznemirila stanovnike centra Beograda. Oni koji su za vest o požaru saznali iz medija najviše su strahovali za decu pošto u blizini ima nekoliko vrtića.

Na mesto požara oko 15.30 stigao je i ministar policije Ivica Dačić, kao i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Bioskop Kozara ne radi još od 2009. godine. Do privatizacije 2007. bio je u vlasništvu Beograd filma.

Nalazi se u prolazu kod Bezistana neposredno uz restoran Kasina. Pored ulaza u bioskop nalazi se niz malih prodavnica sa suvenirima, a sa druge strane su restorani Mekdonalds i Biblioteka.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve