Loader

Krik vredan miliona

03.maj,20:30

Na aukciji su bila ponuđena dela impresionista i savremenih umetnika, uključujuči Pikasa i Dalija, ali Munkova slika je bila glavna atrakcija. Pastel naslikan 1895. predstavlja čoveka koji ispušta krik sa rukama na ušima, dok se u pozadini vidi crveno nebo Osla

Na aukciji kuće „Sotbi“ u Njujorku, održanoj u sredu 2. maja, verzija slike „Krik“, remek delo norveškog slikara Edvarda Munka, prodata je po rekordnoj ceni i postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji.

Nakon dvanaestominutnog telefonskog nadmetanja, u kom je učestvovalo sedam potencijalnih kupaca, sliku je za neverovatnih 119,92 miliona dolara kupio anonimni kupac. Delo je bilo procenjeno na 80 miliona dolara, ali zbog velikog interesovanja, cena je skakala i za po 10 miliona dolara u minuti.

Slikar Edvard Munk (1863-1944) je u periodu između 1893. i 1910. naslikao četiri verzije ove slike, koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola. Pastel naslikan 1895. predstavlja čoveka koji ispušta krik sa rukama na ušima, dok se u pozadini vidi crveno nebo Osla. Sliku je 70 godina posedovala porodica norveškog biznismena Petera Olsena, čiji je otac bio Munkov sused, prijatelj, a kasnije i zaštitnik.

Na aukciji su bila ponuđena dela impresionista i savremenih umetnika, uključujuči Pikasa i Dalija, ali Munkova slika je bila glavna atrakcija.

Dosadašnji rekord u sumi koja je izdvojena za neku sliku držala je Pikasova slika „Akt, zeleno lišće i bista“, koja je pre dve godine prodata za 106,4 miliona dolara, u aukcijskoj kući „Kristi“, takođe u Njujorku. Zatim sledi bronza Alberta Đakometija, „Čovek koji hoda“, koja je prodata za 104,3 miliona dolara u Sotbiju u Londonu, februara 2010. godine. Treće delo koje je prešlo 100 miliona dolara je Pikasovo delo „Dečak s lulom“, prodato za 104,1 milion dolara u maju 2004. godine. Do sad je samo osam dela na aukcijama prodato za preko 80 miliona dolara.

Poslednje izdanje

Intervju: Ivan Ergić

Individualni otpori su jalovi i samodopadni Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve